web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Amazon stemt in met schikking van $ 25 miljoen wegens onrechtmatig opslaan van stemopnames en locatiegegevens door Alexa

Amazon heeft overeenstemming bereikt over een schikking van $ 25 miljoen met het ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission met betrekking tot beschuldigingen dat het bedrijf de federale privacywetten voor kinderen heeft geschonden via zijn Alexa-platform voor persoonlijke assistenten.
Naast de civielrechtelijke boete hebben Amazon.com Inc. en haar volledige dochteronderneming Amazon.com Services LLC (gezamenlijk Amazon) ingestemd met een permanent gerechtelijk bevel als onderdeel van die schikking om vermeende schendingen van de Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA), de Children’s Online Privacy Protection Rule (COPPA Rule) en de Federal Trade Commission Act (FTC Act) met betrekking tot de stemassistent van Amazon op te lossen, aldus de DOJ en FTC woensdag.
De regering had beweerd dat Amazon Alexa op onwettige wijze stemopnames van kinderen en informatie over de locaties van kinderen opslaat – en soms zelfs verzoeken van ouders negeert om die gegevens te laten verwijderen.
Alexa is een eigen spraakgestuurde service die Amazon aanbiedt via zijn slimme Echo-luidsprekers, de mobiele applicatie “Alexa App” en andere apparaten en applicaties.
Sinds mei 2018 bevat het Alexa-gerelateerde aanbod van Amazon spraakgestuurde producten en diensten gericht op kinderen onder de 13 jaar, merkt het ministerie van Justitie op.
Wanneer een gebruiker een mondeling verzoek doet aan een Alexa-apparaat, slaat Amazon de spraakopname van het verzoek op en maakt er een geschreven transcript van.
Sinds ten minste mei 2018 heeft Amazon de FTC-wet, COPPA en de COPPA-regel geschonden met betrekking tot Alexa en Alexa’s op kinderen gerichte aanbiedingen, volgens de klacht van de regering die is ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het westelijke district van Washington. De klacht beweert dat Amazon de stemopnamen van kinderen standaard voor onbepaalde tijd bewaarde, in strijd met de eis van COPPA dat deze opnames niet langer mogen worden bewaard dan redelijkerwijs nodig is om de doeleinden te bereiken waarvoor ze zijn verzameld.
Andere vermeende schendingen zijn onder meer het doen van misleidende verklaringen dat gebruikers van de Alexa-app hun stemopnamen of die van hun kinderen zouden kunnen verwijderen, inclusief audiobestanden en transcripties en hun geolocatie-informatie, terwijl Amazon in sommige gevallen niet al deze informatie op verzoek van gebruikers wist. De klacht beweert ook dat Amazon zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke privacypraktijken met betrekking tot de geolocatie-informatie en spraakopnamen van Alexa-gebruikers, waaronder – in sommige gevallen – door de verwijderingsverzoeken van gebruikers niet in te willigen en de consumenten niet op de hoogte te stellen dat het dit niet had gedaan.
“De schikking van vandaag weerspiegelt de toewijding van de afdeling om kinderen online te beschermen”, zei adjunct-adjunct-procureur-generaal Brian M. Boynton, hoofd van de civiele afdeling van het ministerie van Justitie. “De afdeling en de FTC zetten zich in om samen te werken om ervoor te zorgen dat bedrijven ouders geen verkeerde voorstelling geven van hoe persoonlijke informatie van kinderen wordt behandeld, bewaard of verwijderd, en die informatie niet langer bewaren dan redelijkerwijs nodig is.”    
“Amazon’s geschiedenis van misleidende ouders, het voor onbepaalde tijd bewaren van opnames van kinderen en het negeren van verwijderingsverzoeken van ouders was in strijd met de COPPA en offerde privacy op voor winst”, voegde directeur Samuel Levine van het Bureau of Consumer Protection van de FTC toe in een verklaring. “COPPA staat niet toe dat bedrijven om welke reden dan ook de gegevens van kinderen voor altijd bewaren, en zeker niet om hun algoritmen te trainen.”
 “Ouders willen en verdienen controle over gegevens met betrekking tot hun jonge kinderen – dit omvat opnames van de stem van het kind, de locatie van het kind en de vragen die het kind stelt aan een Alexa-apparaat”, zei waarnemend Amerikaanse advocaat Tessa M. Gorman voor het westelijke district van Washington. “Sommigen zijn misschien blij dat die opnames om sentimentele redenen worden bewaard – maar dat moet de keuze van de ouders zijn – niet een beslissing van Amazon. Deze schikking vereist dat Amazon ouders op de hoogte stelt van manieren waarop ze kunnen kiezen of en hoe die gegevens worden bewaard.
Het gestipuleerde bevel dat woensdag door de federale rechtbank is ingevoerd, legt een voorlopige voorziening op die Amazon verplicht om inactieve kinderprofielen – profielen die al 18 maanden niet zijn gebruikt – te identificeren en te verwijderen, tenzij een ouder verzoekt om ze te behouden. Amazon heeft ermee ingestemd om ouders van wie de kinderen een account hebben op de hoogte te stellen van deze wijziging in haar beleid.
Het bevel verbiedt Amazon verder om onjuiste voorstellingen te geven over Amazon’s bewaring, toegang tot of verwijdering van geolocatie-informatie of spraakinformatie, inclusief steminformatie van kinderen, en verplicht tot verwijdering van geolocatie-informatie, steminformatie en persoonlijke informatie van kinderen op verzoek van respectievelijk de gebruiker of ouder.
Het vereist ook dat Amazon informatie aan consumenten bekendmaakt met betrekking tot zijn bewaar- en verwijderingspraktijken met betrekking tot de geolocatie-informatie en spraakinformatie van de Alexa App, zegt de DOJ.
[…]
Bron

 

Lees ook eens:  Het is begonnen| Directe bedreiging voor de VS (23 juni 2024) en vreemde bewegingen
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥