21 september 2020

 

EU betaalt ‘spookambtenaren’ Gaza

EU betaalt ‘spookambtenaren’ Gaza

BRUSSEL –
Europese belastingbetalers blijken het loon te betalen van ambtenaren in de Gazastrook die sinds 2008 niet meer werken. Tussen 2008 en 2012 ging ruim een miljard euro naar de gebieden, maar het geld komt in de Gazastrook niet terecht waar het moet.
De Europese rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de uitgaven van de EU in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Bij één overheidsinstelling in de Gazastrook staan 125 mensen op de loonlijst van wie er maar liefst 90 niet werken. Op een andere plek bleek 40 procent geen ambtenaar te zijn.
In een reactie benadrukt de Europese Commissie in Brussel dat er geen aanwijzingen voor wanbeheer of corruptie zijn ontdekt bij de besteding van het EU-geld.

De EU gaf sinds 1994 ruim 5,6 miljard euro bijstand aan het Palestijnse volk. De ambtenaren worden door de militante Palestijnse groepering Hamas belet om naa hun werk te gaan.
De situatie is erg onoverzichtelijk, omdat in de Gazastrook en de Jordaanoever, verschillende partijen aan de macht zijn. De EU moet in de Palestijnse gebieden onder moeilijke omstandigheden opereren, benadrukt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman. Hij houdt zich namens het parlement bezig met de Palestijnse situatie.
„De Europese steun aan de Palestijnen zorgt voor enige rust onder de bevolking. Dat is mede in het belang van Israël. Maar de EU-programma’s kunnen alleen effectief zijn als ook Israël zich houdt aan de afspraken”, aldus de PvdA’er in een verklaring. Nu is het nog vaak zo dat Israël, dat douane-inkomsten int voor de Palestijnen, de overdracht van belastingen onderbreekt.
De rekenkamer adviseert dan ook om de ambtenaren in de Gazastrook niet langer te betalen en vindt dat het geld naar de Westelijke Jordaanoever zou moeten gaan.

Lees ook:   De wereld is een vat vol leugens geworden blijkbaar

 

EU_betaalt__spookambtenaren__Gaza__.html

*Diepe zucht*

Lees de reacties maar onder dat artikel zegt al genoeg…

Gerelateerde berichten