24 april 2021

 

‘Basisinkomen moet ingevoerd’ Stem mee!

‘Basisinkomen moet ingevoerd’

Het basisinkomen is een geboorterecht, dat in de grondwet vastgelegd zou moeten worden. Als iedereen gelijk geboren wordt, delen we ook gelijk in de bronnen van de natuur. Dat stelt voorzitter van de Vereniging Basisinkomen Ad Planken.
Hij vindt het onzin dat het onbetaalbaar zou zijn om elk individu een basisinkomen te bieden van ongeveer 1200 euro.
Uit talloze rekenmodellen blijkt volgens Planken dat het basisinkomen 24 miljard euro per jaar kost. Wat is dat in vergelijking met de staatsschuld of de miljarden aan belastingontduiking en fraude?

Onrechtvaardig
Econoom Aldert Boonen van FNV Bondgenoten vindt het onrechtvaardig om iedereen jaarlijks een kleine 14.000 euro netto te geven. Wie gaat dat betalen, als je iedereen te pas en te onpas geld geeft, vraagt hij zich af.
Volgens Boonen kost het basisinkomen de staat jaarlijks grofweg 240 miljard euro. Meer dan zorg, onderwijs, veiligheid, wegen en ontwikkelingssamenwerking bij elkaar.
“Waarom zou je nog gaan werken? Niet voor het inkomen. Werk moet lonen,” zegt Boonen. “Ja, allerlei leuke en creatieve dingen doen, maar wie maakt er schoon, werkt er in de fabriek? En hoe komt de overheid aan geld voor de politieagent of de onderwijzer?”

Onethisch
Boonen is er wel voor om het inkomen niet te belasten tot 20.000 euro, met daarboven een vlaktaks en een toptarief. Dan kun je volgens hem ook de zorgtoeslag, huursubsidie en hypotheekrenteaftrek afschaffen.
Als het basisinkomen zou worden ingevoerd komen veel uitkeringen te vervallen en dat scheelt veel geld en rompslomp, aldus Planken. Hij vindt betalen voor arbeid onethisch. Basisinkomen zorgt voor een loskoppeling van inkomen en arbeid. Dan kun je kiezen voor iets waar je je ziel en zaligheid in legt.
“Natuurlijk wordt er dan nog schoongemaakt. Iedereen wil wat doen, met mensen te maken hebben,” zegt hij. “Het biedt bestaanszekerheid. Het bestrijdt ook criminaliteit. Jongeren kunnen langer leren en er is minder reden tot afgunst.”

Lees ook:   Spionage in Nederland

https://www.fnvbondgenoten.nl/nieuws/doe_mee_met_fnvb/fnv_b_magazine/611670/

Stem ook mee, voor of tegen!
Teken de petitie!    —->>>>>>           ww2.basicincome 20123.eu

Gerelateerde berichten