web analytics

Studie onthult nauwe genetische banden tussen geavanceerde Egeïsche beschavingen

Een  baanbrekende studie van oud DNA  heeft nieuw licht geworpen op de genetische kenmerken van mensen die de grote Egeïsche beschavingen uit de Bronstijd hebben gebouwd. Een team van onderzoekers uit Griekenland en Zwitserland voerde een genetische analyse uit van DNA-monsters die waren verzameld uit de skeletresten van 17 individuen gevonden op de archeologische vindplaatsen van verschillende Egeïsche beschavingen in de regio.

42394c431a9f4aaa788baa55725c808f via Angel-Wings

Deze mannen en vrouwen leefden voornamelijk tijdens de vroege bronstijd, of ongeveer 5.000 jaar geleden. Ze waren lid van drie zeer geavanceerde Egeïsche beschavingen uit de vroege bronstijd: de Minoïsche beschaving van Kreta, de Cycladische beschaving die de Cycladen bezette, en de Helladische beschaving die zich op het Griekse vasteland vormde. 

Eerder werd aangenomen dat deze drie grote beschavingen bestonden uit afzonderlijke culturen die waren gecreëerd door genetisch verschillende volkeren. Hoewel ze zich in dezelfde algemene regio bevonden, zijn er aanzienlijke verschillen in kunst, architectuur en begrafenispraktijken tussen hen.  

Maar de resultaten van dit nieuwe onderzoek stellen deze veronderstelling ter discussie. De Zwitserse en Griekse onderzoekers waren verrast toen ze grote genetische overeenkomsten ontdekten tussen de verschillende DNA-monsters uit de vroege bronstijd. Het lijkt erop dat deze drie grote Egeïsche beschavingen niet zo geïsoleerd van elkaar waren als aanvankelijk werd aangenomen, maar in plaats daarvan hun oorsprong terug konden traceren naar gemeenschappelijke voorouders. 

De bevindingen van deze studie werden geïntroduceerd in een artikel getiteld ” The Genomic History of the Aegean Palatial Civilizations “, dat op 29 april werd gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift  Cell .

Egeïsche beschavingen hebben hun sporen nagelaten in de hele oostelijke Middellandse Zee. Deze foto toont het Huis van Cleopatra en Dioskourides in Delos, Griekenland, waar de Cycladische beschaving woonde. (Bernard Gagnon /  CC BY-SA 3.0 )

Egeïsche beschavingen gedeelde gemeenschappelijke voorouders en cultuur

De  Minoïsche , Cycladische en  Helladische  beschavingen hadden enkele opmerkelijke kenmerken gemeen . Alle bouwden grootse stedelijke centra, bouwden uitgebreide monumenten, vonden ingenieuze toepassingen voor verschillende metalen en creëerden bloeiende handelsnetwerken die hen met hun buren verbonden.

 

In het verleden werd aangenomen dat deze overlappingen het gevolg waren van massa-immigraties vanuit het oosten, met name uit  Anatolië  (het huidige Turkije). Migranten zouden een aantal van deze concepten en innovaties hebben geïntroduceerd in elke beschaving of cultuur die ze tegenkwamen, terwijl ze eeuwen vóór het begin van de bronstijd naar het westen trokken. Uiteindelijk zouden migratiebewegingen een vermenging van vertegenwoordigers van de Minoïsche, Cycladische en Helladische beschavingen mogelijk hebben gemaakt, aangezien  handelsnetwerken zich  ontwikkelden die deze verschillende machten nauwer met elkaar verbonden. Dit zou de acceptatie van bepaalde culturele praktijken door alle drie de beschavingen in ongeveer dezelfde periode verder hebben versneld. 

Lees ook:   Juliana is een New Age-aanhanger

Maar de laatste genetische analyse suggereert een alternatieve verklaring. Als de Egeïsche beschavingen nauwer verwant waren dan eerder werd gedacht, betekent dit dat ze een gemeenschappelijke cultuur zouden hebben gedeeld die ver teruggaat tot in de oudheid. Ze werden steeds diverser naarmate de tijd verstreek, wat de verschillen tussen hun favoriete kunstvormen en architectuur zou verklaren. Maar hun divergentie zou niet volledig zijn geweest, wat betekent dat de kenmerken die ze gemeen hadden (zoals hun stadsbouw en metaalbewerkingspraktijken) zouden zijn voortgekomen uit hun gedeelde culturele erfgoed.

Het is belangrijk om te benadrukken dat migratie nog steeds een factor zou zijn geweest die de culturele ontwikkeling in de regio heeft gestalte gegeven. Het zou echter niet de enige factor zijn geweest die aan het werk was. De volkeren van de Minoïsche , Cycladische en Helladische beschavingen uit de  vroege bronstijd zouden veel van hun sociale, economische en politieke eigenschappen hebben geërfd van hun gemeenschappelijke voorouders, waardoor een voortdurende culturele eenheid ontstond.

Genetische divergentie in het midden van de bronstijd

Hoewel de meeste DNA-monsters die door de Zwitserse en Griekse onderzoekers zijn bestudeerd, afkomstig waren van locaties uit de vroege bronstijd, werden er twee opgehaald van sites die dateren uit de midden bronstijd. Analyse van deze twee monsters leverde enigszins andere resultaten op dan de analyse van het eerdere genetische materiaal.

Tegen het midden van de bronstijd (ongeveer 4.600 tot 4.000 jaar geleden), lijkt het erop dat er een aanzienlijke hoeveelheid contact had plaatsgevonden tussen de mensen van de noordelijke Egeïsche Zee (vasteland van Griekenland) en herders die waren gemigreerd van de  Pontisch-Kaspische steppe . De DNA-monsters uit de Midden-Bronstijd bevatten gelijke delen Helladisch en Pontisch-Kaspisch genetisch materiaal, waardoor ze genetisch verschillen van hun voorouders uit de vroege bronstijd.  

Lees ook:   Heeft Anunnaki Mars Als Tussenstation Gebruikt? Bewijs Van Oude Kernwapens Op Mars

De Pontisch-Kaspische steppe was een uitgestrekt gebied van vlak grasland ten noorden en oosten van de Egeïsche Zee. Het beslaat delen van het moderne Rusland en de voormalige staten van de Sovjet-Unie en wordt begrensd door de rivier de  Donau en de Oeral. Van de nomaden die daar in de oudheid woonden, was bekend dat ze geografisch mobiel waren, en terwijl ze reisden en zich in nieuwe gebieden vestigden, beïnvloedden ze de ontwikkeling van veel Europese culturen.

Hun nalatenschap omvat mogelijk de gesproken en geschreven talen die worden gedeeld door moderne bewoners van Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Aangenomen wordt dat de vroegste vorm van de moderne Griekse taal, samen met alle andere  Indo-Europese talen , mogelijk afkomstig is uit het Pontisch-Kaspische steppegebied.

De lijnen van de geschiedenis volgen van heden naar verleden

De wetenschappers achter deze fascinerende studie hebben baanbrekend werk verricht in het prehistorisch onderzoek.

“Met oude monsters konden we voorouderlijke relaties tussen oude populaties reconstrueren en op betrouwbare wijze de hoeveelheid en timing afleiden van massale migratiegebeurtenissen die de culturele overgang markeerden van het neolithicum naar de bronstijd in de Egeïsche Zee”, legt co-auteur Olga Dolgova uit, die is gelieerd. met het in Barcelona gevestigde Center for Genomic Regulation.

 

De Egeïsche beschavingen uit de bronstijd creëerden de eerste grote stedelijke centra en bouwden de eerste monumentale paleizen. Hun sociale, culturele, politieke en economische innovaties resoneren nog steeds met ons, aangezien ze de voorlopers waren van de oude Griekse, Romeinse en moderne westerse beschavingen. Eigenlijk is hun geschiedenis onze geschiedenis, en door meer over hen te leren, kunnen we tegelijkertijd meer over onszelf leren.

 

Door Nathan Falde

Gerelateerde artikelen

Back to top button