web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

De wereldwijde energiecrisis komt eraan! Hier zijn 4 redenen voor de energiecrisis

aef59409763ca8dd1c962e07c385acd9 AnGel-WinGs.nlDe energiecrisis groeit over de hele wereld. Aardgas-, kolen- en elektriciteitsprijzen breken records. In sommige regio’s van China begonnen fabrieken korte productieonderbrekingen te nemen omdat ze niet genoeg energie konden vinden. Experts wijzen op de maanden december-januari-februari. Terwijl de vraag naar energie in de wereld snel toeneemt, kan de toename van het aanbod daar niet met dezelfde snelheid op inspelen. Aangezien de prijzen van energiegrondstoffen blijven stijgen, zullen de energiekosten van consumenten naar verwachting stijgen en worden in veel landen de komende wintermaanden aardgas- en stroomonderbrekingen verwacht.

Deze winter kan problematischer zijn dan ooit voor de wereldenergiemarkten. Nieuws van over de hele wereld over de recordschommelingen in energieprijzen, stroomstoringen en problemen in de energievoorziening van landen vorige week zijn hiervan de belangrijkste signalen. De algemene opvatting van de experts die de wereldenergiemarkt domineren, is dat het echte gevaar zich zal openbaren wanneer het weer kouder wordt en de vraag naar energie nog meer begint toe te nemen. Zeker als de droogte aanhoudt, kunnen er inderdaad alarmbellen gaan rinkelen.

Dus hoe is deze crisis begonnen? Was energie niet lang geleden, toen de impact van de pandemie op zijn hoogtepunt was, niet ‘goedkoper dan water’? Ook hier ligt de belangrijkste factor op hetzelfde punt. In die tijd vertraagde de wereldeconomie en stopte zelfs. Fabrikanten en leveranciers wilden niet eens betalen voor de kosten van het bewaren van hun olie, ze stemden ermee in om het bijna gratis te geven. Nu is de wereldeconomie in korte tijd begonnen te mobiliseren. De dynamiek van de wereld, die met hoge toerentallen wil terugkeren, kan het echter niet bijhouden. Omdat tijdens de pandemie de gigantische havens niet werkten en hun personeel verspreid was. Een groot aantal nieuwe elektriciteitscentrales stopte met de productie en er was een ernstige daling van de vraag.

Zelfs een wereldreuzenland als China begon productieproblemen te krijgen. De belangrijkste reden is het onvoldoende aanbod ondanks de vraag naar energie. Als gevolg van het feit dat China niet genoeg steenkool uit Australië haalt en zich tot de VS en Rusland wendt, is Europa niet in staat om de gewenste efficiëntie uit hernieuwbare energie te halen vanwege de afname van de windproductie, en het onvermogen om zijn aardgasvoorraden voor de winter te vullen met de Als gevolg van stijgende prijzen verdrievoudigde de prijs van steenkool, terwijl de aardgasprijzen recordhoogten bereikten, zag hij.

Daarnaast vermijden oliemaatschappijen in de VS investeringen in nieuwe bronnen. Terwijl Rusland gas verkoopt, hebben ook de terughoudendheid van de wereld jegens deze situatie en de onderbreking van de productie van LNG-vergassingsterminals invloed op de prijzen. Hoewel er voorlopig geen probleem is met langetermijncontracten, is een land, als het energie moet inkopen op de spotmarkt, gedoemd om op het duurste niveau in te kopen. In Turkije zijn de aardgas-, elektriciteits- en brandstofprijzen de een na de ander gestegen. De stappen die het kabinet gaat nemen met betrekking tot mogelijke nieuwe verhogingen zijn nog niet duidelijk.

De situatie is kritiek in Europa. Aanzienlijke stijgingen worden verwacht in de eindconsumentenrekeningen. De gasprijzen zijn in 2021 met 500 procent gestegen ten opzichte van 2020, terwijl de kolenprijzen op het hoogste niveau staan ​​sinds 2011.

De Chinese PMI daalde in september onverwacht tot 49,6. De vorige maand was de PMI 50,1. De PMI wordt beschouwd als een kritische drempel van 50. Experts zeggen dat beperkingen op het elektriciteitsgebruik en stijgende inputkosten effectief zijn in de daling. Het momentum in de Chinese economie is afgezwakt door stijgende kosten en de energiecrisis. China gebruikt steenkool als de belangrijkste bron van elektriciteitsopwekking. Afgelopen maand waren er vanwege de problemen met de aanvoer van kolen af ​​en toe stroomstoringen in de oostelijke regio’s van het land en deden zelfs de verkeerslichten en de internetlijn het niet.

Er wordt gezegd dat de speculatieve acties van Rusland ook een impact hadden op de gascrisis in Europa. In een poging om rivaliserende Oekraïne te straffen, verminderde Moskou vorige week de hoeveelheid gas die Europa via dat land bereikte met een derde. Er wordt ook gezegd dat Rusland Europa in het energieknelpunt wil duwen om aan te dringen op de ingebruikname van de pijpleiding, die Russisch gas naar Duitsland zal vervoeren en wordt afgewerkt door Gazprom. Rusland, dat ervan wordt beschuldigd gas als “wapen” te gebruiken, wordt getoond als het enige land dat zal profiteren van deze crisis.

Hoewel er problemen zijn met de aardgasvoorziening in de wereld, heeft Turkije langlopende overeenkomsten voor de aankoop van aardgas die doorlopen tot 2026. Dankzij deze afspraken staat Turkije gedeeltelijk sterk op het gebied van energie. Op deze manier wordt verwacht dat Turkije niet veel zal worden getroffen door de stijging van de aardgasprijzen.

Volgens experts verschilt dit probleem niet van een complex wiskundig probleem dat uit veel verschillende bewerkingen bestaat en een combinatie van verschillende formules vereist om op te lossen. Zolang het probleem niet is opgelost, zullen de wereldenergieprijzen duur blijven. In feite kunnen de huidige niveaus veel goedkoper blijven dan in januari en februari. Gevreesd wordt dat problemen in de bevoorrading in veel landen tot stroomonderbrekingen zullen leiden.

DE OORZAKEN VAN DE ENERGIECRISIS IN 4 ARTIKELEN?

1- Droogte, die effectief is in de wereld, trof de productie in waterkrachtcentrales en windenergiecentrales. Iedereen, vooral Europa, probeert deze leemte op te vullen met centrales voor basbelasting, zoals aardgas en steenkool. Hierdoor stijgt de vraag naar aardgas en kolen. Deze plotselinge vraag veroorzaakte moeilijkheden bij het aanbod van steenkool op de markt. Prijzen verdrievoudigd.

2- De stijging van de kolenprijzen en de CO2-belastingprijzen stellen Europa voor een ander dilemma.
Dit keer stegen de aardgasprijzen naar historische recordniveaus door het naderende winterseizoen naast kolen en het effect van de ondergrondse aardgasopslag in Europa tot het laagste niveau in de afgelopen 5 jaar. De verwachting is dat de stijging de komende maanden verder zal toenemen door de toename van de elektriciteitsopwekking en het aardgasverbruik voor verwarming.

3- In de VS onthouden oliemaatschappijen zich van nieuwe investeringen om dividenden uit te keren aan hun investeerders. Bedrijven willen hun winst uitkeren aan hun aandeelhouders zoals ze hebben beloofd. Ze zijn bang dat aandeelhouders weglopen als ze geen dividend uitkeren en de winst in nieuwe putten investeren.

4- De problemen in de energievoorziening van de grote producerende landen, met name China, leidden tot een forse prijsstijging.

Energie-expert Emin Emrah Danış, die zei dat de energiecrisis is ontstaan ​​door de combinatie van vele factoren, somde wat Europa en Turkije op dit punt te wachten staat als volgt op:

“Als gevolg van het aanbodtekort tijdens de pandemieperiode probeerden Europese bedrijven dit probleem op te lossen met nieuwe investeringen. Dit heeft op zijn beurt de vraag naar energie op het continent doen toenemen. De aardgasvoorraden smolten snel en daalden tot het laagste niveau van de afgelopen 10 jaar. De bezettingsgraad van de magazijnen ligt rond de 70 procent. Europese landen konden deze tanks, die in de zomermaanden moesten worden gevuld, niet vullen vanwege de hoge gasprijzen en problemen met de gasvoorziening.

Omdat veel landen van Europa tot Azië, Latijns-Amerika tot het Midden-Oosten op zoek waren naar gas, bereikten LNG-prijzen op internationale markten en aardgastermijncontracten die in TTF worden verhandeld historische recordniveaus door de afname van het aanbod en het effect van speculatieve transacties op de markten . Het trok zich weer terug nadat het boven $ 1.800 per duizend kubieke meter was gestegen. De prijs van geïmporteerde kolen steeg boven $ 270. Veel landen proberen extra steenkool uit Rusland en andere producerende landen te halen”, zei hij.

Als we naar de internationale markten kijken, zien we dat deze stijgingen niet alleen worden waargenomen in energie, maar ook in veel basisproducten, van katoen, koffie, aluminium tot suiker, koper tot tarwe en soja. De verwachting is dat de toename van energie en andere basisproducten zich de komende maanden op de internationale markten zal voortzetten.

We verwachten dat ons aardgasverbruik dit jaar 58 miljard kubieke meter zal bereiken en volgend jaar 60 miljard kubieke meter als gevolg van de afname van de elektriciteitsproductie van HEPP’s als gevolg van de afname van de productie van hydro-elektriciteit in Turkije, de snelle toename van de elektriciteitsvraag en de vraag van woningen tijdens de wintermaanden zal toenemen.

In ons land zullen de overheidssubsidies voor elektriciteit en aardgas nog meer stijgen met stijgende prijzen tot gevolg. Bovendien, aangezien de energie-importrekening van ons land zal stijgen met als gevolg stijgende energieprijzen, is het voor onze mensen van groot belang om dit jaar efficiënt met energie om te gaan.”

In een interview met NTV zei Fatih Dönmez, minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen, over aardgasprijzen: “We weerspiegelen het op de minst mogelijke manier aan de burgers door offers te brengen. We weerspiegelen niet volledig de gestegen kosten voor huishoudens en kleinverbruikers. Indien nodig zal er extra gas uit Rusland worden ingekocht, aldus de autoriteiten dat er in dit opzicht geen probleem zal zijn.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥