...

18 juni 2021

 

Regering Samson en Roofrutte

Pakje sigaretten in tien jaar tijd twee keer zo duur
De prijs van een pakje sigaretten is in 10 jaar tijd ruim verdubbeld.

Dat komt vooral door belastingverhogingen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Bijna driekwart van de opbrengst van sigaretten verdwijnt tegenwoordig in de staatskas in de vorm van btw en accijns. Zonder belastingverhogingen zou het rookwaar 28 procent duurder zijn geworden. De inflatie over de afgelopen 10 jaar bedroeg ongeveer 20 procent.

Een pakje met 19 sigaretten, waar 6 euro voor moet worden neergeteld, kost exclusief belastingen 1,58 euro.

Accijns sigaretten weegt zwaar

Vooral in het afgelopen jaar stegen de prijzen van sigaretten hard, met 15 procent. Dat werd veroorzaakt door de accijnsverhogingen in april vorig jaar en in januari van dit jaar. Daarnaast ging de btw afgelopen oktober van 19 procent naar 21 procent.

De laatste accijnsverhoging van vorige maand is volgens het CBS nog niet zichtbaar in de prijzen. ,,Omdat winkeliers eerst hun voorraden opruimen voordat ze de duurdere sigaretten verkopen, werkt een accijnsverhoging met een vertraging van twee tot vijf maanden door in de prijzen”, aldus het statistiekbureau.

De prijs van shag steeg in de afgelopen 10 jaar nog harder dan die van sigaretten, met liefst 115 procent. Ook dat komt vooral door accijnsverhogingen. Sigaren, waarvoor de afgelopen 10 jaar geen belastingverhoging is geweest, werden in diezelfde periode 32 procent duurder.

Hoge accijns sterke drankt nekt slijters

Nederlandse slijters hebben het moeilijk door accijnsverhoging.
Slijters hebben het zwaar. Want liefhebbers van sterke drank zoeken steeds vaker naar alternatieven om de hoge accijns te vermijden.

Slijters luiden de noodklok. Nadat de regering op 1 januari van dit jaar de accijns op sterke drank met zes procent verhoogde, komt daar vanaf 2014 nog eens vijf procent bij. De prijs van een liter pure alcohol is dan 2,04 euro hoger dan in september 2012. De gevolgen voor slijters zijn volgens de Koninklijke Slijtersunie funest.

In opdracht van de brancheorganisatie onderzocht bureau Panteia de meest recente accijnsverhoging op gedistilleerd en de gevolgen voor de branche. Waar de overheid verwachtte dat de hogere accijns ieder jaar negentien miljoen euro oplevert, blijkt nu dat jaarlijks 13,6 miljoen euro minder richting de staatskas vloeit, zo berekende Panteia. Ofwel: de omzetderving door de hogere accijns is dermate sterk – klanten blijven weg – dat de hogere accijns niet tot meer inkomsten voor de staat leidt.

“Dit jaar hebben al zo’n twintig slijterijen de deur moeten sluiten”, vertelt Ron Andes, voorzitter van de Koninklijke Slijtersunie. Van de circa tweeduizend Nederlandse slijterijen is een derde bij zijn organisatie aangesloten. “Ik krijg regelmatig telefoontjes van slijters die het niet meer redden”, aldus Andes.

Lees ook:   Google gmail privé? Nope

Sterke drank: over de grens goedkoper

Volgens de voorzitter van de branchevereniging staat vooral slijters nabij de Duitse grens het water tot de lippen. “In Duitsland is de accijns op gedistilleerd ongeveer een vijfde minder”, legt Andes uit. Omdat ook de btw twee procent lager is, lopen veel Nederlanders uit de grensregio toch al graag door de Duitse winkelstraten.

Het verschil in accijns op sterke drank is het grootst. Toch zijn ook licht alcoholische dranken in Duitsland voordeliger. Andes: “In Duitsland betaal je 1,80 euro voor een fles mousserende wijn. Daar heb je in Nederland alleen de lucht voor.”

Elders in het land hebben slijters het ook moeilijk. “Alcohol laat je tegenwoordig via internet eenvoudig uit het buitenland komen”, legt Andes uit. “Daar hebben alle slijters last van.” De schade voor Nederland blijft niet beperkt tot minder verkochte flessen. ” Sommige Nederlandse ondernemers beginnen hun webshop of slijterij liever in Duitsland.”

Onderzoekers van Regioplan berekenden in 2011 dat de schatkist jaarlijks 31 miljoen euro misloopt door drankaankopen in het buitenland.

Accijns steeds hoger

Als de regering de accijns op sterke drank op 1 januari 2014 opnieuw verhoogt, zijn de gevolgen voor de slijtersbranche volgens Panteia ‘desastreus’. Tot eind 2014 zullen dan honderd slijterijen en zo’n 260 voltijdbanen verdwijnen. Andes: “Dit jaar lukt het veel slijters al bijna niet meer.”

“Ik voorzie vooral problemen voor kleine slijters in deze regio”, zegt slijter Berendsen uit Enschede. Hij zag zijn klandizie en omzet sinds de accijnsverhoging op 1 januari niet afnemen. Dat komt door zijn brede assortiment, denkt hij. “We hebben een grote winkel en verkopen honderden soorten whiskey en port.”

Na de vorige accijnsverhoging, in 2003, raakte Berendsen wel veel klanten kwijt. “En die zie je nooit meer terug”, zegt hij. Tien jaar geleden stegen de accijnzen op gedistilleerd met vijftien procent, waarna de accijnsinkomsten met twintig procent daalden. Tot en met 2002 lag de gemiddelde accijnsopbrengst op 408 miljoen euro. Vanaf 2003 was dit nog maar 324 miljoen euro.

Supermarkt vs slijterij

“Slijter en wijnhandelaar Nijhuis heeft het wel moeilijk”, vertelt Berendsen over zijn vakgenoot in het nabijgelegen grensdorp Glanerbrug. “Hij heeft veel last van concurrentie net over de grens. Daar zit een Duitse slijter die bijvoorbeeld ook Sonnema Berenburg verkoopt, maar dan zo’n twee euro goedkoper.” Voorzitter Andes bevestigt dat slijter Nijhuis het moeilijk heeft.

Er is nog een concurrentienadeel voor Nederlandse slijters. “In Duitsland staat gedistilleerd gewoon tussen de andere boodschappen in de supermarkt”, vertelt Berendsen. Hoewel het aantal borrelshops – slijterijen in supermarkten – snel toeneemt, vindt hij het positief dat het in Nederland zo ver nog niet is. ”Gelukkig genieten we wat dat betreft hier nog enige bescherming.”

www.z24.nl/

Gerelateerde berichten