21 september 2020

 

Twee keer zoveel Nederlanders op de vlucht voor schulden

Twee keer zoveel Nederlanders op de vlucht voor schulden
Steeds meer mensen slaan op de vlucht voor hun schulden. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws opvroeg bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Er zijn nu 64.000 mensen die onvindbaar zijn voor hun schuldeisers. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als in 2007.

“Mensen komen in de financiële problemen door de economische omstandigheden”, aldus Peter Hermsen van het BKR. “We zien dat er een relatie is tussen het aantal mensen dat onbereikbaar is en de financiële problemen.”

Het BKR houdt bij hoeveel mensen onbereikbaar zijn voor hun schuldeisers. In januari 2007 waren dat er 28.027. Nu zijn dat 64.103 mensen. Dat betekent dat een stad zo groot als Assen spoorloos is.

 

Meer gezinnen
Een deel van die duizenden mensen komt terecht bij de daklozenopvang. Daar zien ze door de crisis steeds meer mensen binnenkomen die ze voor de crisis niet zagen. “Er kloppen, meer dan vroeger, mensen aan die voorheen een baan hadden of een eigen bedrijf”, vertelt Rina Beers van Federatie Opvang. “Zij zijn echt door de crisis in de problemen gekomen. We zien ook meer gezinnen.”

Volgens Beers slaan mensen met schulden op de vlucht uit paniek of schaamte: “Dan komen ze er niet meer uit en slaan ze de deur achter zich dicht. In eerste instantie zoeken ze meestal onderdak bij vrienden of kennissen, in oude caravans, bungalows, soms slapen ze buiten. Uiteindelijk worden ze zo moe van het vluchten voor hun problemen dat ze aankloppen bij de daklozenopvang.”

Lees ook:   Driekwart Nederlanders: afluisteren tegen terreur mag, oh ja?

Onzichtbaar
Maar ook daar kunnen ze pas iets voor mensen met schulden doen, als ze zich weer inschrijven bij de gemeente. En dus weer zichtbaar worden, ook voor hun schuldeisers. Beers: “Zolang ze dat niet doen, hebben ze geen zorgverzekering, geen vast onderdak, geen uitkering, geen mogelijkheid om zich in te schrijven voor een huurwoning, geen identiteitsbewijs, en ga zo maar door.”

BKR onderzocht alle personen die in hun Centraal Krediet Informatiesysteem staan. In totaal zijn dat ongeveer 8,7 miljoen mensen. De bij BKR aangesloten organisaties melden (met een zogeheten code 4) wanneer een schuldenaar onbereikbaar is. Op dit moment (peiling: juli 2013) hebben 64.103 mensen de code onbereikbaar.

RTL Z

[divider]

En die sukkel Rutte maar lachen,….. Werkelijk walgelijk dit.

Gerelateerde berichten