web analytics

Meer dan 50 miljoen mensen leden in 2020 aan een ernstige depressieve stoornis als gevolg van de Covid-19-pandemie

Meer dan 50 miljoen mensen leden in 2020 aan een ernstige depressieve stoornis als gevolg van de Covid-19-pandemie, nieuwe schattingen van wereldwijde studies

De pandemie van het coronavirus heeft vorig jaar de last van depressieve en angststoornissen in meer dan 200 landen vergroot, zo blijkt uit een nieuwe studie, die zegt dat de impact van Covid-19 het aantal depressieve mensen met bijna een derde heeft doen toenemen.

Terwijl “geestelijke stoornissen de belangrijkste oorzaken waren van de wereldwijde gezondheidsgerelateerde belasting”, zelfs vóór de pandemie, hebben de verspreiding van het gevreesde virus en de daaropvolgende beperkende maatregelen om de ziekte te bestrijden de belasting aanzienlijk vergroot, zo blijkt uit een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift Lancet over Vrijdag suggereert.

Volgens onderzoekers hebben 53,2 miljoen gevallen – een stijging van 27,6% – van depressieve stoornissen en 76,2 miljoen gevallen van angststoornissen het aantal mensen met psychische problemen vergroot.

Om de impact van de pandemie op een bepaald gebied te meten, analyseerde het team de dagelijkse SARS-CoV-2-infectiecijfers, beperkingen op de menselijke mobiliteit en dagelijkse oversterftecijfers. Het bleek dat de zwaarst getroffen locaties op basis van de eerste twee criteria overeenkwamen met die met een gedocumenteerde piek in depressieve en angststoornissen, waarbij de studie concludeerde dat toenemende infecties en afnemende mobiliteit  “aanzienlijk geassocieerd” zijn met een verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Het team ontdekte echter dat het hoge sterftecijfer “niet geassocieerd was met de verandering in de prevalentie van depressieve stoornissen of angststoornissen.”

De studie ontdekte ook dat de mentale gezondheid van vrouwen meer werd aangetast door de pandemie dan die van mannen. Jongere mensen werden meer getroffen dan oudere leeftijdsgroepen, omdat ze leden aan een gebrek aan interactie met leeftijdsgenoten nadat de scholen waren gesloten en andere sociale beperkingen waren ingevoerd.

Lees ook:   Jensen, we zijn het gelieg zat

“Bovendien lopen jongeren meer kans om werkloos te worden tijdens en na economische crises dan ouderen”, merkten onderzoekers op.

Waarschuwing dat psychische stoornissen bijdragen aan de risico’s van andere ziekten en zelfmoord, de studie riep regeringen over de hele wereld op om de geestelijke gezondheidsstelsels te versterken. 

“Ze zouden moeten nadenken over berichten over de volksgezondheid over de gevolgen van COVID-19 voor de geestelijke gezondheid, hoe individuen hun geestelijke gezondheid het beste kunnen beheren en goed gedefinieerde routes naar beoordeling en toegang tot diensten”, aldus de krant.

Geen actie ondernemen in het licht van de geschatte impact van de COVID-19-pandemie op de prevalentie en last van depressieve stoornissen en angststoornissen zou geen optie moeten zijn.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button