web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Bloeddruk die uit de hand loopt | Resistente hypertensie – echte verhalen

Ik zou het hebben over de bloeddruk die bij volwassenen uit de hand loopt of instabiel is en die wordt veroorzaakt door extreme emoties en stress. In dit artikel zou ik het hebben over volwassenen, terwijl ik in een apart artikel specifiek over ouderen zou gaan, omdat de triggers heel verschillend zijn.

Let op: Het is erg belangrijk om onze bloeddruk regelmatig te controleren en een arts te raadplegen als we ongewone schommelingen in onze bloeddruk opmerken. Ongeacht de reden, wanneer de bloeddruk stijgt of daalt, is onmiddellijke medische hulp erg belangrijk. Ik heb een gratis sjabloon/afdrukbaar sjabloon gemaakt om de bloeddruk bij te houden, die u via deze link kunt downloaden.

Reden Ik wil dit delen om aan te tonen dat er een sterke correlatie kan bestaan ​​tussen emotionele factoren en extreme stress die abnormale schommelingen in de bloeddruk kan veroorzaken. Dit wordt meestal nog verergerd als de persoon ook ondersteunende levensstijlfactoren heeft, zoals een sedentaire levensstijl en gewoon eten wat hij of zij wil.

Verhaal 1- Bloeddruk van een grote baas wiens druk (systolisch) omhoog schoot tot boven de 200 mmHg

Deze persoon werd ingeschakeld als afdelingshoofd. Laten we hem Adriaan noemen. Binnen een paar maanden nadat hij die rol vervulde, werd Adrian plotseling in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hoge bloeddruk. Zijn bloeddruk…systolisch schoot tot boven de 200 mmHg en bleef op dat niveau. De diastolische zelf was boven de 150 mmHg. Het bedrijf zorgde voor een goede medische dekking en daarom lag hij in een privéziekenhuis en kreeg hij de beste behandeling.

Aanvankelijk kon de arts zijn bloeddruk niet verlagen. Welke medicatie hij ook kreeg, zijn bloeddruk bleef hoog. Volgens de arts zou iemand met zijn bloeddruk al een beroerte hebben gehad. en de dokter had hem al de hoogste dosis van het medicijn gegeven die gegeven kon worden. Vanwege zijn levensbedreigende toestand kon het ziekenhuis hem niet ontslaan.

Na ongeveer meer dan een week in het ziekenhuis te hebben gelegen en intensieve controles te hebben ondergaan, werd zijn druk teruggebracht tot onder de 200, maar was hij nog steeds hypertensie. Daarom kreeg hij medicijnen tegen hoge bloeddruk voorgeschreven en werd hij ontslagen.

Op het moment dat Adrian weer aan het werk kwam en een vergadering had bijgewoond, schoot zijn bloeddruk opnieuw omhoog en werd hij opnieuw in het ziekenhuis opgenomen. De dokter vroeg hem ten slotte of er iets stressvols was waardoor zijn bloeddruk uit de hand kon lopen. Toen hij de dokter vertelde wat er was gebeurd, vertelde de dokter hem dat de baan gevaarlijk is voor zijn gezondheid en dat als het hem niet lukt, hij het beste ontslag kan nemen.

Adriaan dacht er even over na en diende kort daarna zijn ontslagbrief in. Het lukt me om met hem te praten voordat hij vertrok en hij vertelde mij over zijn ervaringen. Kortom, Adrian heeft een goed hart. Hij had eerdere ervaring met het werken in hogere functies, dus de baan zelf was geen probleem.

Het probleem ligt bij een van de topmanagementbazen, laten we hem Doug noemen aan wie Adrian rapporteerde. Kortom, Doug was een expat. Toen Doug binnenkwam, wilde hij veel ingrijpende veranderingen in het bedrijf doorvoeren. Hij tolereerde niets of niemand die hem in de weg stond. Hij gaf Adrian instructies om bepaalde meedogenloze implementaties uit te voeren en om bepaalde mensen uit te schakelen die hij (Doug) niet mocht.

Lees ook eens:  Pfizer om het rapport over 'mogelijke ernstige allergische reactie' op het Covid-19-vaccin

Ook al was Doug een expat, het zou voor hem onmogelijk zijn om niets van het arbeidsrecht te begrijpen. Het is gezond verstand dat we in de hedendaagse zakenwereld niet zomaar iemand kunnen ontslaan alleen maar omdat we hem niet mogen. Er moet een zeer sterke rechtvaardiging zijn. Natuurlijk was Doug niet het werk dat het vuile werk zou opknappen, en in ieder geval zou het Adrian zijn die verantwoordelijk zou zijn.

Adrian kon zichzelf er niet toe brengen Dougs instructies uit te voeren om een ​​lijst met mensen op te stellen. Dit zorgde ervoor dat Doug in plaats daarvan probeerde Adrian uit de weg te ruimen, net zoals hij de paar vóór Adrian had weten te redden (Adrian’s positie is veranderd in minder dan een jaar sinds Doug binnenkwam). Doug deed dit door zich emotioneel te intimideren en te pesten. Hij vernederde Adrian tijdens vergaderingen, soms schreeuwend, soms met stille dreigementen.

Nadat hij dit een paar maanden had doorstaan, steeg de bloeddruk van Adrian plotseling boven normaal. Adrian zei dat hij tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis tijd had om diep na te denken over zijn huidige toestand. Uiteindelijk besloot hij dat hij moest aftreden om te kunnen overleven. Hij had een vrouw en een jong kind, en hij vertelde me dat hij wilde leven en er voor hen wilde zijn.

Ook al betekende het dat hij ontslag moest nemen zonder baan. Als hij was doorgegaan, zou hij waarschijnlijk, zoals de dokter zei, een beroerte krijgen. Al het geld in de wereld is het niet waard om in zo’n mentale en emotionele kwelling te verkeren. Gelukkig werkt zijn vrouw, dus zei hij dat ze tijdelijk op haar zouden vertrouwen totdat hij een andere baan kon vinden. Maar ze staan ​​voor een uitdaging, omdat een bedrijf doorgaans niet iemand met een onstabiele bloeddruk in dienst wil nemen.

Het was ook via Adrian dat ik voor het eerst kennis maakte met de term psychopaat. Adrian zei dat hij, toen hij in het ziekenhuis lag, ook tijd besteedde aan het begrijpen waarom Doug zich zo tegenover hem had gedragen. Door onderzoek realiseerde Adrian zich dat hij te maken had met een psychopaat die hem mentaal martelde en probeerde te breken.

Het vreemde was dat Doug, terwijl Adrian zijn ontslag uitzond, hem niet meer lastig viel. Doug ging verder naar zijn volgende doelwit. Adrian’s bloeddruk daalde feitelijk weer naar normaal, aangezien Adrian voorafgaand aan dit alles geen bloeddrukmedicatie gebruikte.

Het goede einde hiervan komt zeer binnenkort, Adrian kon ook een andere baan als afdelingshoofd krijgen. Dit komt omdat Adrian vele jaren ervaring had in de branche en over een goed netwerk beschikte, waardoor hij werd aanbevolen aan het nieuwe bedrijf.

Verhaal 2- Mijn overleden vader toen de computer in zijn bedrijf werd geïntroduceerd

Mijn overleden vader werkte in de pers en begon al voordat de computer werd uitgevonden. Toen hij in de veertig was, stapte zijn bedrijf over op een geautomatiseerd systeem. Computers werden nog maar net geïntroduceerd en het was voor iedereen iets volkomen vreemds. Voordien schreef mijn vader alles op een manuscriptpapier en typisten lieten dit allemaal uittypen om af te drukken.

Lees ook eens:  Vitamine Zon - D

Toen het verplicht werd voor al het personeel om computers te gaan gebruiken, moest mijn vader computerlessen volgen. Het was een zware en extreem stressvolle tijd en hij had problemen met het begrijpen van het concept van technologie. Het is niet alleen maar typen in het Engels…. aangezien zijn medium Chinees was. Om Chinese woorden te laten verschijnen, moeten ze een bepaalde uitspraak invoeren om de woorden eruit te laten komen.

In die tijd had zijn familie het meeste geld nodig omdat wij, kinderen, naar school gingen en er veel kosten waren. Mijn vader kon het zich niet veroorloven om op te geven of van baan te veranderen. Hij had veel druk toen hij probeerde over te schakelen van schrijven naar het gebruik van een computer. Het was in die tijd dat zijn bloeddruk uit de hand begon te lopen. Niet lang later kreeg hij zijn eerste beroerte, maar gelukkig kon hij daar schijnbaar van herstellen. Hij moest medicijnen tegen hoge bloeddruk slikken. Maar na verloop van tijd raakte hij uiteindelijk gewend aan de computer en werkte hij nog tien jaar voordat hij met pensioen ging.

Uiteindelijk was het een tweede beroerte die hem uiteindelijk het leven kostte, niet lang nadat hij met pensioen ging toen mijn moeder een behandeling onderging voor haar keelkanker.

Verhaal 3- Mijn eigen bloeddruk ging omhoog tijdens mijn laatste jaren in het bedrijfsleven

Ik heb lange tijd in veeleisende bedrijfsfuncties gewerkt. Meestal heb ik ook een actief sportschoollidmaatschap. Tijdens de laatste jaren van mijn carrière in het bedrijfsleven was de druk echter enorm. Dit komt omdat ervaren medewerkers massaal vertrokken vanwege de werkcultuur in het bedrijf. Het beperkte personeelsbestand dat achterbleef, krijgt steeds meer lasten en verantwoordelijkheden.

Uiteindelijk, na jaren van stress en druk, begon mijn bloeddruk te stijgen. De systolische waarde begon boven de 140/90 mmHG te zweven. De dokter waarschuwde me dat als ik er niet in zou slagen mijn bloeddruk laag te houden, ik met bloeddrukmedicatie zou moeten beginnen. Ik probeerde nog actiever te zijn en meer te bewegen…. Ik heb het gevoel dat het tot op zekere hoogte heeft geholpen dat in ieder geval mijn bloeddruk oncontroleerbaar werd, omdat sporten hielp om stress te verminderen. Toch bleef mijn bloeddruk hoog.

Toen ik mijn baan bij het bedrijf opzegde om fulltime verzorger te worden, daalde mijn bloeddruk weer naar normaal.

Wat de toestand ons vertelt

Bij volwassenen speelt stress een grote rol bij schommelingen in de bloeddruk. We dachten dat mensen die gemakkelijk hun geduld verliezen een ongecontroleerde bloeddruk zouden hebben, maar verrassend genoeg is dit niet altijd het geval. Voorheen was ik een vocaal persoon en aarzelde niet om mijn mening te uiten en soms verloor ik mijn geduld. Het is niet iets dat ik zou aanbevelen, omdat het ertoe zou leiden dat iemand anderen zou beledigen en hun gevoelens zou kwetsen.

Het is echter mijn observatie dat degenen die gereserveerd zijn en hun gevoelens voor zichzelf houden en deze niet kunnen uiten vanwege verantwoordelijkheden en levensonderhoud, een groter risico lopen. Net als in het geval van Adrian en mijn overleden vader waren ze allebei geen slecht gehumeurd persoon. Als een druk die intern wordt opgebouwd als een snelkookpan: wanneer de opgekropte emoties van stress, angst en woede niet worden losgelaten, bouwt de druk zich van binnen op. Het maakt de persoon tot een letterlijke wandelende tijdbom.

Lees ook eens:  D666 ziet het wel zitten die zelfdodingspillen voor mensen boven de 55

Het is belangrijk om een ​​behandeling voor de aandoening te zoeken, omdat fluctuerende bloeddruk gevaarlijk is en een wandeltijdbom is met een hoog risico op een beroerte. Terwijl de arts de lichamelijke symptomen evalueert en behandelt, moeten we onderzoeken of er mogelijke emotionele stressfactoren zijn die kunnen bijdragen aan de ongecontroleerde bloeddruk (zelfs met medicijnen).

We moeten de mogelijke emotionele oorzaak identificeren en beslissen over de volgende handelwijze. Het gaat erom de omgeving waarin we ons bevinden te veranderen. Als we dat niet kunnen, is de laatste optie die overblijft het veranderen van de manier waarop we met de situatie omgaan.

In het eerste voorbeeld dat ik heb genoemd, was Adrian bijvoorbeeld niet het enige slachtoffer dat de vernedering en emotionele kwelling van Doug heeft ondergaan. Enkelen werden tijdens vergaderingen vaak vernederd en openlijk aangevallen, in de koelkast gezet en naar een overtollige positie verplaatst in een poging hen uit eigen beweging te laten aftreden. Als in het bedrijfsleven een staf die voorheen de macht had en optrad, in de kou wordt gezet, is de vernedering heel moeilijk te verdragen. Voor die mensen hadden ze enorme financiële verplichtingen en konden ze het zich echt niet veroorloven om zonder baan te gaan. Dus bleven ze, maar probeerden onopvallend te blijven om buiten Dougs radar te blijven. Ze weten dat Doug hen juridisch gezien niet kan ontslaan omdat ze niets verkeerds hebben gedaan. Uiteindelijk vertrok Doug, als expat, na ongeveer twee termijnen en het was weer helder en zonnig.

Soms staan ​​de omstandigheden en verantwoordelijkheden die we in het leven hebben ons niet toe om zomaar op te staan ​​en weg te lopen. We hebben geen andere keuze dan te blijven. Hoewel we de externe omgeving niet kunnen veranderen, kunnen we wel onze reacties erop beheersen. Ik ken mensen die veel hebben meegemaakt in hun leven en die een enorme veerkracht in hen hebben opgebouwd. Ze laten zich niet door externe situaties overvallen, omdat ze hun prioriteiten goed kennen en het voor anderen niet gemakkelijk is om hen te beïnvloeden.

Opmerking: ik zou een apart bericht op mijn Caregiving-blog schrijven met betrekking tot ongecontroleerde bloeddruk bij ouderen, omdat hun probleem niet langer wordt veroorzaakt door werkstress. Ik zou het artikel hier linken zodra het gepubliceerd is.

Bron

Interessant!

Hoge bloeddruk is ook minder zout eten, (eet veel verse knoflook) let op je nieren, antibiotica, niet op je kop gaan staan enzo…

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥