web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Nederlandse verhuftering

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/directeuren-thuiszorg-sjoemelen-met-miljoenen-euros-zorggeld

Directeuren thuiszorg sjoemelen met miljoenen euro’s zorggeld

Beautiful ♡:

Twee directeuren van thuiszorgaanbieder Alliade geven namens de zorginstelling voor miljoenen euro’s opdrachten aan bedrijven waarvan ze zelf eigenaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. Volgens experts is er sprake van verboden belangenverstrengeling.

Alliade is een landelijk opererende zorgkoepel, gevestigd in Heerenveen. Ze heeft 7000 cliënten en 350 miljoen euro omzet per jaar. De directeur en de inmiddels ex-directeur van Alliade hebben naast hun directeursfunctie een serie zorgbedrijven in eigendom, opererend onder de holding Freya Groep. Ze hebben verschillende onderaannemingsconstructies opgezet tussen Alliade en bedrijven uit de Freya Groep.

De directeuren brengen bijvoorbeeld thuiszorgcliënten van Alliade onder bij de thuiszorgtak van hun eigen Freya Groep. Via deze constructie vloeien jaarlijks tonnen omzet weg naar de directeuren, oplopend tot 730.000 euro in 2014. Soms belanden cliënten zelfs bij de Freya Groep zonder dat de opdrachtgevers dit weten.

Verstandelijk beperkte jongeren
Via een soortgelijke constructie met verstandelijk beperkte jongeren gaat ruim een ton gemeentelijk zorggeld naar opvanghuis Woonfoyers, een ander bedrijf binnen hun eigen Freya Groep. Namens Alliade huren de directeuren bij hun eigen bedrijven ook zzp’ers, loodgieters en schoonmakers in. Daar bovenop betaalt Alliade hen ook bijna 2 ton per jaar voor de huur van kantoorruimte.
RTL Nieuws bestudeerde honderden documenten van de Kamer van Koophandel, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en van Alliade zelf. We legden de constructies voor aan een zestal deskundigen en accountants. Zij oordelen unaniem dat dit niet mag. “Het lijkt me duidelijk dat hier sprake is van een ongewenste situatie en belangenverstrengeling”, zegt hoogleraar zorgeconomie Wim Groot. “Cliënten en de premiebetaler zijn hier de dupe van”, zegt hij. Zorgexpert Marcel Canoy noemt de zaak ‘verdacht’. “Dit soort constructies zie je normaal gesproken niet in de zorg.”

Lees ook eens:   Kooldioxidebemesting maakt aarde groener, zo blijkt uit onderzoek: ‘CO2 ’n zegen voor wereldwijde flora’..!!

Niet zo bedoeld
In een reactie bevestigt Alliade de constructie en de bedragen die ermee gemoeid zijn. De bestuursvoorzitter zegt dat de verstrengeling in de praktijk is gegroeid, en niet bedoeld voor zelfverrijking. De constructies zouden ook in dienst zijn van cliënten. De raad van toezicht van Alliade ziet geen reden om op te treden. De door RTL Nieuws geraadpleegde experts zeggen dat de aangevoerde verklaring van Alliade geen excuus is voor de belangenverstrengeling. De directeuren zijn zelf ook om een reactie gevraagd, maar hebben aangegeven dat ze alleen via Alliade reageren.

RTL Nieuws / Siebe Sietsma / Bart van den Berg

https://www.telegraaf.nl/binnenland/25578923/___Directeuren_thuiszorg_sjoemelen_met_miljoenen_euro_s___.html

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥