web analytics

Groeiende helende kruiden voor de eigen tuin – Vlierbes , Citroenmelisse & Roos.

Groeiende helende kruiden voor de eigen tuin – Vlierbes , Citroenmelisse & Roos. Terwijl u ideeën voor uw lentetuin bedenkt, vergeet dan niet de geneeskrachtige planten.

Klaar om uw kruidentuin te starten of uit te breiden?

Hier introduceren we medicinale, eetbare en kweekprofielen voor drie geliefde geneeskrachtige planten: vlierbes, citroenmelisse en roos. Je kunt ook een kruiwagen vol artikelen vinden over het ontwerpen, kweken en onderhouden van een eigen kruidentuin via onze Medicinal Herb Gardening Hub (en je vindt cultivatie-informatie voor tientallen andere kruiden!).
cc8e5d4caff6892c3da315cc7936d882 AnGel-WinGs.nl

Vlierbes (Sambucus nigra var. canadensis)

Vlierbes
Sambucus nigra , S. nigra var. canadensis , Adoxaceae )

Vlierbes is de mijmering van een kruidentuinier. Gezegend met weelderig gebladerte, romige trossen schuimige bloesems en zware trossen donker fruit die vogels wenken om tussen de takken te fladderen en te fladderen, vangt de vlier het oog en het hart. Mensen worden net zo gemakkelijk naar het bladerdak getrokken als de vogels. Deze kruidenstruik is een rijke bron van immuunversterkende medicijnen en is diep doordrenkt van kennis; over de hele wereld zijn er verhalen in overvloed over een genezende geest die in de boom zou leven. Ze wordt vaak de Oudere Moeder, Oudere Dame of Elda Mor genoemd – en er kan een beroep op haar worden gedaan namens de zieken. 1

Geneeskrachtig gebruik van de ouderling Gebruikte
delen: bloemen en bessen
Bereidingen: siroop, tinctuur, aftreksel, afkooksel, mede, wijn, honing, struik en azijn
Kruidenacties:

 • Bessen:
  • Antiviraal
  • Immuun tonicum
  • antibacterieel
  • antioxidant
  • antireumatisch
  • Anticatarrhal
  • Ontstekingsremmend
  • Zweetdrijvend
  • Cardiovasculair tonicum
  • diureticum
 • Bloemen:
  • Antiviraal
  • Anticatarrhal
  • Zweetdrijvend
  • krampstillend
  • Samentrekkend
  • alternatief
  • Ontstekingsremmend
  • diureticum
  • zenuw

Vlier is een traditioneel tonicum voor het immuunsysteem met significante antivirale eigenschappen. De bessen zijn in dit licht krachtiger dan de bloemen en werken door celmembranen te versterken tegen virale penetratie. Vlierbes verhoogt ook de productie van cytokines — chemische boodschappers die de communicatie tussen witte bloedcellen en het lichaam tijdens een infectie verbeteren. 2 Misschien heb je de bezorgdheid gelezen over vlierbessen als mogelijke oorzaak van cytokinestormen. Mijn mening is dat vlierbes waarschijnlijk veilig is voor de meeste mensen, maar als je meer over het onderwerp wilt lezen, raad ik dit artikel van kruidkundige Paul Bergner aan.
vlierbesis effectief tegen veel virussen, waaronder verkoudheid en een breed spectrum van influenzastammen (vooral bij de eerste tekenen van ziekte).
De lekkerste en meest voedzame manier om het medicijn van vlierbessen op te nemen, is door een rijke paarse siroop te bereiden die vlierbessentinctuur, vlierbessenthee en met vlierbessen doordrenkte honing combineert. Voor kinderen en mensen die alcohol vermijden, verwissel ik de alcohol in de tinctuur voor appelciderazijn. Ik voeg ook royale hoeveelheden kaneel ( Cinnamomum verum ) en gember ( Zingiber officinale ) toe. Het is meer dan lekker! Bekijk onze video-tutorial over het bereiden van kruidenhoning en siropen voor meer informatie.
Tonisch genomen, heeft vlierbes een reeks andere voordelen; het is ontstekingsremmend voor artritische aandoeningen, ijzerrijk en opbouwend voor het bloed, een preventief middel tegen vaatziekten en atherosclerose, en een antioxidant preventief middel tegen kanker.
Oudere bloemen zijn zacht antiviraal en genezend voor de bovenste luchtwegen. Ze zijn rijk aan tannines en vluchtige oliën, drogen effectief overtollig vocht op en helpen slijm vrijer uit de sinussen te stromen, waardoor verstopte neus, hoofdpijn en oorpijn worden verlicht. Bovendien zijn hun flavonoïde verbindingen ontstekingsremmend, antioxidant en immuunstimulerend.
Als het warm wordt ingenomen, kan een thee of tinctuur van vlierbloesem helpen bij verkoudheid of koorts, vooral in combinatie met andere zweetdrijvende kruiden zoals pepermunt ( Mentha xpiperita ) en duizendblad ( Achillea millefolium ).
Veiligheid en contra-indicaties: Alle delen van vlier (behalve de bloemen) bevatten cyanogene glycosiden (CG’s) die in verschillende mate maagklachten kunnen veroorzaken – misselijkheid, braken en diarree. De zaden en onrijpe bessen zijn de meest voorkomende boosdoeners, maar eventuele toxiciteit wordt over het algemeen geneutraliseerd door te koken of te tincturen. De bladeren, schors en wortels bevatten steeds hogere niveaus van CG’s en veroorzaken meer kans op bijwerkingen. Als de plant eenmaal uit het systeem is verwijderd, is er geen blijvende ziekte.

Eetbaarheid

Vlierbes is een voorbeeldig voedzaam tonicum dat rijk is aan vitamine C, mineralen en bioflavonoïden. De bessen zijn van nature niet erg zoet en hebben baat bij een beetje toegevoegde honing, ahornsiroop of andere suiker. Dit maakt ze klassiek voor taarten, schoenmakers, jam, siropen, zelfgemaakte frisdranken en mede. Probeer ze te combineren met andere wilde bessen zoals serviceberries ( Amelanchier spp.), Black Cap-frambozen ( Rubus occidentalis ) en bramen ( Rubus spp.).
Vlierbloesems bevatten vetzuren en hebben een bijna boterachtige consistentie. Ze kunnen worden toegevoegd aan pannenkoeken, bananenbrood, muffins en pannenkoeken. Ze zijn ook traditioneel in likeuren, likeuren, frisdranken en thee. En als er een speciale gelegenheid in het verschiet ligt, kunt u overwegen een recept voor vlierbloesemchampagne op te zoeken.

Lees ook:   Dit zaad geneest meer dan 200 ziekten

Hoe te groeien + vlierbessen te verzamelen

In de oude wereld van Europa werden de ouderlingen traditioneel geplant in de buurt van het huis of aan de rand van de kruidentuin als bewaker en beschermer. In Noord-Amerika hebben inheemse Amerikanen millennia lang medicijnen verzameld van wilde ouderlingen (inclusief S. canadensis ). Afhankelijk van hun eigen keuze, zullen ouderlingen de voorkeur geven aan een vochtige habitat met rijke, leemachtige bodems. Om een ​​weelderige boom of haag te laten groeien, raad ik een beetje verwennerij aan: verrijk de grond met organisch materiaal, mulch na het planten stevig om vocht vast te houden en geef jonge planten regelmatig water. Eenmaal gevestigd, hebben ze weinig verzorging nodig. Opmerking: ouderlingen zijn over het algemeen tolerant en kunnen zich vestigen in droge omstandigheden en arme, zoute of kleiige bodems.
Vlierbessen zijn gemakkelijk te vermeerderen vanuit zaad, en zelfs meer gemakkelijk van vegetatieve stekken. Volg onderstaande richtlijnen voor het nemen van stekken. (U kunt ook telefonisch bestellen stekken en levende planten van vele eetbare planten en permacultuur kwekerijen .)
Als u een lokale stand van oudsten, of iemand kent die een struik of twee heeft geplant, kunt u stekken oogsten. Zorg ervoor dat u stekken verzamelt van struiken met smakelijke bessen, gezonde groei en vruchtbaar fruit.

Neem stekken in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de takken beginnen te bladeren. Neem van een levende tak verschillende stekken van 10 tot 12 inch (25 tot 30 cm) met ten minste twee paar bladknopen per stuk. Maak een schuine snede aan het “wortel” -uiteinde, ongeveer ½ inch of zo lagereen bladknoop. Maak aan het andere uiteinde een platte snede van ongeveer ½ inch boven een paar bladknopen. Gebruik scherpe snoeischaren die zijn gesteriliseerd met waterstofperoxide of ontsmettingsalcohol.

Breng een wortelhormoon aan. Bestuif de schuine uiteinden van je stekken met een wortelhormoon. Als alternatief kunt u ook wilgenthee ( Salix spp.) proberen . Dit zal uw succes bij het vermeerderen van levensvatbare planten vergroten.

Vul potten van 1 gallon met een plantmedium. U kunt grof zand of perliet gebruiken. Als je geen van beide bij de hand hebt, is gewone potgrond (bij voorkeur zonder kunstmest) voldoende.

Maak gaten in de grond in het midden van elke pot met een potlood of een takje en leg de stekken in de gaten. Plant de stek en begraaf de onderste bladknopen ongeveer 5 cm onder het oppervlak van de grond. Het is prima om veel stekken in één grote pot te planten. Zorg ervoor dat u de grond rond elke snede stevig aanstampt.

Geef water en probeer de stekken constant vochtig maar niet drijfnat te houden. Plaats ze in diffuus zonlicht totdat ze zowel wortels als bladeren beginnen te groeien. Verhard ze door ze geleidelijk in direct zonlicht te plaatsen.

Wanneer u klaar bent, verplant u de stekken die met succes zijn geroot in de herfst of het vroege voorjaar. Ruimte transplantaties ongeveer 6 voet (1,8 m) uit elkaar. Veel transplantaties bloeien en fruit in hun eerste jaar, hoewel het enkele jaren kan duren voordat je een flinke oogst kunt verzamelen.
De bessen rijpen halverwege tot de late zomer en moeten diep donkerpaars zijn voordat ze worden geplukt. Je zult waarschijnlijk concurrentie van de vogels hebben, dus zorg ervoor dat je je struiken regelmatig controleert. De stelen van de bessentrossen worden als enigszins giftig beschouwd, dus u wilt alle grotere stelen en de meeste kleinere verwijderen. Als er een paar “stemlettes” of twee in uw medicijn terechtkomen, hoeft u zich geen zorgen te maken – het kan geen kwaad! Bessen kunnen vers worden gebruikt voor het maken van medicijnen of koken, ingevroren voor later gebruik of gedroogd, wat hun smaak zoeter maakt.

Lees ook:   Zoete redding: suiker gebruiken om wonden te behandelen

de47910dcb9ad33da266400b1f5f7734 AnGel-WinGs.nl

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse
Melissa officinalis , Lamiaceae)

Citroenmelisse, het beschermkruid van bijen, stimuleert een overvloed aan zoetheid in de wereld – niet alleen verblijdt het het hart, maar het wordt traditioneel geplant in de buurt van honingbijenkorven om de bijen ervan te weerhouden te zwermen (ze zijn dol op het aroma van citroenmelisse). Ik ken maar weinig kruidkundigen die deze plant niet in de tuin hebben. Het is een traditionele zenuw-, spijsverterings- en antivirale bondgenoot.

Medicinale toepassingen van citroenmelisse Gebruikte
delen: Bladeren en bloeiende toppen
Voorbereidingen: Infusie, tinctuur, azijn, etherische olie, zalf, succus, pesto en kruiderij
Kruidenacties:

 • zenuw
 • windafdrijvend
 • Antiviraal
 • Antidepressiva
 • Zweetdrijvend

Met felgroene bladeren die een opbeurende citroengeur in de lucht verspreiden, is bekend dat citroenmelisse de geest doet zweven. Het is een verhelderend, zenuwgeneesmiddel tegen melancholie, milde angst, seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) en milde depressie. * Met ontspannende, krampstillende en licht kalmerende eigenschappen is het ook geïndiceerd voor spanningshoofdpijn, stressgerelateerde slapeloosheid, paniekaanvallen vergezeld van hartkloppingen, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) en overmatige opwinding of rusteloosheid bij kinderen. 3
Ik vind een geurige infusie van citroenmelisse bemoedigender voor neerslachtige geesten dan een tinctuur, maar beide zijn effectief. Probeer het mengen in andere verhelderende kruiden zoals roos ( Rosa spp.) en tulsi ( Ocimum tenuiflorum). Voor tonisch gebruik, zou je kunnen overwegen om versterkende zenuwen toe te voegen, zoals melkachtige haver ( Avena sativa ) en kalotje ( Scutellaria spp.). Als deze kruiden regelmatig worden ingenomen, kunnen ze een gestrest, gespannen en bedroefd zenuwstelsel versterken en herstellen.
Zoals veel leden van de muntfamilie, breidt citroenmelisse zijn hulp uit als een windafdrijvend kruid en spijsverteringsremedie. De hoge concentratie essentiële oliën heeft een krampstillend en kalmerend effect op dyspepsie, gasvorming, nerveuze indigestie, misselijkheid, brandend maagzuur en de pijnen en krampen die gepaard gaan met het prikkelbare darm syndroom (PDS). 4
Citroenmelisse wordt ook veel gebruikt als een actueel en intern antiviraal kruid, vooral voor herpes (type 1 en 2), waterpokken, gordelroos, mononucleosis (mono) en zesde ziekte (roseola).5 Intern zal de tinctuur of sterke thee geschikt zijn, regelmatig ingenomen. Topisch is een geconcentreerde, in de winkel gekochte crème zeer effectief. Een schar van de etherische olie verdund in een dragerolie is ook heerlijk verlichtend (merk op dat de etherische olie erg duur is).
Veiligheid en contra- indicaties: Citroenmelisse kan gecontra-indiceerd zijn voor hypothyreoïdie (in grote of consistente doses) omdat het het schildklierstimulerend hormoon (TSH) remt. 6

*Een opmerking hier over depressie:Therapieën voor de behandeling van psychische aandoeningen zijn sterk geïndividualiseerd; elke persoon en situatie is uniek. Mensen hebben meestal een therapeutische behandeling nodig die verder gaat dan kruidengeneeskunde: dit kan acupunctuur, gesprekstherapie, voeding, supplementen of geneesmiddelen zijn. Veroordeel jezelf of iemand anders niet omdat je hulp nodig hebt en zoekt, natuurlijk of anderszins!
Als je je in een donkere omgeving bevindt of overweegt jezelf pijn te doen, neem dan nu contact op – er zijn mensen die met je willen praten. En we zitten hier samen in. Je bent niet alleen! Deze hulplijn is een optie: (1-800-273-TALK).

Eetbaarheid

Citroenmelisse is een van mijn favoriete voedzame keukenkruiden; de verse en malse scheuten kunnen worden toegevoegd aan salsa’s, jam, likeuren, ijs, sorbet, smoothies, pesto’s, afwerkzouten en azijn met doordrenkte azijn. Ik hak vaak een handvol en combineer het met munt ( Mentha spp.) en bloemblaadjes als topping voor taco’s. Evenzo kunnen de verse bladeren worden gehakt en in fruitsalades, tabouleh en groene bladsalades worden gegooid. Citroenmelisseblaadjes die door linzen of bonenschotels worden geroerd, voegen een mooie smaak toe en verbeteren de verteerbaarheid.
De eenvoudigste manier om citroenmelisse te bereiden, is echter als een zomerse ijsthee. Het is heerlijk op zichzelf of gecombineerd met kruiden zoals calendula ( Calendula officinalis ), hibiscus ( Hibiscus sabdariffa) en munt. Ik ben ook dol op het recept van Dina Falconi voor Everything Lemony Lime, dat citroenmelisse, citroengras, citroenverbena, limoenschil, limoensap, zeezout en rauwe honing combineert. Ik maak dit op het hoogtepunt van de zomer, wanneer alle kruiden vers uit de tuin kunnen worden verzameld. Je kunt het recept vinden in Dina’s voortreffelijke boek, Foraging & Feasting: A Field Guide en Wild Food Cookbook .

Lees ook:   Griepprik of natuurlijk griep bestrijden!?

Hoe te groeien + Citroenmelisse verzamelen

Citroenmelisse wordt al meer dan 2000 jaar in geneeskrachtige tuinen verbouwd. Inheems in de mediterrane regio’s van Zuid-Centraal-Europa en het Midden-Oosten, is het een zonminnende botanische plant die kan gedijen in USDA-zones 3-10.
Onder de gemakkelijkste culinaire en geneeskrachtige kruiden om te groeien, wordt citroenmelisse het gemakkelijkst vermeerderd door worteldeling. Als je iemand kent die al een plekje in zijn tuin heeft, beloof je hem misschien een bord met zandkoekjes met citroenmelisse te brengen in ruil voor een of twee delen. Zie voor het beste succes onze gids voor de verdeling van kruidenwortels hier .
Citroenmelisse is ook gemakkelijk te starten vanaf zaad. Omdat deze plant een lichtafhankelijke kiemer (LDG) is, moeten de zaden direct op het oppervlak van de grond worden geplant of net bedekt. Door water te geven, worden ze voorzichtig in volledig contact met de grond gedrukt. Verwacht kieming na 7 tot 14 dagen.
Citroenmelisse geeft de voorkeur aan rijke grond met een beetje vocht, maar doet het ook goed op droge of zanderige grond. Het is een vaste plant met struikgewas en kan extravagant weelderig worden naarmate de zomer zich ontvouwt. Ruimteplanten 1-2 voet (0,3-0,6 m) uit elkaar.
Als je geruchten hebt gehoord dat citroenmelisse moedwillig zijn zaden zaait, moet ik je zeggen dat de reputatie welverdiend is. Veel tuinders klagen over de neiging om nakomelingen te produceren die de nabije en verre hoeken van uw tuin zullen bewonen (hoewel ik dit zelf niet erg vind). Als je de opmars van citroenmelisse wilt dwarsbomen, moet je de bloeiende toppen oogsten voordat ze zaad zetten (maar nadat de bijen de kans hebben gehad om van hun nectar te nippen!).
Ik hou ervan om gedurende het groeiseizoen meerdere keren citroenmelisse te oogsten. Je kunt eenvoudig alle bovengrondse groei terugsnoeien wanneer de plant naar zijn groene top kijkt, meestal vlak voordat hij bloeit. De bladeren en stengels kunnen worden gedroogd, maar ik gebruik liever verse citroenmelisse omdat de aromatische oliën zich snel verspreiden. Zie het gedeelte Eetbaarheid hierboven voor suggesties voor nieuwe bereidingen.

128d4c2b4f9dac75331c63dde3351356 AnGel-WinGs.nl

Roos
Rosa spp., Rosaceae)

Als kruidkundige duurde het even voordat ik overging om op te staan. Toen ik opgroeide, waren mijn enige context voor zijn bloemen de bloemist-perfecte, sanguine-rode boeketten die een plakkerige geur uitstraalden op Valentijnsdag. Ik had nog nooit een erfstuk in de tuin zien oprijzen of mijn neus in de bloemblaadjes van een wilde braamstruik zien steken. Dus ik had weinig waardering voor dit weelderige medicijn. Jaren later ontdekte ik als beginnend tuinier en kruidenstudent – met verbazing en verwondering – dat ik met heel mijn hart van rozen houd.

Rose’s medicinaal gebruik
Parts gebruikt: knoppen van de bloem, bloesems, en heupen
Voorbereidingen: Infusion (knoppen en bloemen), afkooksel (heupen), tinctuur, olie, zalf, honing, siroop, elixer, rose otto essentiële olie, azijn, bloem essentie, hydrosol , comprimeren, kompres en weken
Kruidenacties:

 • Bloemen en knoppen:
  • zenuw
  • Samentrekkend
  • Ontstekingsremmend
  • Cardiotonic
  • antimicrobieel
  • diureticum
  • Anticatarrhal
  • Anti angst
  • afrodisiacum
 • Rozenbottels:
  • Bloed tonic
  • Voedzame tonic
  • Samentrekkend
  • antimicrobieel

Rose is een heerlijk genuanceerd medicijn – het is oud, paradoxaal en mythisch. De Griekse dichteres Sappho noemde het toepasselijk ‘Koningin van de bloemen’. Wilde rozen lopen immers al minstens 70 miljoen jaar rond op de planeet (vergelijk dat met het eerste fossiele bewijs van Homo sapiens dat ongeveer 300.000 jaar geleden verscheen).
Met fluweelzachte, kittenzachte bloemblaadjes, draagt ​​roos een doctrine van handtekeningen die hulp en rustgevend suggereert. Zowel de bloesems als de ongeopende knoppen zijn een remedie voor degenen die verdriet of verlies ervaren, of zich teder of onbemind voelen. De voordelen worden versterkt in combinatie met meidoornbloesems ( Crataegus spp.), lavendelbloesems, ( Lavandula angustifolia ) en/of mimosabloemen (Albizia julibrissin ). Rose is ook een bondgenoot voor mensen in conflict – een thee, elixer, likeur of essentie van de bloemen kan woede temperen en tot oplossing aanmoedigen.
Bij kinderen kan roos een gevoel van comfort en veiligheid geven. Het kalmeert prikkelbaarheid, woedeaanvallen en nachtmerries. Een spritz van rozenwater op het kussen vlak voor het slapengaan is een rustgevend ritueel en een nuttige maatregel voor een zoete slaap… ( vervolg)

https://lowervalleyassembly.us/2021/02/04/chestnut-school-of-herbal-medicine-growing- helende-kruiden-voor-de-huis-tuin-vlierbes-citroenbalsem-roos/

Gerelateerde artikelen

Back to top button