web analytics
11:11 Dubbele getallen
Wetenschap & Ontwikkeling

Het allereerste in het laboratorium gekweekte bloed kan de geneeskunde voor altijd veranderen

Het allereerste in het laboratorium gekweekte bloed kan de geneeskunde voor altijd veranderen

Voor de eerste keer ooit hebben wetenschappers patiënten rode bloedcellen gegeven die in een laboratorium werden gekweekt. Deze prestatie maakt deel uit van een klinische proef in Engeland die de veiligheid van de geavanceerde techniek onderzoekt, die zou kunnen helpen bij het aanpakken van het aanhoudende tekort aan bloedtoevoer dat werd verergerd door de pandemie.
De studie is een samenwerking tussen instellingen zoals de Universiteit van Bristol, de Universiteit van Cambridge en de National Health Service.

Regelmatige transfusies kunnen levensreddend zijn voor mensen met aandoeningen zoals sikkelcelziekte, die de vorm van rode bloedcellen beïnvloedt en de bloedstroom kan blokkeren, en thalassemie, waardoor het lichaam te weinig van een eiwit genaamd hemoglobine produceert.
Nu kunnen deze in het laboratorium gekweekte rode bloedcellen schaarse donaties in grotere volumes oprekken. De procedure kan ook helpen bij het aanpakken van de behoefte aan meer bloed van zwarte donoren – sikkelcelziekte komt veel voor bij zwarte mensen en bloed is het meest compatibel wanneer het wordt gedoneerd door mensen van hetzelfde ras of vergelijkbare etniciteit.
En in tegenstelling tot donorbloed, dat relatief oude cellen kan bevatten, zijn deze in het laboratorium gekweekte cellen gegarandeerd vers. Dit betekent dat ze langer meegaan en beter presteren, waardoor de behoefte aan frequente transfusies wordt verminderd. Wanneer mensen veel transfusies krijgen, lopen ze ook het risico om te veel ijzer in hun lichaam te ontwikkelen.

Hoe bloedcellen te laten groeien – De wetenschappers begonnen met een regelmatige bloeddonatie en gebruikten magnetische kralen om de flexibele stamcellen te lokaliseren die in rode bloedcellen kunnen veranderen, meldde CNBC.

Lees ook:   'Kankerdodende pil' die tumoren lijkt te 'vernietigen' klaar voor test op mensen

Vervolgens stoppen ze de stamcellen gedurende 18 tot 21 dagen in een voedingsoplossing, die de cellen stimuleert om zich te vermenigvuldigen en uit te groeien tot meer volwassen cellen, volgensThe Guardian. Vervolgens labelden ze de cellen met een radioactieve stof om ze te volgen in bloedmonsters van deelnemers aan het onderzoek gedurende de zes maanden na de eerste injectie van cellen.

Tot nu toe hebben twee gezonde vrijwilligers de in het laboratorium gekweekte rode bloedcellen ontvangen en ze hebben geen negatieve bijwerkingen gemeld. Vervolgens geeft het team minimaal 10 deelnemers twee “mini” -transfusies met een tussenpoos van ten minste vier maanden – een bestaande uit standaard gedoneerde rode bloedcellen en een andere bestaande uit in het laboratorium gekweekte.

De onderzoekers zullen bloedmonsters van patiënten analyseren om te bepalen of de in het laboratorium gekweekte rode bloedcellen langer meegaan dan die in het lichaam. Hoewel verder onderzoek nodig is, markeert dit een grote stap voorwaarts in de behandeling van bloedaandoeningen.
“De behoefte aan normale bloeddonaties om de overgrote meerderheid van het bloed te leveren, zal blijven”, zegt Farrukh Shah, de medisch directeur van tranfusie bij NHS Blood and Transplant. “Maar het potentieel voor dit werk om moeilijk te transfuseren patiënten ten goede te komen, is zeer aanzienlijk.”
Lees hier meer over de proef.

 

 

https://www.inverse.com/innovation/lab-grown-red-blood-cells

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien