web analytics
11:11 Dubbele getallen
Geschiedenis

Deze oude pijlpunt is gemaakt van buitenaards ijzer

c2b5f57b5ab0c6555c1601ccaeb6f67d AnGel-WinGs.nl

Het is gemaakt tijdens de late bronstijd.

In een verrassende ontdekking is geïdentificeerd dat een oude pijlpunt in Zwitserland is gemaakt van buitenaards ijzer. Maar dit is meer dan een verhaal over eeuwenoud vakmanschap; het is een verhaal dat uitgebreide handelsnetwerken van duizenden jaren geleden zou kunnen volgen.

Opgegraven in de 19e eeuw, is onthuld dat de pijlpunt is samengesteld uit ijzer van een onverwachte hemelse oorsprong. Verbazingwekkend genoeg kwam het ijzer niet van de meteoriet die zich het dichtst bij de Zwitserse nederzetting bevond, maar mogelijk zelfs uit Estland. Dit duidt op uitgebreide handelsnetwerken die in de oudheid bestonden.

Oude pijlpunt gemaakt van buitenaards ijzer

De ontdekking werd gedaan tijdens een toegewijde zoektocht naar oude meteoritische ijzerartefacten. Onder leiding van geoloog Beda Hofmann van het Natuurhistorisch Museum van Bern en de Universiteit van Bern erkende het team de betekenis van meteorietijzer in de prehistorie. Voornamelijk samengesteld uit ijzer, met sporen van nikkel en andere metalen, wordt aangenomen dat meteorietijzer de bron is van bijna alle ijzeren gereedschappen en wapens uit de Bronstijd.

Hoewel dergelijke artefacten gebruikelijk waren in het Midden-Oosten, Egypte en Azië, heeft de enorme uitgestrektheid van Europa er relatief weinig opgeleverd. De Mörigen-nederzetting in Zwitserland, daterend van 800-900 v.Chr., Was een uitstekende locatie voor verkenning, op slechts 8 kilometer van het Twannberg-veld gevuld met fragmenten van oude meteorietrots.

Lees ook eens:  Hidden History of the European Dark Ages

Ontdekking van de oude pijlpunt

Tussen de eerder opgegraven voorwerpen vonden Hofmann en zijn collega’s een ijzeren pijlpunt van 39,3 millimeter lang en slechts 2,89 gram zwaar. Deze pijlpunt vertoonde sporen van berkenteer, waarschijnlijk gebruikt om hem aan een schacht te bevestigen, en droeg de onmiskenbare tekenen van meteorietijzer, waaronder een radioactieve isotoop van aluminium.

Wat verder de interesse wekte, was dat het specifieke metaalmengsel van de pijlpunt niet overeenkwam met het lokale Twannberg-veld. Het werd geïdentificeerd als behorend tot een type ijzermeteoriet dat bekend staat als IAB-meteorieten, met drie mogelijke oorsprongen in Europa. De meest waarschijnlijke bron was de Kaalijarv-meteoriet uit Estland, die rond 1500 voor Christus op aarde viel

Oude handelsroutes blootleggen

De afstand van de Kaalijarv-meteoriet van ongeveer 1.600 kilometer vanaf Mörigen impliceert dat de pijlpunt mogelijk langs dezelfde handelsroutes reisde als Baltisch barnsteen. Deze ontdekking onthult niet alleen eeuwenoud vakmanschap, maar opent ook deuren voor verder onderzoek naar handel en verbindingen in heel Europa in de prehistorie.

Met de substantiële granaatscherven van de Kaalijarv-inslagen, geloven onderzoekers dat andere artefacten in verschillende collecties nog onontdekt kunnen blijven. De vondst van de pijlpunt verhoogt de mogelijkheid van meer bewerkte fragmenten in heel Europa, die mogelijk inzicht geven in het bredere gebruik van meteorietijzer in de oude beschaving.

Lees ook eens:  Geschiedenis kernoorlog en ufo's

Bron

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥