web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkMaatschappij & PsychePolitiek-Elite

Steeds meer medicijnen zijn schaars, en goed alternatief ontbreekt vaak

Steeds meer medicijnen zijn schaars, en goed alternatief ontbreekt vaak

Steeds meer medicijnen zijn schaars. Elke dag krijgen ongeveer 10.000 mensen te horen dat het middel waarvoor ze naar de apotheek komen, niet beschikbaar is. En dan gaat het niet om een aspirientje, maar om middelen tegen blaasontsteking of parkinson.

Het medicijnentekort is mede het gevolg van het zogeheten preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Als er meer geneesmiddelen zijn met dezelfde werkzame stof, mag de zorgverzekeraar bepalen welke variant hij vergoedt. (Vaak de goedkoopste, bedankt nog Schippers!!!!!!!!!!!)  Een uitzondering geldt bij medische noodzaak.(Zelfs dan krijg je het vaak niet!!!)

Tekorten verdrievoudigd
Daardoor is de Nederlandse markt zo onaantrekkelijk voor geneesmiddelenfabrikanten, dat ze geen winst meer kunnen maken. Ze verkopen hun medicijnen daarom liever aan andere landen, waardoor in Nederland schaarste ontstaat.
(De meeste medicijnen worden gemaakt in China dus mega goedkoop dus dit klopt al niet..daarnaast worden merkmedicijnen hier erg duur verkocht, ik heb ooit al eens een artikel geschreven over zyrtec hooikoortstabletten die hier 1 euro per stuk kosten en in België bv 10 cent, dus waarom komt men nu ineens met dit vreemde verhaal? Wil men nu beweren dat ze meer moeten gaan betalen voor Chinese rommel? Hahaha..sure!)

In cijfers van de KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers, is dat goed te zien: in 2012 waren nog 242 medicijnen onverkrijgbaar, in 2015 was dat aantal gestegen tot 625. De verwachting is dat de teller voor 2016 op 750 zal komen. Sinds 2012 zijn de tekorten dus verdrievoudigd.

(Dan bestel je toch meer, lijkt me zeer vreemd en toevallig dat men plots niet aan bepaalde medicijnen kan komen!
Verkoop is verkoop…zal wel meer achter zitten dus!)

Lees ook:   “Ongekende vaccinramp”

Andere middelen
Het gevolg is dat huisartsen steeds vaker een B- of een C-middel moeten voorschrijven. “Die werken wat minder goed”, (Soms zelfs met enorme bijwerkingen!!!!!)zegt Rob Dijkstra van het Nederlands Huisartsen Genootschap. “Dat kan betekenen dat bij bijvoorbeeld trimethoprim, een middel tegen blaasontsteking, drie op de tien mensen een tweede kuur nodig hebben omdat het niet voldoende werkt. Die mensen zijn dus langer ziek.” (En het is ongezonder om 2x een antibiotica kuur te gebruiken na elkaar!!!!)

Voor chronisch zieken is het medicijnentekort helemaal problematisch, zoals voor Teus van der Kolk. Hij heeft al vijftien jaar parkinson en kreeg door het preferentiebeleid op een dag andere medicijnen mee dan de medicijnen die hij altijd had. In het begin had hij nergens last van, maar na drie maanden ging het opeens veel slechter met hem.

Parkinson
“Ik kreeg veel meer last van mijn parkinson, en ik kreeg een klauwvoet. Mijn voet trok samen, waardoor ik een ontsteking in mijn scheenbeen kreeg. Ik kon nauwelijks meer lopen, dus ik ging naar mijn neuroloog.”

Samen met zijn neuroloog kwam Teus erachter dat hij last had van de medicijnwissel. “Zodra ik mijn oude medicatie weer kreeg, ging het goed. Bij de apotheek proberen ze soms nog wel om mij het andere middel mee te geven, dus ik moet echt goed blijven opletten.”
(Hoe schofterig is dit??!)

‘Wereldwijd probleem’
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat het geneesmiddelentekort een wereldwijd probleem is. “De oorzaken van de tekorten liggen vooral in grondstoffentekorten of productieproblemen. Daar heeft de hele wereld dus mee te maken.” (Goh hoezo en wat toevallig zo plotseling?)

Lees ook:   Energierekening in 2024- 2500 euro duurder

“Het Nederlandse preferentiebeleid kan wel een rol spelen bij het vinden van een oplossing voor het tekort, bijvoorbeeld omdat overgestapt moet worden op een ander middel dat niet direct voorhanden is. Er wordt gewerkt aan tal van acties om tekorten te voorkomen en zo nodig op te kunnen vangen. Zo worden de boetes voor het verwijtbaar veroorzaken van een tekort fors verhoogd en komt er een duidelijk meldpunt voor tekorten.”

Het ministerie kaart ook aan dat het preferentiebeleid de kosten van de Nederlandse zorg laag houdt. “De zorgkosten vallen door het beleid meer dan 600 miljoen per jaar lager uit. Over de laatste vijf jaar hebben we dus meer dan 3 miljard bespaard.” (In wiens zakken verdween dit geld? Oh wacht van henzelf natuurlijk…tjah als men zelf mag bezuinigen dan weten we wat we te eten krijgen!!!)

https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/steeds-meer-medicijnen-zijn-schaars-en-goed-alternatief-ontbreekt-vaak

Men bezuinigd met geld dat van de mensen is, belastinggelden nb!!!!!!
Maar ze draaien het om, zij (De regering) bepalen dus waar dat geld aan uitgegeven wordt en niet de bevolking…
Dus waarom nog langer belasting betalen?

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥