web analytics

Een baby is net geboren uit een embryo dat 27 jaar geleden bevroren was

245bbf649f291bbf3e1946e71e4d999f AnGel-WinGs.nl

Men neemt aan dat de geboorte van Molly Gibson een wereldrecord heeft gevestigd voor het oudst bekende ingevroren embryo, wat resulteerde in een succesvolle bevalling.

Een embryo dat in 1992 werd ingevroren, werd eerder dit jaar in de baarmoeder van een vrouw geïmplanteerd – en nu is dat embryo net met succes geboren als een gezond meisje genaamd Molly Gibson.

Het embryo waaruit Gibson werd geboren, is misschien wel het oudste bekende embryo ter wereld dat resulteert in een succesvolle geboorte.

Volgens CNN werd Gibsons geboorte mogelijk gemaakt door de diensten van het National Embryo Donation Center, een op geloof gebaseerde non-profitorganisatie in Knoxville, Tennessee, die ingevroren embryo’s opslaat die zijn geschonken aan patiënten die hopen zwanger te worden door middel van vitro fertilisatie (IVF).

Ouders die op de traditionele manier geen kinderen kunnen krijgen, zoals Molly’s ouders Tina en Ben Gibson, zijn in staat om deze ongebruikte embryo’s te ‘adopteren’ en ze chirurgisch te laten implanteren in de baarmoeder van de adoptieouder.

In dit geval werd het embryo waar Molly vandaan kwam, in de baarmoeder van Tina geplant, die in wezen fungeerde als een surrogaat baarmoeder. Dit betekent dat, hoewel Tina Molly heeft gebaard, zij en Ben technisch gezien niet de biologische ouders zijn, aangezien noch het ei noch het sperma van hen kwamen.

Met dank aan Haleigh Crabtree PhotographyOngeveer 75 procent van alle gedoneerde embryo’s overleeft het ontdooiings- en overdrachtsproces tijdens IVF.

Het echtpaar besloot de IVF-procedure eens te proberen nadat bij Ben de diagnose cystische fibrose was gesteld, wat onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Ze probeerden vijf jaar lang een biologisch kind te verwekken, zonder resultaat. Het echtpaar had meerdere kinderen opgevoed en overwoog zelfs adoptie voordat ze uiteindelijk een beroep deden op de hulp van het National Embryo Donation Centre.

Lees ook:   Keanu Reeves leven

Nog opmerkelijker is dat Molly eigenlijk het tweede kind van Gibson is dat via adoptie-IVF wordt geboren. Haar oudere broer of zus, de driejarige Emma, ​​werd in 2017 ook geboren uit een ingevroren embryo. Bovendien kwamen Molly en Emma van dezelfde anonieme embryodonoren, waardoor ze biologische broers en zussen waren.

‘Met Emma waren we zo verliefd op een baby’, zei Tina over hun eerste kind. ‘Met Molly zijn we op dezelfde manier. Het is gewoon best grappig – hier gaan we weer met een ander wereldrecord. “

Voordat Molly werd geboren, was Emma, ​​die uit dezelfde partij ingevroren embryo’s uit 1992 kwam, de recordhouder voor het oudste bekende embryo dat resulteerde in een succesvolle geboorte.

Toen Tina er voor het eerst achter kwam hoe lang de embryo’s waren ingevroren, gaf ze toe dat ze sceptisch stond tegenover hun levensvatbaarheid. Om de zaken in perspectief te plaatsen: Tina werd zelf geboren in 1990, slechts twee jaar voordat de embryo’s die ze later zou krijgen, werden ingevroren.

Maar haar twee succesvolle geboorten met Emma en Molly zijn duidelijke aanwijzingen dat ingevroren embryo’s niet zomaar weggegooid mogen worden vanwege hun leeftijd.

“Dit weerspiegelt absoluut de technologie die al die jaren geleden werd gebruikt en het vermogen om de embryo’s voor toekomstig gebruik binnen een onbepaalde tijd te bewaren”, zegt Carol Sommerfelt, de directeur en embryoloog van het Donatiecentrum.

Maar ondanks de vooruitgang in de medische technologie zijn geboorten uit ingevroren embryo’s nog steeds vrij gecompliceerd en garanderen ze niet noodzakelijk een succes.

Met dank aan Haleigh Crabtree PhotographyMolly’s oudere zus, Emma, ​​werd ook geboren uit dezelfde partij embryo’s die in 1992 waren ingevroren.

Voordat de ingevroren embryo’s in de beoogde baarmoeder kunnen worden geplant, moeten ze worden ontdooid, wat nog steeds gemengde resultaten oplevert. Ongeveer 75 procent van alle gedoneerde embryo’s overleeft het ontdooiings- en overdrachtsproces. Zelfs dan kunnen ze zich niet succesvol implanteren; slechts 25 tot 30 procent van alle embryo’s die via IVF worden geïmplanteerd, is succesvol.

Lees ook:   Moeder van 69 kinderen

Niettemin kunnen succesvolle procedures levens veranderen.

‘Elke dag praten mijn man en ik erover’, zei Tina. “We hebben altijd zoiets van: ‘Kun je geloven dat we niet één klein meisje hebben, maar twee kleine meisjes? Kun je geloven dat we ouders zijn van meerdere kinderen? ‘”En belonende gevoelens kunnen ook buiten de ouders vallen.

“Het is zeer de moeite waard om te zien dat een embryo dat jaren geleden bevroren was, resulteerde in de geboorte van een mooie baby”, zei Sommerfelt over de geboorte van Molly. “Ik voel me vereerd om deel uit te maken van het proces.”

https://allthatsinteresting.com/oldest-frozen-embryo-molly-gibson

Gerelateerde artikelen

Back to top button