web analytics
11:11 Dubbele getallen
Wetenschap & OntwikkelingWeer

Hoe sterk is de opwarming van de aarde?

Hoe sterk is de opwarming van de aarde?

Live wallpapers for smartphone Looped video background for iPhone Earth at night, city lights
Geschat wordt dat menselijke activiteiten hebben geleid tot een opwarming van 1,0 ° C boven het pre-industriële niveau. Als de huidige trends doorzetten, wordt waarschijnlijk tussen 2030 en 2052 een opwarming van 1,5 ° C bereikt. In sommige regio’s, bijvoorbeeld in het Noordpoolgebied, is de opwarming bovengemiddeld en is opwarming op het land meestal groter dan in de oceanen. Veranderingen in extreme weers- en klimaatgebeurtenissen zijn de afgelopen decennia al waargenomen, toen de mondiale temperaturen met 0,5 ° C zijn gestegen.

De opwarming door broeikasgasemissies van menselijke activiteiten (CO2, evenals chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s), methaan, oplosmiddelen, enz.) Die zich heeft voorgedaan sinds de pre-industriële periode zal eeuwenlang klimaatverandering blijven veroorzaken, bijvoorbeeld door een toename van de intensiteit en frequentie van droogte, verhoogde verzuring en het niveau van zeeën en oceanen.

Volgens het IPCC-rapport zouden, als er vanaf dit moment geen broeikasgasemissies meer zouden zijn die verband houden met menselijke activiteiten, de gemiddelde mondiale temperaturen nauwelijks een stijging van 1,5 ° C bereiken. Dit is natuurlijk een onrealistische kans, want als er geen beslissende maatregelen worden genomen, zullen de huidige menselijke activiteiten in de nabije toekomst een zeer belangrijke uitstoot van broeikasgassen blijven veroorzaken.

Als de netto CO2-uitstoot tot nul wordt gereduceerd en dit niveau wordt gehandhaafd, stopt de opwarming binnen enkele decennia. De maximale temperatuur is dus afhankelijk van de totale hoeveelheid broeikasgassen die tot dan toe in de atmosfeer worden uitgestoten. Op langere termijn is een netto negatief niveau van CO2-uitstoot vereist om verdere opwarming, omgekeerde verzuring van de oceaan te voorkomen en zeespiegelstijging te minimaliseren.

Lees ook:   Het Amerikaanse leger heeft in het geheim een ​​kunstmatig brein gebouwd, genaamd The Sentient

2 ° C opwarming van de aarde – hoe serieus is dit?

Een voorbeeld zal helpen het belang van de opwarming van de aarde bij 2 ° C te begrijpen, zelfs als deze zich in een geheel andere context bevindt. Wat zullen ouders denken als hun kinderen gedwongen worden constant op een lichaamstemperatuur van 39 ° C te leven? Zo’n vergelijking maakt duidelijk hoe belangrijk 2 graden kunnen zijn.

Wat zijn de belangrijkste risico’s van een opwarming van 1,5 ° C of hoger?

De specifieke risico’s van het broeikaseffect zijn afhankelijk van de snelheid en de omvang van dit broeikaseffect, evenals van de locatie en het ontwikkelingsniveau van de bevolking, waaronder het niveau van verstedelijking, kwetsbaarheid en adaptatie- en mitigatiemaatregelen.

Klimaatmodellen vertonen duidelijke verschillen, en dus risico’s, tussen de huidige situatie wanneer de gemiddelde temperatuur met 1 ° C stijgt en de toekomstige situatie wanneer de wereldwijde gemiddelde temperatuur stijgt tot 1,5 ° C of 2 ° C. Naast ernstige extreme gebeurtenissen in bevolkte gebieden, omvatten veranderingen in neerslag, effecten:

1. Zeespiegelstijging van enkele meters, wat kan gebeuren als de opwarming het punt bereikt waarop de ijskappen van Groenland of Antarctica zijn gedestabiliseerd en snel beginnen te smelten. Dit kan voorkomen bij een opwarmniveau tussen 1,5 en 2 ° C;

2. De effecten op ecosystemen en biodiversiteit, zowel op het land als in de oceaan, zullen ernstiger zijn bij 2 ° C dan bij 1,5 ° C. Dit omvat de risico’s van het uitsterven van soorten, bosbranden en ecosysteemtransformatie;

3. Klimaatgerelateerde risico’s voor de gezondheid, middelen van bestaan, voedselzekerheid, watervoorziening, menselijke veiligheid en economische groei zullen naar verwachting met 1,5 ° C toenemen met de opwarming van de aarde en verder toenemen met 2 ° C. Naar verwachting zullen armoede en ongunstige omstandigheden in sommige bevolkingsgroepen toenemen naarmate de opwarming van de aarde toeneemt.

Lees ook:   Watervallen door hevige regenval in Australië

Het probleem is dat er beperkingen zijn aan adaptatiestrategieën, en op een gegeven moment zullen sommige strategieën falen, vooral voor de systemen en mensen die het meest kwetsbaar zijn.

https://www.ecosever.ru/article/22216.html

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien