27 januari 2022

 

Kaart van de sterrenhemel in een Egyptisch graf: belachelijke fout of geheime kennis?

Kaart van de sterrenhemel in een Egyptisch graf: belachelijke fout of geheime kennis?
Kaart van de sterrenhemel in een Egyptisch graf: belachelijke fout of geheime kennis?

Het oude Egypte is een wereld vol geheimen en mysteries. De ongelooflijke nauwkeurigheid van de constructie van de piramides, structuren van kolossale proporties, legendes en mythen van het hiernamaals – dit alles is al tientallen jaren opwindende archeologen en historici. Er is echter een mysterie dat onze kijk op de wereld echt “verandert”.

Enkele jaren geleden ontdekten archeologen het graf van een van de beroemdste bouwers van het oude Egypte, die de necropolis van Jesser bouwde, tal van obelisken van de Karnak-tweeling bouwde en veel meer architecturale monumenten uit die tijd bouwde. Bovendien was Senmouth, zo heette de ontwerper, een Egyptische rijk en dicht bij de farao, wat betekent dat hij zelf verondersteld werd zijn eigen rijk versierde tombe te bezitten. Maar niet de biografie van Senmouth trok moderne wetenschappers aan, maar de mysterieuze kaart van de sterrenhemel, die werd gegraveerd in een van de kamers van het graf van de bouwer.

Deze kaart gaf echt de sterren en planeten weer die te zien waren in Egypte. De sleutelfiguren op de kaart waren echter twee ruimtevoorwerpen: het sterrenbeeld Orion en Sirius, waarvan de locatie wetenschappers in grote verwarring bracht. Orion werd ten westen van Sirius geschilderd, terwijl zijn huidige positie tegenovergesteld is, hij is in het oosten.

Wetenschappers hebben vele hypothesen naar voren gebracht, waarvan sommige grootschalig en ongelooflijk waren. Eén theorie suggereerde dat de aarde ongeveer tienduizend jaar geleden in botsing kwam met een meteoriet van ongelooflijke grootte, die hem letterlijk omdraaide, en daarom zagen de oude Egyptenaren Orion en Sirius anders dan wij vandaag doen. Hoewel deze theorie mooi klinkt, houdt ze echter geen water vast.

Lees ook:   Toetanchamons vuurbal

Even later werd een rationele verklaring voor dit fenomeen gegeven. Het feit is dat in het oude Egypte de oriëntatie naar het noorden niet was volgens de magnetische pool van onze planeet (de Egyptenaren wisten niet wat een magnetische riem was), maar volgens de positie van de zon aan de hemel. Zijn zonsopgang wees naar het oosten, en zonsondergang naar het westen, zoals vandaag. Als een modern persoon, die zich in Rusland of in een ander land van het noordelijk halfrond bevindt, naar de zon op zijn hoogtepunt kijkt, dan wijst deze naar het zuiden. Maar Europese en Amerikaanse wetenschappers hebben geen rekening gehouden met het feit dat, vanwege de locatie van het land op het zuidelijk halfrond (volgens de oude kaart), de helderheid naar het noorden op zijn hoogtepunt zal wijzen. Daarom hebben de oude Egyptenaren de kaart van de sterrenhemel en het paar Orion-Sirius omgekeerd.

Ondanks het feit dat dit raadsel is opgelost, is de geschiedenis van het oude Egypte nog steeds vol mythen en geheimen. Zullen we ze allemaal kunnen oplossen? Alleen de tijd zal het leren.

 

Gerelateerde berichten