web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Russische luchtvaartmaatschappijen vertelden zich voor te bereiden om zonder GPS te vliegen

De gemelde stap komt na toenemende meldingen van storing en spoofing van het signaal van het Amerikaanse satellietsysteem

(Opzet? Gevaarlijk!)
Russische luchtvaartmaatschappijen vertelden zich voor te bereiden om zonder GPS te vliegen

(Net als the good old days!)

De Russische nationale luchtverkeersregelaar heeft luchtvaartmaatschappijen opgedragen zich voor te bereiden om met hun vliegtuigen te vliegen zonder te vertrouwen op de satellietnavigatietool van het Amerikaanse Global Positioning System (GPS), meldde de krant Izvestia vrijdag.

Volgens de brief van Rosaviatsia, die werd gezien door het verkooppunt, heeft het nationale luchtvaartmaatschappijen opgedragen zich voor te bereiden om zonder GPS te werken na een rapport van maart van het European Union Aviation Safety Agency (EASA), dat waarschuwde voor toegenomen gevallen van jamming en spoofing van het signaal van het systeem na 24 februari – de dag waarop Rusland zijn militaire offensief in Oekraïne begon.

Deze werden blijkbaar geregistreerd in gebieden als de westelijke enclave van Rusland, de regio Kaliningrad, de Baltische staten, Oost-Finland, de Zwarte Zee, de oostelijke Middellandse Zee, Israël, Cyprus, Libanon, Syrië, Turkije en het noorden van Iran.

De interferentie heeft ertoe geleid dat sommige vliegtuigen van koers of bestemming zijn veranderd omdat de piloten niet in staat waren om een ​​veilige landing uit te voeren zonder de GPS, aldus EASA.

Rusland test met succes ‘unieke’ raket – PoetinLEES MEER: Rusland test succesvol met ‘unieke’ raket – Poetin
Volgens Rosaviatsia moeten vervoerders de risico’s van GPS-storingen evalueren en extra training geven aan hun piloten over hoe te handelen in dergelijke situaties. De bemanningen hebben naar verluidt ook te horen gekregen dat ze de verkeersleiding onmiddellijk moeten informeren over eventuele problemen met een satellietnavigatiesysteem.

De brief van het bureau moet alleen worden behandeld als een aanbeveling en vormt geen verbod op het gebruik van GPS door de Russische luchtvaartmaatschappijen, zo verduidelijkte de krant.

Verschillende Russische luchtvaartmaatschappijen, waaronder grote zoals Aeroflot en S7, hebben bevestigd een relevant bericht van de verkeersregelaar te hebben ontvangen. Ze benadrukten echter dat ze de afgelopen twee maanden geen problemen met GPS hebben ondervonden.

Rosaviatsia verduidelijkte later dat “het loskoppelen van GPS of de verstoring ervan geen invloed zal hebben op de vliegveiligheid in Rusland.”

Het GPS-signaal is niet de enige bron van informatie over de locatie van een vliegtuig op een bepaald moment. Bemanningen kunnen ook vertrouwen op het traagheidsnavigatiesysteem van het vliegtuig, evenals op grondgebaseerde navigatie- en landingssystemen, aldus het bureau.

VS verbiedt alle Russische schepen LEES MEER: VS verbiedt alle Russische schepen
Vorige maand waarschuwde Dmitry Rogozin, hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, dat Washington het land heel goed zou kunnen loskoppelen van GPS als onderdeel van de draconische sancties die aan het land zijn opgelegd vanwege het conflict in Oekraïne.

Op vrijdag ging Rogozin naar Telegram met het voorstel om alle commerciële vliegtuigen van het land over te zetten van GPS naar zijn Russische tegenhanger, Glonass.

Het kan echter ingewikkeld zijn om te doen, aangezien Boeing- en Airbus-vliegtuigen, die voornamelijk worden gebruikt door de luchtvaartmaatschappijen van het land, zijn ontworpen om uitsluitend de GPS-technologie te ondersteunen.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥