...

16 juni 2021

 

Zika virus, nieuw virus gevaarlijk voor zwangere vrouwen/ buitenlandse reizen

zika virus - Google zoeken:

Zwanger en op reis: hoe gevaarlijk is het zika-virus voor baby’s?
Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden kunnen vanwege het ‘zika-virus’ maar beter Latijns-Amerika en de Caraïben mijden.

Althans, daarvoor waarschuwt de VS. Hoe serieus is die waarschuwing? Vier vragen over het virus.

1. Wat is het ‘zika-virus’?
Het is een virus dat wordt overgedragen door muggen. Door het virus kun je je niet lekker voelen: koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn en je kunt uitslag krijgen. Na een week verdwijnen de kwalen weer. Het virus werd al halverwege de vorige eeuw in Oeganda en Tanzania ontdekt, maar er is nu een uitbraak in Latijns-Amerika en de Caraïben.

2. Is het virus gevaarlijk voor ongeboren baby’s?
Er zijn aanwijzingen dat een zikavirusinfectie die is opgelopen tijdens de zwangerschap, mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het kind. Een baby kan geboren worden met een te klein hoofd, wat tot ernstige complicaties kan leiden. De hersens kunnen beschadigd raken. Kinderen worden verstandelijk gehandicapt, of kunnen soms komen te overlijden. Maar tot nu toe is er nog geen wetenschappelijk bewijs hiervoor, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. “In Brazilië wordt sinds oktober 2015 in gebieden waar veel zikavirusinfecties zijn, een stijging van het aantal gevallen van afwijkingen bij het ongeboren kind gemeld. Of dit daadwerkelijk door een infectie met zikavirus tijdens de zwangerschap komt, wordt nu onderzocht”, zo staat er op de site van het RIVM.

zika virus - Google zoeken:
3. Maar kunnen zwangeren dan nog wel naar Latijns-Amerika of de Caraïben?
In december hebben de Braziliaanse gezondheidsautoriteiten gezegd dat je maar beter even níet zwanger kunt raken. ​”Het is een erg persoonlijke beslissing, maar in deze onzekere tijden raden we gezinnen aan hun zwangerschapsplannen uit te stellen als dat kan”, zei een arts. En nu trekt het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC​ voor de zekerheid aan de bel. Wie zwanger is, kan maar beter Latijns-Amerika en de Caraïben mijden.

Lees ook:   RIVM baseert adviezen op onbetrouwbare test

Volgens het RIVM kun je als zwangere wel naar die gebieden afreizen. En ook het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet geen reden om de reisadviezen aan te passen. Er zijn geen vaccins om infectie te voorkomen en er zijn geen medicijnen tegen de ziekte. Het instituut benadrukt het belang van antimuggenmaatregelen in de gebieden waar het zikavirus voorkomt.

Smeer je in met het muggenwerende middel DEET. Kies een product met maximaal 30 procent DEET. Uit onderzoek blijkt dat gebruik van DEET tijdens de zwangerschap veilig is. Toch wordt aangeraden voor de zekerheid niet te scheutig hiermee te zijn. Bescherm jezelf ook goed met kleding die de huid zo veel mogelijk bedekt.

4. In welke landen komt het virus allemaal voor?
De waarschuwing van het CDC geldt voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela. Op deze site staat de meest actuele informatie over de verspreiding van het het virus.

zika virus - Google zoeken:

RTL Nieuws

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/zwanger-en-op-reis-hoe-gevaarlijk-het-zika-virus-voor-babys

zika virus - Google zoeken:

zika virus - Google zoeken:

Gerelateerde berichten