web analytics

6000 jaar geleden werd Antarctica bewoond

6000 jaar geleden werd Antarctica bewoond

Antartica. Because how cool would that be. Number 1 spot on my bucket list.

1820 – M.P. Lazarev ontdekte het nieuwe continent van Antarctica. Het vasteland werd op de kaart gebracht, waarop de plaats tot die tijd leeg was.

Na enkele decennia in Istanbul ontmantelde Khalil Edham de archieven van het Nationaal Museum. Daar ontdekte hij een kaart afgebeeld op de huid van een gazelle. Het schilderde de westkust van Afrika, een deel van Zuid-Amerika en het noorden van Antarctica.

De maker van de kaart was niemand minder dan Piri Reis, het leger van het Ottomaanse rijk van de 16e eeuw. De kaart was duidelijk niet gefabriceerd, de kwaliteit van het gevonden artefact werd ook gecontroleerd door grafologen. In handschrift vestigden ze het exacte eigendom van de records in de hand van Reis.

De kaart toonde verbazingwekkend nauwkeurig alle grenzen van de continenten, ze verschilden bijna niet van de huidige. Zelfs Amerikaanse inlichtingendiensten waren betrokken bij de studie van het materiaal. Volgens wetenschappers is de nauwkeurigheid van de kaart ongelooflijk en volledig onverenigbaar met kennis van geografie in 1513.

De maker van de kaart liet ook veel kanttekeningen achter. Hij legde uit dat veel bronnen werden gebruikt om het beeld te maken. Sommigen van hen waren modern en ontleend aan de woorden van zijn collega’s, terwijl anderen uit de IV eeuw voor Christus bleven!

Een eeuw na de ontdekking van deze kaart in Istanbul werd een ander artefact gevonden in Washington. Kaart van Orontheus Finius, gemaakt in 1531. Antarctica is ook aanwezig, alleen niet volledig bedekt met ijs. Bergen en rivieren worden getrokken op het continent.

Lees ook:   Finding Atlantis - Full Science Documentary

Een paar jaar later werd de kaart bestudeerd door een andere groep onderzoekers. Ze bevestigden dat op de kaart Antarctica niet bedekt is met ijs. De vorm en kustlijn van het vasteland zijn vergelijkbaar met die die momenteel als verborgen onder ijs en water worden beschouwd. Ook op de kaart is een bepaald waterlichaam dat Antarctica verdeelt in westelijke en oostelijke submaterialen. Vandaag zijn er Transantarctische bergen.

Het gebeurde ook met het zuidelijke continent – op onze kaarten wordt het afgebeeld als een enkel continent, hoewel het in werkelijkheid meerdere grote eilanden zijn bedekt met dik ijs.

In het midden van de vorige eeuw voerden onderzoekers een experiment uit door de bodem van de Ross Sea te boren, die het Antarctische continent omhult, in een poging om de rivieren te vinden die op de gevonden kaarten zijn getekend. Ze vonden lagen rotsen en sedimenten die eigenlijk werden gebracht door rivieren die niet in ijs lagen, maar in een gematigd klimaat. Wetenschappers hebben ontdekt dat 6000 jaar geleden de rivieren precies vloeiden zoals ze op oude kaarten zeiden. Toen begon het continent te worden bevroren.

Het blijkt dat Antarctica een zich ontwikkelend en bewoond continent was rond de bloeitijd van de Egyptische staat. Het werd ook goed bestudeerd door oude mensen.

 

 

Mercator north pole 1595 AnGel-WinGs.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button