web analytics

J&J Zonnebrandcremes teruggeroepen wegens kankerverwekkende ingredienten 

J&J Zonnebrandcremes teruggeroepen wegens kankerverwekkende ingredienten

Schoonheid is big business. Dus als een bedrijf dat cosmetica verkoopt zich vrijwillig aanmeldt om hun producten terug te roepen, is dat een indicatie dat er iets grondig mis is. 1 Johnson & Johnson kondigde in juli 2021 aan dat ze vijf van hun aerosol-zonnebrandproducten terugroepen nadat een onafhankelijk laboratorium in mei 2021 benzeenverontreiniging had gevonden. Een ander bedrijf waarvan de producten benzeen bleken te bevatten, CVS, waarna de verkoop van twee van hun zon producten. 2

De FDA publiceerde een aankondiging van Johnson & Johnson’s vrijwillige terugtrekking met dit voorbehoud bovenaan het bericht: “Wanneer een bedrijf een terugroepactie, marktintrekking of veiligheidswaarschuwing aankondigt, publiceert de FDA de aankondiging van het bedrijf als een openbare dienst. FDA keurt het product of het bedrijf niet goed.” 3

Helaas heeft de FDA met deze houding niet alleen een reputatie opgebouwd vanwege een gebrek aan toezicht, maar heeft het ook toegestaan ​​dat producten worden verkocht zonder elementaire veiligheidstests van de ingrediënten. 4 Zonnebrandcrème is slechts een van die producten die onder de radar vliegen totdat er iets misgaat of wordt onderzocht door externe instanties.

In dit geval testte het onafhankelijke farmaceutische testbedrijf Valisure honderden zonnebrandproducten en ontdekte dat 78 daarvan benzeen bevatten, een bekend carcinogeen. 5

Deze gegevens, die aanleiding gaven tot de terugroepactie van Johnson & Johnson, zijn niet de eerste die gezondheidsproblemen, zowel voor de mens als voor het milieu, identificeren die verband kunnen houden met het gebruik van zonnebrandcrème. Er werd zelfs ontdekt dat een ander veelgebruikt ingrediënt in zonnebrandcrème – oxybenzone – koraalriffen beschadigt door misvormingen en verbleking te veroorzaken. Het equivalent van slechts één druppel in 6,5 olympische zwembaden is genoeg om schade te veroorzaken. 6

In Hawaï en het Caribisch gebied zijn de niveaus van oxybenzone in het water 12 keer hoger dan de concentraties die schade toebrengen aan babykoraal, 7 die de gouverneur van Hawaï ertoe bracht in 2018 een wetsvoorstel te ondertekenen om zonnebrandmiddelen die de koraalriffen aantasten, te verbieden. 8 De wet is op 1 januari 2021 in werking getreden, ondanks de beweringen van critici dat hierdoor de beschikbaarheid van zonnebrandcrème-ingrediënten voor mensen werd verminderd.

Hawaii heeft nu voorgesteld om nog twee chemicaliën te verbieden, avobenzone en octocryleen. 9 Als het wordt aangenomen, wordt het van kracht op 1 januari 2023. De acties van Hawaï hebben Aruba, de Marshalleilanden, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Key West geïnspireerd om hun eigen verbod op zonnebrandcrème in te voeren.

Benzeen gedetecteerd in 78 verschillende producten
In de aanbevolen onafhankelijke studie bracht het farmaceutische testbedrijf Valisure op 24 mei 2021 een burgerpetitie uit, die de resultaten bevatte van hun tests op 294 batches van 69 merken zonnebrandcrème. 10 Uit de tests bleek benzeen in 78 van de geteste zonnebrandmiddelen en aftersunproducten. 11

Volgens de petitie van de burger werden 12 de hoogste niveaus van benzeen gevonden in producten van Neutrogena, Sun Bum, CVS Health en Fruit of the Earth. Niet al de producten van deze merken bevatten benzeen, maar de producten die dat wel deden hadden minstens 2 delen per miljoen (ppm) of hoger. Een van de Neutrogena-producten, Ultra-Sheer Weightless Sunscreen Spray SPF 100+, bevatte 6,7 ppm. De specifieke Johnson & Johnson producten teruggeroepen zijn: 13

Neutrogena Beach Defense aerosol zonnebrandcrème
Neutrogena Cool Dry Sport aerosol zonnebrandcrème
Neutrogena Invisible Daily Defense aerosol zonnebrandcrème
Neutrogena Ultra Sheer aerosol zonnebrandcrème
Aveeno Protect + Refresh aerosol zonnebrandcrème

Lees ook:   Heb je een buikje doe er wat aan...tips

Volgens Valisure 14 zegt de FDA dat blootstellingsroutes waarvan bekend is dat ze uw risico op benzeen verhogen, inademing, inslikken en huid- en oogcontact zijn. De FDA erkent benzeen als een klasse 1-oplosmiddel dat niet in consumentenproducten mag worden gebruikt. Het stelt echter ook: “… als het gebruik ervan onvermijdelijk is om een ​​geneesmiddel te produceren met een significant therapeutisch voordeel, dan moeten hun niveaus worden beperkt.”

Zoals vermeld, bleek na de tests van Valisure dat benzeen geen deel uitmaakt van de formulering van alle zonnebrandproducten. Dit geeft waarschijnlijk aan dat het geen noodzakelijk onderdeel is om het product te laten werken en daarom niet valt onder de speciale omstandigheden waarvoor de FDA 2 delen per miljoen (ppm) toestaat.

Benzeen is alomtegenwoordig in het milieu. Onderzoekers weten dat blootstelling additief is 15 en het verhoogt het risico op kankers zoals leukemie en andere hematologische kankers. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het verband houdt met leukemie bij kinderen. David Licht, oprichter en CEO van Valisure, commentaar op de resultaten van de studie, zeggende: 16

“Benzeen is een van de meest bestudeerde en meest voorkomende kankerverwekkende stoffen voor de mens die de wetenschap kent. De associatie met het vormen van bloedkanker bij mensen is in talrijke onderzoeken aangetoond in sporenniveaus van delen per miljoen en lager.

De aanwezigheid van deze bekende kankerverwekkende stof voor de mens in producten die algemeen worden aanbevolen voor de preventie van huidkanker en die regelmatig door volwassenen en kinderen worden gebruikt, is zeer verontrustend.”

Begin juni 2021 meldde CBS News dat Valisure een verzoekschrift had ingediend bij de FDA om alle besmette zonnebrandproducten terug te roepen. De regelgevende instantie beoordeelde de claim, maar had geen stappen ondernomen voordat Johnson & Johnson vijf producten terugriep.

Een woordvoerder van de FDA vertelde de verslaggever van CBS News: “De FDA neemt alle veiligheidsproblemen die worden geuit over producten die we reguleren, waaronder zonnebrandcrème, serieus.” 17 Toch lijkt het bureau geen actie te ondernemen op het verzoek van Valisure om terugroepacties te bestellen, in plaats daarvan te wachten tot de fabrikanten vrijwillig producten terugroepen en restituties verlenen. (Volgens The Washington Post 18 zei een FDA-woordvoerder dat de FDA niet de bevoegdheid heeft om terugroepacties te bevelen.)

Zoals Valisure opmerkt in hun persbericht, heeft de FDA bepaald dat vanwege de onaanvaardbare toxiciteit van benzeen het niet in een “standaard” farmaceutisch product mag worden gebruikt. 19 De FDA heeft echter geen blootstellingslimiet vastgesteld en de concentratie van 2 ppm geldt alleen in bijzondere omstandigheden, in dit geval dus zonder zonnebrandcrème.

Expert zegt dat u op uw hoede moet zijn voor zonnebrandcrème in aërosol
Dr. Christopher Bunick, universitair hoofddocent dermatologie aan de Yale University, is van mening dat zelfs de limiet van 2 ppm die in speciale omstandigheden door de FDA is vastgesteld, niet veilig is, en zegt: 20

“Er is geen veilig niveau van benzeen dat kan voorkomen in zonnebrandproducten. Zelfs benzeen van 0,1 ppm in een zonnebrandcrème kan mensen blootstellen aan te hoge hoeveelheden benzeen in nanogram.”

In de analyse vond Valisure 14 zonnebrandproducten met een benzeengehalte van meer dan 2 ppm en 78 die een bepaald niveau van benzeen bevatten. 21 Twaalf van de 14 producten die de meeste benzeen bevatten, waren ook aerosolproducten. In feite waren de meeste van de 78 producten die met benzeen werden geïdentificeerd, zonnebrandmiddelen in spuitbussen.

Lees ook:   Wilders: Misschien is hij al afgetreden!

Martyn Smith, hoogleraar toxicologie aan de University of California Berkeley, sprak zijn bezorgdheid uit over benzeen dat wordt aangetroffen in zonnebrandmiddelen in aerosolen, en niet die in de lotion en gels. 22 Hij is van mening dat benzeen zou verdampen als het wordt verneveld, waardoor het risico wordt verminderd dat het door de huid wordt opgenomen.

Het verhoogt echter het risico op inademing. Hij voegt eraan toe dat hoewel gespoten zonnebrandcrème het risico verhoogt dat je benzeen inademt, “als je buiten bent, de benzeen snel in zeer lage concentraties zal verdwijnen.” 23

Hij waarschuwt ook dat het aanbrengen van zonnebrandcrème in aërosol binnenshuis een aanzienlijk risico kan inhouden, omdat “er veel vluchtige chemicaliën in zitten [aërosol zonnebrandcrème] behalve benzeen die drijfgassen zijn en andere dingen die eruit komen die je niet moet inademen.” 24

FDA vindt dat je lichaam actieve ingrediënten in zonnebrandcrème opneemt
In januari 2020 maakte de FDA 25 de resultaten bekend van hun onderzoek naar de absorptie van zonnebrandmiddelen, dat werd gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association. 26 De onderzoekers zochten de plasmaconcentratie van zes actieve ingrediënten uit zonnebrandproducten.

Ze gebruikten lotion, aerosolspray, non-aerosolspray en pompsprayformuleringen om de farmacokinetiek van avobenzone, oxybenzone, octocryleen, homosalaat, octisalaat en octinoxaat te beoordelen. De primaire uitkomstmaat was de maximale plasmaconcentratie bij 48 gerandomiseerde deelnemers die de studie voltooiden.

De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers aanzienlijke hoeveelheden van de actieve ingrediënten absorbeerden, wat hen ertoe bracht te concluderen dat de chemicaliën die in alle vier de formuleringen werden getest “systemisch werden geabsorbeerd en plasmaconcentraties hadden die de FDA-drempel overtroffen om mogelijk af te zien van enkele van de aanvullende veiligheidsstudies voor zonnebrandmiddelen. ” 27

Dit was een vervolg op een pilotstudie 28 , 29 waaruit ook bleek dat uw lichaam chemicaliën opneemt in hoeveelheden die mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. In de pilotstudie brachten de deelnemers gedurende vier dagen vier keer per dag 2 milligram (mg) zonnebrandcrème per vierkante centimeter op 75% van hun lichaam aan. Bloedmonsters werden verzameld gedurende 21 dagen.

Onderzoekers ontdekten dat de oxybenzoneconcentraties na slechts een paar dagen gebruik veel hoger waren dan de veronderstelde veiligheidsdrempel. Desondanks blijft de FDA Amerikanen aansporen om zonnebrandcrème te gebruiken.

Oxybenzone is verre van ongevaarlijk
In de hierboven besproken pilotstudie ontdekten 30 onderzoekers dat de bloedmonsters van de deelnemers die formuleringen met oxybenzone aanbrachten, binnen twee uur na een enkele toediening op de eerste dag niveaus hadden die 0,5 nanogram per milliliter (ng/ml) overschreden. Deze blootstelling was op dag zeven hoger dan 20 ng/ml.

Het is belangrijk op te merken dat oxybenzone en verschillende andere actieve ingrediënten in zonnefilters het vermogen van andere chemicaliën om uw huid binnen te dringen, verbeteren. Dit kunnen giftige herbiciden, pesticiden en insectenwerende middelen zijn.

Een in 2004 gepubliceerde studie 31 toonde aan dat oxybenzone, octylmethoxycinnamaat, homosalaat, octylsalicylaat, padimaat-o en sulisobenzone de opname van herbicide 2,4-D aanzienlijk verhogen. Dit kan een grote zorg zijn voor landarbeiders die elke dag uren in de zon doorbrengen.

Oxybenzone is ook een hormoonontregelaar en onderzoek 32 gepubliceerd in 2018 waarschuwde dat het veranderingen in het borstweefsel veroorzaakt bij gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. De auteurs merkten op: 33

Lees ook:   9/11 TRUTH GOES NUCLEAR: Massive Download In Progress

“Deze gegevens suggereren dat oxybenzone, in doses die relevant zijn voor blootstelling van de mens, langdurige veranderingen in de morfologie en functie van de borstklier veroorzaakt. Verdere studies zijn nodig om te bepalen of blootstelling aan deze chemische stof tijdens zwangerschap en borstvoeding de bekende bescherming die zwangerschap biedt tegen borstkanker zal verstoren.”

Vitamine D-tekort is een ander probleem
Zoals u kunt zien, omvat de geschiedenis van zonnebrandmiddelen al lang bestaand, conventioneel advies om onbeschermde blootstelling aan de zon ten koste van alles te vermijden. Deze alles-of-niets-houding heeft de volksgezondheid echter waarschijnlijk een slechte dienst bewezen.

De American Academy of Dermatology, 34 , benadrukt bijvoorbeeld het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème om huidkanker te voorkomen, ongeacht de weersomstandigheden of huidpigmentatie – twee factoren die eenvoudigweg niet over het hoofd kunnen worden gezien bij het afwegen van de risico’s en voordelen van blootstelling aan de zon en het gebruik van zonnebrandcrème.

Helaas zijn er zoveel mensen bang gemaakt voor de zon dat vitamine D-tekorten een serieus probleem zijn geworden, 35 , 36, zoals is aangetoond tijdens de uitbraak van COVID-19. 37

Onderzoek suggereert ook dat onvoldoende blootstelling aan de zon gecorreleerd kan zijn met de ontwikkeling van “specifieke kankers, multiple sclerose, diabetes, hart- en vaatziekten, autisme, de ziekte van Alzheimer en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.” 38

Hoewel het belangrijk is om te voorkomen dat je verbrandt door de zon, is het daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het bepalen van de beste manier om je doel te bereiken om vitamine D binnen te krijgen door de juiste blootstelling aan de zon. Consistente en verstandige blootstelling aan de zon is van vitaal belang voor een optimale gezondheid, maar zonnebrandproducten zijn niet de enige keuze om uzelf tegen overmatige blootstelling te beschermen.

Interne zonbescherming en andere verstandige zontips
Zoals onderzoekers in de pilotstudie van 2019 39 opmerkten, worden titaandioxide en zinkoxide algemeen erkend als veilig en effectief in vergelijking met een lange lijst van zonnebrandmiddelen waarvan de veiligheid nog wordt onderzocht. Beide beschermen ook tegen UVA- en UVB-stralen. Het gebruik van zonnebrandcrème elke keer dat u in de zon bent, blokkeert echter het vermogen van uw lichaam om vitamine D te produceren.

Zoek een evenwichtige benadering van verstandige blootstelling aan de zon. Je kunt kleding gebruiken om je huid te beschermen als je voor langere tijd buiten bent, waardoor je minder kans hebt op zonnebrand. Overweeg om veel fruit en groenten te eten die rijk zijn aan antioxidanten om je huid te helpen beschermen. Een astaxanthinesupplement is een effectieve interne zonnebrandcrème die uw huid beschermt tegen UVA-stralingsschade.

Als je zonnebrandcrème met zinkoxide of titaniumdioxide gebruikt, zorg er dan voor dat je geen producten van nanoformaat gebruikt. Vergeet niet om uw lichaam de kans te geven om vitamine D aan te maken voordat u zonnebrandcrème aanbrengt. Blijf net lang genoeg buiten zodat je huid een heel lichte roze tint krijgt. Bescherm uw gezicht bovendien tegen de zon door een veilige zonnebrandcrème of hoed te gebruiken. Uw gezichtshuid is dun en vatbaarder voor beschadiging door de zon, zoals voortijdige rimpels.

https://www.wakingtimes.com/jj-sunscreens-recalled-for-carcinogenic-ingredients/

Lees ook dit

https://angel-wings.nl/gezondheid-uiterlijk/2018/07/huidkanker-begon-sinds-1950-wat-was-de-reden-voor/

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button