...
RH Negatief - Anunnaki - GeloofGeschiedenis

Enki & Enlil de oude ”Goden”

ENKI & ENLIL

did enki look like - Google zoeken
Als je je verdiept in de Anunnaki, zijn er twee namen belangrij zijn nml. Enki en Enlil. Hoewel er een aantal ‘centrale personages’ in de mythen en legendes van de Anunnaki voorkomen, draait veel van de actie om deze twee halfbroers en hun zussen.

Enlil-enki

In dit artikel ga ik je een spoedcursus geven in de mythologie van Enki en Enlil. Maar dit is een complex onderwerp en ik wil er niet op ingaan zonder de eerste basis te leggen. Dus hier zijn de absolute basisprincipes, voor het geval je helemaal nieuw bent in het leren over de Anunnaki.

Als we het over de Anunnaki hebben , bedoelen we de oude goden van Mesopotamië. Maar afhankelijk van wie je het vraagt, kunnen de Anunnaki ook buitenaardse bezoekers zijn geweest van een planeet genaamd Nibiru(Mars?) die zich in een lange baan rond de zon bevindt.

annunaki - Google zoeken

Natuurlijk vliegt de ruimtewereld-theorie niet in de mainstream, maar deze werd gepopulariseerd door een in Rusland geboren Amerikaanse auteur genaamd Zecharia Sitchin. Sinds hij zijn ideeën aan de wereld presenteerde, zijn ze een herkenbaar element geworden in de populaire cultuur.

Ik zal later meer over Sitchin en zijn ideeën praten, maar eerst wil ik teruggaan naar de Sumerische mythologie. Ik ga je voorstellen aan Enki en Enlil en hun plaats in het Mesopotamische pantheon, en dan zal ik je vertellen hoe ze in de oude overstromingslegende passen. Ik zal beschrijven hoe zij andere mythologieën en religies hebben geïnspireerd, waaronder het christendom.

The Sumerian Pantheon and Creation Myth
Anunnaki Sumerian Creation Myth

Net als bij veel andere polytheïstische religies, bestaat het Sumerische pantheon uit een aantal goden die allemaal aan elkaar verwant zijn.

Het is het gemakkelijkst om de vorm van deze stamboom te beschrijven door te beginnen met Anu . Anu staat ook bekend als ‘An’, de grote vader van de hemel. Hij is de oorspronkelijke oppergod in het pantheon, heer van alle andere goden. Hij verliest deze positie terwijl het Sumerische verhaal zich ontvouwt, het doorgeeft aan Enlil en vervolgens (in Babylonische overlevering) aan Marduk.

Je zult merken dat Anu niet de eerste god in de stamboom is.

Zijn ouders zijn twee oergoden, Anshar en Kishar. Als je toevallig thuis bent in de Griekse mythologie, kun je denken dat deze oergoden een beetje lijken op de titanen die aan de oude Griekse goden voorafgingen. Nadat de Griekse goden de titanen hadden omvergeworpen, nam het belang van de titanen een achterbank in bij de betekenis van de goden (in het algemeen).

Hetzelfde is hier waar – de oorspronkelijke goden spelen een rol in de scheppingsmythe van de Sumeriërs, maar zijn later minder belangrijk.

Terugkerend naar Anu, zijn de twee partners van Anu Antu, Grote Moeder van de Hemel, en Ki, de Aardemoeder. Beide gaven hem kinderen.

Ki is bevallen van Enlil, Lord of the Air and Earth, Guardian of the Tablet of Destinies (om te beginnen) , en Nin-khursag, Lady of the Mountain.
Antu’s kind was Enki, Lord of the Earth and Waters, ook bekend als “Ea”.

Zoals je kunt zien, zijn Enlil en Enki halfbroers. Na zijn geboorte splitste Enlil de aarde uit de hemel. Op dit punt namen hij en Ki het bevel over de aarde, terwijl Anu bleef regeren in de hemel.

ชาว สุ เม เรียน - Google zoeken
Wat is de Tablet of Destinies?
Zojuist noemde ik Enlil als de ‘Bewaker van de Tablet van Bestemmingen’. Dit is een mythologisch object van het allergrootste belang. Het wordt letterlijk verondersteld een kleitablet te zijn gegraveerd met spijkerschrift.(Misschien wel meer dan dat uiteraard) Welke god het ook bezat, het werd beschouwd als de heerser van het universum.

Merk op dat “Tablet of Destinies” de juiste naam is voor dit object. Mensen hebben het vaak verkeerd. Mogelijk ziet u het ten onrechte aangeduid als de ‘Tablets of Destiny’. Het is een enkelvoudig object. Ik heb ook gezien dat het de ‘Table of Destiny’ wordt genoemd.

In elk geval was Enlil volgens vele teksten lange tijd in het bezit van de Tablet, waardoor hij de overheerser van het universum werd en zelfs Anu overtrof. Er is echter een Sumerisch gedicht met de titel “Ninurta en de schildpad” waarin wordt vermeld dat Enki de tablet bezat.

De tablet verandert een aantal keren van hand, afhankelijk van de tekst die u leest. Op een gegeven moment bezit Tiamat, de drakenkoningin (zoek haar helemaal bovenaan de stamboom), het. Ze geeft het aan haar partner Kingu, die commandant van haar leger wordt. Marduk, de zoon van Enki, verslaat Tiamat in één gevecht en verslaat vervolgens Kingu, waarbij hij de Tablet en de autoriteit voor zichzelf opeist. Op dat moment wordt Marduk de hoogste heerser.

Om de zaak nog ingewikkelder te maken, verschijnt dit hele verhaal met Marduk alleen in de Babylonische versie van de mythe voor te komen. In de Sumerische versie verslaat Enlil Tiamat en regeert hij als opperste God.

Genesis of the Flood Myth
Ja, ik heb dit hoofdstuk “Genesis van de zondvloed” met opzet een titel gegeven, niet “De vloedmythe van Genesis”. Als je iets over Anunnaki in de Bijbel hebt gelezen, wist je waarschijnlijk dat ik hier aan toe zou komen. Dit is waar veel van de verhalen van de Anunnaki samenkomen. En zoals je misschien ook al geraden hebt, zijn Enki en Enlil belangrijke spelers.

DE JOODS-CHRISTELIJKE VERSIE:
Veel mensen zijn bekend met de vloedmythe in de Bijbel. Dit is het verhaal van de ark van Noach. De samenvattende versie is dat Jahweh de zonden van de mensheid zat werd. Meer specifiek was hij van streek over de corruptie van de mensheid door wezens die de ‘Nephilim’ worden genoemd. Overweeg deze passage uit The Book of Jubilees, 7: 21-25:

’21 Want vanwege deze drie dingen kwam de vloed op aarde , namelijk vanwege de hoererij waarbij de wachters tegen de wet van hun verordeningen naar een hoer gingen na de dochters der mensen, en zich vrouwen namen van alles wat zij kozen: en ze maakten het begin van onreinheid. ‘

Het is vrij eenvoudig om de “Watchers” of “Nephilim” te vergelijken met de Anunnaki.

bogowie sumerów - Google zoeken

Ik verzoek u dringend om dit onderwerp in detail te lezen in mijn artikel “ Who Were the Nephilim? ‘In feite brachten ”gevallen engelen” (ter aarde gekomen buitenaardsen) wetenschap en technologie naar de mensheid, maar deden het om hen tot slaaf te maken en te corrumperen. Kruising volgde, leidend tot een ras van halfgoden.

Yahweh besloot iedereen weg te vagen en opnieuw te beginnen.

Dus zei hij tegen Noach om een ​​grote ark te bouwen. Noach laadde de ark met twee van elk dier (dna van elk dier) en zette zijn eigen familie aan boord. De vloed verwoestte alle dieren- en mensenlevens buiten de Ark – evenals (vermoedelijk) de gevallen engelen en Nephilim (Nee zij gingen met een vliegmachien space in en wachten af wat het resultaat zou zijn). Noachs familie was in staat om de aarde opnieuw te bevolken nadat ze van boord waren gegaan. God plaatste een regenboog in de lucht als een belofte. Hij zou de aarde nooit meer veroordelen met een nieuwe vloed.

De Sumerische versie:

Epic of Gilgamesh
Gilgamesh: Palace of Sargon II, Khorsabad, Assyrian uit de 8e eeuw voor Christus.

De Sumerische vloedmythe is ouder dan die in Genesis, daarom heb ik met mijn titel beweerd dat het Sumerische verhaal het ontstaan ​​is van de Bijbelse vloedmythe. Dit geloof wordt gedeeld door veel geleerden. Er wordt gedacht dat een aantal vroege oude Hebreeën in feite inwoners van Mesopotamië waren.

Dit zou hen in staat hebben gesteld de Sumerische mythen en legendes te leren kennen en ze te gebruiken als basis voor hun eigen religie.

Er zijn een aantal Sumerische teksten met een grote overstroming in een of andere vorm. Het vroegst bekende exemplaar staat in het epos van Ziusudra. Anderen omvatten het Epic van Atrahasis en het bekende Epic van Gilgamesh.

Het epos van Gilgamesh is het verhaal dat de sterkste gelijkenis vertoont met de latere Genesis-versie in de Bijbel. Interessant genoeg lijkt het niet oorspronkelijk in de tablets te zijn opgenomen; het werd later in Tablet XI bewerkt door iemand die geïnspireerd was door het Epic van Atrahasis.

Lees ook:   Had Hitler nakomelingen?

Ik zal je zo meer over Gilgamesj vertellen, maar eerst wil ik het kort hebben over de Eridu Genesis.

De Eridu Genesis werd ontdekt op een fragmentarische tablet door historicus Thorkild Jacobsen. Dit is hoe we de Sumerische scheppingsmythe hebben geleerd die ik al gedeeltelijk met je heb gedeeld.

Omdat de tablets fragmentarisch zijn, ontbreken stukjes en beetjes van het verhaal. In het begin zien we dat Anu, Enlil, Enki en Nin-khursag menselijke wezens hebben gecreëerd.

Anu Enlil Enki NinHurSagSteden zijn gesticht en het leven floreert.

Er is dan een ontbrekende sectie. Daarna komen we erachter dat er een grote vernietigende vloed op komst is en het pantheon heeft besloten de mensheid niet te waarschuwen of iets te doen om hen te redden.

Enki besluit dat hij hier niet mee akkoord gaat, dus waarschuwt hij een held en zegt hem dat hij een ark moet bouwen. In de Eridu Genesis is deze held Atra-hasis. In het bekendere Epic van Gilgamesh is het Utnapishtim.

Het is duidelijk dat de verhalen van Enlil en Enki diep zijn verweven in het weefsel van Sumerische legendes. Deze twee speelden een rol in tal van verschillende aspecten van de mythos. Er zijn veel manieren waarop ik deze discussie zou kunnen benaderen, maar ik heb besloten dat de eenvoudigste manier om de informatie te ordenen is om een ​​samenvatting over elk daarvan te schrijven. Hoewel ik eenvoudig een gedetailleerde chronologie van gebeurtenissen kon vertellen, vind ik het persoonlijk gemakkelijker om informatie te onthouden wanneer deze wordt gepresenteerd met betrekking tot specifieke karakters.

Enlil: Humanress’s Oppressor
Enlil

De rol van Enlil in de Sumerische mythologie kan in één woord worden samengevat met verwijzing naar de mensheid: onderdrukker .

Enlil was eigenlijk de god die (volgens de Atrahasis-Epos-tekst) oorspronkelijk de opdracht had gegeven voor de oprichting van het menselijk ras.

Je zou denken dat dat een goede zaak zou zijn, maar de enige reden dat hij mensen wilde, was dat hij een ras zou hebben dat hij tot slaaf kon maken om zijn geboden te doen.

In feite was dit zelf een poging tot macht onder de goden. In de Sumerische mythe (niet de Babylonische mythe, waarbij Marduk betrokken is, zoals eerder besproken), staakt een aantal goden omdat ze moe zijn om de schepping te handhaven.

Enlil stelt voor dat hij de kwestie van de staking zal oplossen als hij de hoogste heerser van de goden wordt genoemd. In deze versie van het verhaal is hij het (niet Marduk) die Tiamat onderwerpt.

Later wordt Enlil het ‘lawaai’ van de mensheid beu en besluit daarom om ze allemaal te doden met de grote vloed. Als de god van het weer was dit gemakkelijk voor hem om te doen.

Dit brengt ons dan terug in de cirkel van het verhaal van Utnapishtim uit het epos van Gilgamesh, die werd gered door Enki en overeenkomt met Noach in de joods-christelijke versie van de mythe.

Grappig genoeg krijgt Enlil uiteindelijk zijn woede na de overstroming en besluit hij Utnapishtim onsterfelijk te maken.

 

prometeo y la creación del hombre - Google zoeken

De schepping van de mens uit ”klei”

Laten we het nu hebben over Enki, de halfbroer van Enlil. De rol van Enki kan worden samengevat als de maker en kampioen van de mensheid .

Terwijl Enlil met Tiamat vecht, mist Enki het hele ding, omdat hij slaapt. Gelukkig kan zijn moeder Antu, ook bekend als ‘Nammu’, met hem communiceren. Ze zegt:

Oh mijn zoon, sta op uit uw bed, uit uw (slaap), werk wat verstandig is, dienstknechten voor de goden, mogen zij hun (brood?) Produceren.

Enki wordt wakker en suggereert de oprichting van een slavenras: de mensheid. Nu, je zou denken dat dit het zijn idee maakte, maar in werkelijkheid was het van Enlil. Enlil was degene die met Nammu sprak, die vervolgens het idee aan Enki voorstelde.

Enki zelf creëert menselijke wezens uit een mengsel van klei en het bloed van de gedode god Kingu.

Als je kennis hebt van de Griekse mythologie, zal dit waarschijnlijk een belletje doen rinkelen – Prometheus, de oude titaan, schiep de mensheid uit klei. De twee functioneren als zeer vergelijkbare figuren. Net als Prometheus heeft Enki de neiging op te komen voor het menselijk ras in conflict met de goden.

Terugkomend op het verhaal over de vloed, was Enki niet al te blij toen hij ontdekte dat Enlil van plan was de race die hij had gecreëerd teniet te doen.

Dus nam hij het op zich om Utnapishtim te waarschuwen. Hij zei tegen Utnapishtim om een ​​ark te bouwen.

Net als Noach kreeg Utnapishtim het bevel om de ark vol te laden met dieren. Samen met zijn vrouw bewaarde hij het leven op aarde toen de vloed werd ontketend.

Nadat de wateren begonnen terug te trekken, liet hij de dieren los om de planeet opnieuw te bevolken. Zoals ik eerder al zei, kreeg Enlil uiteindelijk zijn verontwaardiging over en verleende hij Utnapishtim en zijn vrouw onsterfelijkheid.

Afbeelding
De buitenaardse versie van de Flood Myth:
Je kent nu de Sumerische en joods-christelijke versies van de scheppings- en vloedmythen.

De moderne buitenaardse versie werd gepopulariseerd door auteur Zecharia Sitchin in delen zoals The Lost Book of Enki .

Het idee is dit: de Anunnaki waren geen goden, of niet alleen goden – ze waren buitenaardse bezoekers uit de ruimte. Je hebt waarschijnlijk het beroemde citaat van Arthur C. Clarke gehoord: “Elke voldoende geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van magie.” Dit is de onderliggende veronderstelling bij het vergelijken van de Anunnaki met aliens.

Als oude mensen wezens uit een andere wereld zouden tegenkomen, zouden ze die beschrijven in een taal die voor hen toen logisch was. Omdat ze niet het woord ‘aliens’ hadden, zouden ze gewoon met ‘goden’ gaan.

Er zijn talloze parallellen en argumenten die Sitchin en andere buitenaardse theoretici van Anunnaki over de teksten heen trekken. Er is geen manier om het hier allemaal samen te vatten (ik raad u aan de rest van de artikelen op onze site te bekijken), maar hier zijn een paar belangrijke tips:

De Anunnaki komen van de planeet Nibiru .
Ze kwamen naar de aarde om goud te delven, dat ze nodig hebben om hun beschaving te voeden. Ze hebben de mensheid gecreëerd en tot slaaf gemaakt om het harde werk voor hen te doen.
Alle bekende spelers uit de Sumerische mythologie – Enlil, Enki, Anu, Marduk en de rest – waren eigenlijk buitenaardse beheerders .
Nibiru bevindt zich in een lange baan rond de zon. De laatste keer dat het in de buurt van de aarde kwam, verstoorde het de getijden en veroorzaakte de grote overstroming.
Uiteindelijk zal Nibiru terugkeren en opnieuw een ramp veroorzaken.

Mirrorbowlerディレクションによるクリスマスデコレーション。 昨年の作品「Harvest of Joy」からさらに進化を遂げた今回の作品。植栽を担当。

Degenen in de mainstream zien Sitchin’s werk met enige minachting – maar ik zou beweren dat het helpt om het buitenaardse verhaal als moderne mythologie te zien. Denk er even over na. Zelfs de Sumerische en Babylonische teksten conflict over wat zaad van de waarheid kan hen hebben geïnspireerd. Dus ja, er zijn enkele inconsistenties met betrekking tot de buitenaardse theorie van Sitchin, maar er zijn ook inconsistenties tussen de oude teksten.

Dus ik wil dit samenvatten op dezelfde noot waar ik meestal op terugkom met ons onderzoek. Ik hoop dat je nu een veel sterker begrip hebt van zowel Enki als Enlil en hun rol in de Sumerische mythologie en de Anunnaki alien mythos. Je moet ook een redelijk goed idee hebben hoe dit allemaal verband houdt met de joods-christelijke overlevering.

Maar ik hoop echt dat dit je belangrijkste is: elke versie van elk verhaal is interpretatief. De waarheid achter de verhalen is onbekend. Door het samenvoegen van wat we leren van een reeks verschillende mythologieën – zowel oude als moderne – kunnen we ons beginnen voor te stellen hoe de voltooide puzzel eruit zou kunnen zien.

Al deze stukken hebben waarde en hebben allemaal iets te vertellen over onze collectieve reis als mensheid. Het is de reden waarom het loont om open te staan!

https://www.annunaki.org/enki-enlil/

Gerelateerde artikelen

Back to top button