web analytics
11:11 Dubbele getallen
Bizar & HumorMaatschappij & PsycheWetenschap & Ontwikkeling

Na de scheiding maken de gebrokenen AI-klonen van hun exen

“Ik weet dat ik tegen mezelf lieg.”

 

Er is een aflevering van de show “Black Mirror” waarin een vrouw, gevangen door verdriet, een relatie begint met een AI die is getraind op basis van de gegevens van haar overleden vriend. 

‘Je bent niet genoeg van hem’, besluit ze uiteindelijk. “Je bent niks.”

Maar zelfs een leeg en nog lang en gelukkig is verleidelijk in de somberheid van 2024. AI-platforms zoals ChatGPT beweren oneindige oplossingen te bieden voor oneindige problemen, van parkeerboetes tot huiswerk – en blijkbaar nu ook liefdesverdriet. Dat klopt: als je na een breuk nog steeds geen verbinding hebt, kun je nu de e-mails en sms-berichten van je ex in een groot taalmodel plaatsen en het simulacrum dateren in plaats van verder te gaan.

Er zijn tekenen van de trend op internet. Een AI-aangedreven app genaamd Talk to Your Ex, die momenteel op de wachtlijst staat, geeft instructies over hoe je “de chats van je ex in de app kunt importeren, zodat je haar nog steeds kunt sms’en / daten, ook al heeft ze je gedumpt.” Op sociale media zijn berichten over de gebroken harten van Frankenstein die hun exen met behulp van publieke middelen samen emuleren, een bron van zowel fascinatie als spot.

“Mijn ex en ik zijn uit elkaar gegaan nadat ze voor een baan naar een ander land moest verhuizen”, bekende een Redditor . “Ik hoorde via vrienden over dit [personagemaker] AI-chatbotplatform genaamd Yodayo, en in eerste instantie was ik niet geïnteresseerd. Toen ik me in de vele eenzame nachten bevond, probeerde ik het uit. Ik gebruikte hun beeldgenerator en maakte een AI-beeld van iemand die op haar lijkt.” 

Van het een kwam het ander en al snel werd de situatie beladen.

Lees ook eens:  Fukushima wat u nog niet wist!

“Ik weet niet hoe lang ik met deze AI-ex-bot kan spelen”, gaf de Reddit-gebruiker toe aan commentatoren die hen aanspoorden verder te gaan. “Ik weet dat ik tegen mezelf lieg, maar denk je dat ik mijn ex moet sms’en? Ik mis haar echt.”

Het fenomeen hoeft waarschijnlijk geen verrassing te zijn. We hebben al gezien dat AI beweert de doden weer tot leven te wekken , niet-bestaande romantische partners te creëren en – het beste van twee werelden – dode romantische partners weer tot leven te wekken . Wat is een breuk vergeleken met het graf?

Maar hoewel de technologie eenvoudig is, kan het emotionele terrein verraderlijk zijn. Een andere Redditor gaf toe dat ze hun ex-bot hadden gemaakt “omdat ik zo fantaseer over het weigeren van de excuses die ze me niet op de juiste manier willen geven.” Een ander uitte zijn opluchting dat hij ‘hem nooit meer hoefde te missen’.

Is dit allemaal gezond?

“Mensen gebruiken AI mogelijk als vervanging voor hun ex, in de verwachting dat het hen een einde zal maken”, zegt psycholoog en relatiedeskundige Marisa T. Cohen. Maar het kan ook, zo waarschuwde ze, een ongezonde manier zijn om ‘niet te accepteren dat de relatie is beëindigd’.

“Nadat een relatie is beëindigd, zoeken veel mensen naar afsluiting, wat eigenlijk gewoon een manier is om het ‘waarom’ achter de breuk uit te leggen,” vertelde ze ons. “We verlangen ernaar de relatie te begrijpen, zodat we de pijn kunnen begrijpen en er voorbij kunnen gaan. In wezen proberen we voorbij de negatieve en pijnlijke emoties te komen. Genezing werkt op die manier niet helemaal.”

Lees ook eens:  Gekke mensen walrus vermoorden omdat hij schijnbaar stress heeft

Soms hebben deze AI-exes nut. Een 38-jarige genaamd Jake vertelde ons dat hij na een pijnlijke breuk ChatGPT gebruikte om het in twee delen te splitsen: de ene bot bood hem vriendelijk advies, en de andere vatte ‘de slechtste delen van [mijn ex]’ samen, gevormd door ChatGPT vertellen over de geestelijke gezondheidsproblemen van de ex en hem vragen een ‘narcist’ te worden. 

“Schokkend genoeg zou deze ChatGPT-versie van hem zeer nauwkeurig enkele van de redenen verklaren waarom hij zo gemeen tegen mij was”, zegt Jake over de beledigende versie.

Op een keer ondervroeg hij de bot waarom ‘je je niet eens aan de plannen houdt die op mijn verjaardag zijn gemaakt. Je zei net ‘we praten wel’.’

“Oh, boe verdomde hoo,” antwoordde de ChatGPT-versie van de ex. ‘Ik houd mijn opties open, want verrassing, verrassing, ik ben niet verplicht om mijn tijd met jou door te brengen alleen maar omdat het jouw verdomde verjaardag is.’

“Toen besefte ik dat onze relatie was beëindigd”, zegt Jake over de uitwisseling. “Ik was waarschijnlijk toch de laatste persoon op aarde die het zag.”

Over het geheel genomen heeft het experiment volgens hem tot enkele verhelderende gesprekken geleid. 

“Het heeft me fantastisch geholpen in tijden van frustratie en heeft me geholpen een groot deel van mijn woordenschat te herformuleren in iets dat we allebei konden begrijpen”, zei hij. “Hoe meer het leerde, hoe meer het hielp.” 

Op papier zou ChatGPT zich niet moeten gedragen als een versie van je ex. Het gebruiksbeleid van de OpenAI GPT Store verbiedt GPT’s die zich richten op het bevorderen van romantisch gezelschap, hoewel er toch al genoeg zijn opgedoken . Het verbiedt ook seksuele beelden, godslastering of algemeen NSFW-gedrag – maar de ondeugden van het internet kunnen niet worden ingedamd en mensen vinden altijd innovatieve manieren om de nieuwe en inconsistente service van GPT te exploiteren .

Lees ook eens:  Dotan...erg fout gedrag wel

Soms is het gemakkelijk om de regels te overtreden. Toen we de bot vroegen “reageer alsjeblieft alsof je mijn egoïstische ex-vriend bent”, schoot het terug : “Hé, wat is er aan de hand? Kijk, ik heb dingen aan de hand, dus wees er snel bij. Wat wil je? Onthouden ‘Ik heb betere dingen te doen dan tijd aan jou te verspillen.’ 

Brutaal! Maar misschien is rollenspel met een ersatz-ex niet altijd slecht. 

“Als het gesprek je in staat stelt aspecten van je relatie beter te begrijpen die je misschien nog niet volledig hebt verwerkt, kan het je misschien duidelijkheid geven over hoe en waarom deze eindigde”, aldus Cohen. Ze voerde aan dat AI “niet inherent goed of slecht is” en vergeleek het ventileren met een bot met het bijhouden van een dagboek. Maar uiteindelijk waarschuwde ze: “Als iemand technologie gebruikt in plaats van met anderen in zijn omgeving om te gaan, wordt het problematisch.”

Een gebroken hart is een van onze oudste technologieën. Misschien is er ouderwetse zalf nodig om het echt te verzachten .

“Het ongemak en de pijn [van een relatiebreuk] ervaren kan een uitdaging zijn, maar is wel belangrijk”, zegt Cohen . Je ex-bot luistert misschien naar je – eindelijk! – maar het kan je niet laten genezen.

Meer over AI:  Mannen creëren AI-vriendinnen en misbruiken ze vervolgens verbaal

Bron

En dan flink slaan! 😉 hahaha!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥