...

03 december 2021

 

Virus uit de kraan!!!

https://www.gooieneemlander.nl/nieuws/sluipmoordenaar-slaat-toe-uit-water

Sluipmoordenaar slaat toe uit water

Nog maar even op herhaling let op je tuinslang, laat deze niet in de zon liggen, en dit geldt evenzo voor plantenspuiten! (oud water en warmte voor het raam en zonlicht)
Schoon water er in doen en dan even uitspuiten op iets dat niets sprayt zodat je het kunt inademen, dit geldt  evenzo voor de tuinslang, laat deze op de grond liggen en wat water eruit lopen op de grond en adem niets in!

 

Acute legionella die de longen heeft aangetast.

 

Huisartsen, ziekenhuizen, het RIVM en de GGD’s moeten meer onderzoek gaan doen naar legionella dat de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken. Dat vindt de Stichting Veteranenziekte. De ziekte neemt jaarlijks toe. Er wordt volgens de belangenorganisatie te laat ingegrepen en in 90 procent van de gevallen wordt de bron van de ellende niet gevonden.

Uit een rapport van het RIVM blijkt dat het aantal mensen dat in Nederland legionella heeft opgelopen fors is gestegen. Vorig jaar waren dat 324 mensen, tegenover 273 in 2015 en 214 in 2014. Als we daar de besmettingen van Nederlanders in het buitenland bij optellen, komen we op 454 besmettingen in 2016. Doorgaans overlijdt 5 tot 10 procent van de besmette patiënten.
Cijfers lopen achter

 

De cijfers van RIVM lopen volgens de Assendelftse Esther Huygen achter bij de praktijk. Zij is voorzitter van de Stichting Veteranenziekte. ,,Het gaat echt om tientallen slachtoffers per jaar méér. Het RIVM kijkt op een andere manier naar de cijfers, wij vangen de lotgenoten op.’’

 

Ook het Europees Centrum voor Ziektepreventie in Stockholm signaleert volgens Monique Bastmeijer een onderrapportage van legionella. Het RIVM onderkent dat. Bastmeijer is (juridisch) adviseur legionellapreventie en doet voor de stichting onderzoek. ,,Lang niet alles wordt gerapporteerd. Huisartsen zijn niet alert op legionella als iemand met een griep binnenkomt. Ook bij longontstekingen wordt niet altijd getest; bijvoorbeeld als ouderen aan een longontsteking zijn overleden. Er worden in ziekenhuizen urinemonsters genomen waarmee je één type, het meest gevaarlijke vindt, maar er zijn wel veertien typen.’’

 

Delirium
Legionella begint als een griepje, daarna krijgen mensen heel hoge koortsen en soms een delirium. ,,Dat verhaal horen we van driekwart van de mensen die zich bij ons melden. Als je er snel bij bent, kun je specifieke antibiotica geven, gericht op legionella. Dan kun je het normaal overleven. Het probleem is dat we er veel te laat achter komen waardoor de bacterie kan exploderen in het lichaam en de longen en andere organen kan aantasten met dodelijke gevolgen.’’
RIVM-epidemioloog Petra Brandsema noemt legionella een vrij zeldzame longaandoening die niet altijd makkelijk is te diagnosticeren door huisartsen. ,,Bloedonderzoek heeft geen zin, maar onderzoek van sputum (slijm uit de longen) wel. Alleen kunnen niet alle patiënten dat ophoesten en moet dit op kweek worden gezet waardoor het signaleren lang duurt.’’

Lees ook:   Smartphones zijn SLIMME telefoons

 

Het vervolgonderzoek naar de besmettingshaard van de legionella laat volgens Bastmeijer te wensen over. ,,Slechts in negentig procent van de gevallen kan de besmettingshaard worden opgespoord. Je moet uitgebreid naspeuren waar mensen de afgelopen drie weken zijn geweest.’’ Dan kan ook besmetting van anderen worden voorkomen.
Volgens het RIVM wordt iedere patiënt uitgebreid ondervraagd en worden monsters genomen bij bronnen die worden genoemd. ,,Meestal weten mensen niet meer dan twee of drie mogelijke besmettingshaarden. In het verleden hebben we dat nog uitgebreider onderzocht, maar toen vonden we niet meer besmettingen’’, aldus epidemioloog Brandsema.
Besmettingen kunnen komen uit douches van sportaccommodaties die niet allemaal worden gecontroleerd op legionella. Maar het kan ook gaan om een warme tuinslang waar de legionella in is opgebloeid (bij 25-50 graden. Dat gebeurde vermoedelijk bij een 75-jarige Brabander die besmet raakte bij het besproeien van zijn coniferen.

 

Klimaat
Het RIVM ziet ook verbanden met klimaatverandering. ,,Er is een verband tussen het aantal besmettingen en het weer”, aldus Brandsema. Niet alleen door het warmere weer kan de bacterie zich sneller verspreiden. Ook regenperiodes spelen legionella in de kaart. Zelfs in regenplassen kan de bacterie zitten. ,,De waterleidingen in huizen worden dan ook warmer. Ook wij zien na een warme zomer een toename van het aantal patiënten’’, zegt Bastmeijer.

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten