...

22 oktober 2021

 

The Book of Thoth: Een heilig oud-Egyptisch boek dat onbeperkte kennis biedt

The Book of Thoth: Een heilig oud-Egyptisch boek dat onbeperkte kennis biedt

“All things are possible. Who you are is limited by who you think you are.” ~ Egyptian Book of the Dead art pic by Mynzah at Fine Art America (https://fineartamerica.com/featured/thoth-mynzah-osiris.html

[pzzwidget id=81920 height=300 width=300]

Er wordt gezegd dat ‘The Book of Thoth’ een aantal spreuken bevat, waarvan er één de lezer de spraak van dieren doet begrijpen, en één waardoor de lezer de Goden zelf kan waarnemen. De legende zegt dat hij die de inhoud van het boek leest, de middelen zou krijgen om de geheimen te ontcijferen de aarde, de zee, de lucht en de hemellichamen zal beheersen.

Een van de meest mysterieuze boeken die ooit in de geschiedenis van de mensheid zijn genoemd, is het boek Thoth – een heilig en mysterieus boek van de oude Egyptenaren, geschreven door een oude Godheid Thoth – de oude Egyptische god van het schrijven en kennis.
Het boek Thoth wordt voor het eerst genoemden is gepubliceerd aan het eind van de achttiende eeuw in Parijs, die een mislukte poging beschrijft hoe een farao te doden, met behulp van een reeks spreuken uit het Boek van Thoth .
Er zijn verschillende versies, hoewel de compilaties hebben geleid tot het reconstrueren van een geschiedenis die ze wel gemeen hebben, is het in feite een dialoog tussen twee gesprekspartners, de god Thot en een discipel die ‘ernaar streeft te weten’, hoewel er een andere god is, waarschijnlijk Osiris, die ook met de discipel spreekt.
De naam ‘Book of Thot’ is op tal van teksten toegepast.
Manetho, een oude Egyptische priester, beweerde dat Thot 36.525 boeken had geschreven, hoewel sommige onderzoekers zoals Seleukos bevestigen dat het rond de 20.000 waren.
Het fictieve boek Thoth verschijnt in een oud Egyptisch verhaal uit de Ptolemeïsche periode dat spreekt over een dappere oude Egyptische prins genaamd Neferkaptah die besluit om het boek Thoth te herstellen, dat is verborgen in de diepten van de Nijl .

Thoth the god of wisdom

“Het boek staat op Koptos in het midden van de rivier.
In het midden van de rivier staat een ijzeren kist,
In de ijzeren kist staat een bronzen doos,
In de bronzen doos staat een keté-houten kist,
In de keté-houten kist staat een ivoor-en-ebbenhouten kist,
In de ivoor- en ebbenhouten doos is een zilveren doos,
in de zilveren doos is een gouden doos,
en in de gouden doos staat het boek van Thoth.
Rondom de grote ijzeren kist zitten slangen en schorpioenen en allerlei kruipende dingen, en bovenal is er een slang die niemand kan doden. Deze zijn ingesteld om het Boek van Thoth te bewaken. ”

Maiherpri Papyrus, Book of the Dead, from unplundered tomb in Valley of the Kings, Maiherpri was a noble, Black Pharaohs, Nubians, Egypt, The Egyptian Museum, Cairo

Het fictieve boek van Thoth
________________________________________
Volgens de legende was het boek oorspronkelijk verborgen aan de voet van de Nijl bij Koptos, waar het werd verborgen in een reeks dozen die werden bewaakt door slangen die geen mens kon doden.
De dappere, oude Egyptische prins Neferkaptah besloot het te herstellen. Hij vocht tegen de slangen en slaagde erin hem terug te halen, maar in straf voor zijn diefstal van Thoth vermoordden de goden zijn vrouw Ahwere en zijn zoon Merib.
Neferkaptah pleegde uiteindelijk zelfmoord en werd naar verluidt samen met het boek begraven.
Generaties later, Setne Khamwas (een personage gebaseerd op de historische prins Khaemwaset), slaagt erin om het boek te stelen van het graf van Neferkaptah ondanks felle tegenstand van de geest van Neferkaptah.
Setne ontmoet uiteindelijk een mooie vrouw die hem verleidt om zijn kinderen te vermoorden en zich te vernederen voor de farao.
Hij ontdekt dat wat hij had gezien in feite een illusie was die door Neferkaptah naar voren werd gebracht, en uit angst voor verdere vergelding besluit Setne het boek terug te brengen naar het graf van Neferkaptah.
Op verzoek van Neferkaptah vindt Setne de lichamen van Neferkaptah’s vrouw en zoon en begraaft ze in het graf van Neferkaptah, dat vervolgens voor de eeuwigheid werd verzegeld.
Het verhaal moet het oude Egyptische geloof weerspiegelen dat de kennis van de goden niet bedoeld is voor gewone mensen om te bezitten.
________________________________________
Er zijn fragmenten gevonden in Berlijn, Parijs, Wenen, Florence, Kopenhagen en New Haven.
Men geloofde dat hij die de inhoud van het boek las, de middelen zou krijgen om geheimen met betrekking tot de aarde, de zee, de lucht en de hemellichamen te ontcijferen en te beheersen.
Het verleende ook het vermogen om de taal van dieren te assimileren, leven terug te geven aan de doden en te handelen naar verre en nabije geesten.

Het Egyptische Dodenboek is een verzameling spreuken die de ziel van de overledene in staat stellen om het hiernamaals te navigeren.

Het hiernamaals werd beschouwd als een voortzetting van het leven op aarde en, nadat iemand verschillende moeilijkheden en een oordeel in de Hal van Waarheid had doorgemaakt, een paradijs dat een perfecte afspiegeling was van iemands leven op aarde. Nadat de ziel gerechtvaardigd was in de Hal van Waarheid, ging het verder om de Lily Lake over te steken, om uit te rusten op het Rieten Veld, waar men alles zou vinden wat men in het leven had verloren en er voor eeuwig van kon genieten. Om dat paradijs te bereiken, moest men echter weten waar hij naartoe moest gaan, hoe hij bepaalde goden moest toespreken, wat hij op bepaalde tijden moest zeggen en hoe hij zichzelf moest kunnen meten in het land van de doden; dat is de reden waarom iemand een handleiding na het leven extreem nuttig zou vinden.

The Book of the Dead werd nooit gecodificeerd en geen twee exemplaren van het werk zijn precies hetzelfde. Ze zijn speciaal gemaakt voor elke persoon die het zich kon veroorloven om er een te kopen als een soort handleiding om hen na de dood te helpen.

Spreuk 125 is de bekendste van alle teksten uit het Dodenboek. Mensen die onbekend zijn met het boek, maar die zelfs maar de minste kennis hebben van de Egyptische mythologie , kennen de spreuk vaak al zonder het zelfs maar te beseffen. Spreuk 125 beschrijft de beoordeling van het hart van de overledene door de god Osiris in de Hal van de Waarheid, een van de bekendste afbeeldingen uit het oude Egypte , hoewel de god met zijn schubben in werkelijkheid nooit in de tekst wordt beschreven. Omdat het van vitaal belang was dat de ziel de test van het wegen van het hart doorstond om het paradijs te mogen betreden, wetende wat te zeggen en hoe te handelen voordat Osiris, Thoth , Anubis en de Tweeënveertig Rechters konden aankomen met zaken die als de belangrijkste informatie werden beschouwd over de overleden ziel.

Als een persoon stierf, werden ze door Anubis naar de Hall of Truth geleid (ook bekend als The Hall of Two Truths) waar ze de negatieve biecht zouden doen (ook bekend als de verklaring van onschuld). Dit was een lijst van 42 zonden, waarvan de persoon naar eerlijkheid kon zeggen dat ze zich nooit hadden bezondigd aan deze zonden. Zodra de negatieve biecht was uitgesproken, zouden Osiris, Thoth, Anubis en de tweeënveertig rechters overleggen en, als de biecht werd aanvaard, werd het hart van de overledene vervolgens in de weegschaal gewogen tegen de witte veer van Ma’at, de veer van de waarheid. Als het hart lichter bleek dan de veer, ging de ziel door naar het paradijs; als het hart zwaarder was, werd het op de grond gegooid waar het werd verslonden door de monstergodin Ammut en de ziel zou ophouden te bestaan.

Lees ook:   Automatische antiek

Spreuk 125 begint met een inleiding tot de lezer (de ziel): “Wat er moet worden gezegd, wanneer je aankomt in de Hal van Gerechtigheid, zuiver [naam van de persoon] van al het kwaad dat hij heeft gedaan en voor de gezichten van de goden die hij/zij aanschouwt.” De spreuk legt dan heel duidelijk uit aan de ziel wat diegene moet vertellen wanneer ze Osiris ontmoeten.

“Heil u, grote god, Heer van Gerechtigheid! Ik ben naar je toe gekomen, mijn heer, zodat ik je schoonheid kan zien, want ik ken u en ik ken uw naam en ik ken de namen van de tweeënveertig goden van degenen die bij je zijn in deze hal van Justitie, die leven van degenen die het kwade koesteren en die hun bloed opslurpen op de dag van de rekening van de personen in aanwezigheid van Wennefer [een andere naam voor Osiris]. Zie de dubbele zoon van de liedjeszangers; Lord of Truth is uw naam. Zie, ik ben tot u gekomen, ik heb u de waarheid gebracht, ik heb onwaarheid afgeweerd. Ik heb geen valsheid tegen mensen gedaan, ik heb mijn medewerkers niet verarmd, ik heb geen verkeerd gedaan alleen de waarheid, ik heb niet geleerd wat niet is …”

Karl Richard Lepius was de eerste die in 1846 een volledig manuscript van het Dodenboek in de moderne talen vertaalde. Hij stelde het nummeringssysteem vast dat wordt gebruikt om de hoofdstukken of spreuken van vandaag te onderscheiden.

-Hoofdstukken 1-16

De dode gaat in zijn / haar tombe
De ziel gaat over in de Duat
De ziel keert terug, zodat het lichaam kan bewegen en weer kan spreken

 

Hoofdstukken 17-63

Verklaart de mythen van de oorsprong van de goden
Beschrijft plaatsen in de Tuat
Helpt de dode ziel te leven en herboren te worden

 

Hoofdstukken 64-129

De dode ziel reist door de lucht in de zonneboot als een van de “gezegende doden”
Soul-reizen naar de Tuat voor een publiek met Osiris bij zonsondergang

 

Hoofdstukken 130-189

Vertelt hoe de dode persoon een van de goden wordt na zijn / haar betuiging voor de goden
Beschrijft de beschermende amuletten en het voedsel dat de doden nodig hebben
Beschrijft plaatsen in de Tuat waar de doden doorheen zullen reizen

 

 

(By Manly P. Hall) - Thoth Hermes Trismegistus, the founder of Egyptian learning, the Wise Man of the ancient world, gave to the priests and philosophers of antiquity the secrets which have been pr...

—–

Wat Egyptische oude spreuken:

Ga weg, gij vijand, u dode man of vrouw … u gaat niet zijn fallus binnen, zodat hij slap wordt. Gij zaait geen zaad in zijn anus (?) …

Toen ging deze god naar de plaats waar Bentresh was. Toen bewerkte hij de bescherming van de dochter van de overste van Bekhten. Ze werd onmiddellijk goed.
Toen zei de geest die in haar was vóór Khonsu-the-Plan-Maker-in-Thebe: “Gij komt in vrede, gij grote god, slaat de barbaren aan ………
Ik ben uw dienaar. ga naar de plaats vanwaar ik ben gekomen, om uw hart daarover te bevredigen, om welke gij komt ………. ”

Er zijn vaten in elke ledemaat van het lichaam. Wanneer een arts, een of andere sakhmet priester, een of andere goochelaar zijn vinger op het hoofd legt, op de achterkant van het hoofd, op de handen, op de plaats van het hart, op beide armen en beide benen, dan zal hij het hart voelen, zoals er zijn vaten in elke ledemaat van het lichaam en het (dwz het hart) ‘spreekt’ aan het begin van de vaten van alle lichaamsdelen.

Telkens wanneer hij met een invasie over zee of over land werd bedreigd, slaagde hij erin de macht van zijn vijanden te vernietigen en hen van zijn kusten of grenzen te verdrijven; en dit deed hij op de volgende manier. Als de vijand tegen hem op zee aankwam, in plaats van zijn zeelieden te sturen om hen te bestrijden, trok hij zich terug in een bepaalde kamer, en bracht een kom voort die hij voor het doel had gehouden, hij vulde het met water, en daarna maakte hij wasfiguren van de schepen en mannen van de vijand, en ook van zijn eigen mannen en schepen, hij zette ze op het water in de kom, zijn mannen aan de ene kant, en die van de vijand aan de andere.
Toen kwam hij naar buiten en nadat hij de mantel van een Egyptische profeet had opgelegd en een ebbenhouten staf in zijn hand had genomen, keerde hij terug naar de kamer en sprak hij woorden van macht uit, die hij de goden opriep die mensen hielpen om magie te werken, en de winden, en de ondergrondse demonen, die hem meteen te hulp schoten. Op hun manier sprongen de figuren van de mannen in was in het leven en begonnen te vechten, en de schepen van was begonnen op dezelfde manier te bewegen; maar de figuren die zijn eigen mannen vertegenwoordigden, overwonnen degenen die de vijand vertegenwoordigden, en terwijl de figuren van de schepen en mannen van de vijandige vloot door het water naar de bodem van de schaal zonk, zo verdwenen ook de echte schepen en mannen door de wateren naar de bodem van de zee.
Op deze manier slaagde hij erin zijn macht te behouden en bleef hij zijn koninkrijk gedurende een aanzienlijke periode in vrede bezetten.

De zonneboot staat stil en gaat niet door,
de zon staat nog steeds op dezelfde plek als gisteren.
De voeding is zonder schip, de tempel is geblokkeerd,
daar zal de ziekte de verstoring terugbrengen
Naar de locatie van gisteren.
De daemon van de duisternis is ongeveer, de tijden zijn niet gescheiden.
De vormen van de schaduw kunnen niet meer worden waargenomen.
De veren zijn geblokkeerd, de planten verdorren, het
leven is van de levenden afgenomen
tot Horus herstelt voor zijn moeder Isis,
en totdat de gezondheid van de patiënt ook hersteld is.

Recept om de goden met geweld binnen te brengen: je steekt de gal van een krokodil met bonsde wierook op de vuurpot. Als je ze snel weer wilt laten binnenkomen, doe je stengels (?) Anijs (?) Op de vuurpot samen met de eischaal zoals hierboven, dan werkt de charme in één keer.

 

In this ~1275 BC Book of the Dead scene the dead scribe Hunefer's heart is weighed on the scale of Maat against the feather of truth, by the canine-headed Anubis. The ibis-headed Thoth, scribe of the gods, records the result. If his heart is lighter than the feather, Hunefer is allowed to pass into the afterlife. If not, he is eaten by the crocodile-headed Ammit.

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten