21 januari 2022

 

Duurdere boodschappen, ook loonsverhoging?

Duurdere boodschappen, ook loonsverhoging?

Klanten van supermarkten moeten veel meer betalen voor hun boodschappen dan een jaar geleden. Dat meldt consumentenprogramma Kassa op basis van een eigen jaarlijks terugkerend onderzoek.

Kassa doet elk jaar dezelfde boodschappen bij de grote landelijke supermarktketens Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus. Bij elk filiaal werden 26 dezelfde, gangbare producten gekocht. Bij elkaar opgeteld kostten deze vijf ‘mandjes’ met boodschappen begin mei begin mei 218,10 euro, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder.

Supermarktdeskundige Paul Moers zegt tegen Kassa dat supermarkten hun prijzen verhogen omdat mensen meer te besteden hebben. In de crisisjaren stegen de prijzen nauwelijks. Moers verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen.

De prijs van kaas steeg fors door een grote Europese vraag naar Nederlandse kaas, de prijs van appelmoes ging omhoog door een slechte appeloogst. Aardappelen werden juist veel goedkoper, als gevolg van een goede oogst.

Klanten van supermarkten moeten veel meer betalen voor hun boodschappen dan een jaar geleden. Dat meldt consumentenprogramma Kassa op basis van een eigen jaarlijks terugkerend onderzoek.

Kassa doet elk jaar dezelfde boodschappen bij de grote landelijke supermarktketens Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Coop en Plus. Bij elk filiaal werden 26 dezelfde, gangbare producten gekocht. Bij elkaar opgeteld kostten deze zes ‘mandjes’ met boodschappen begin mei 218,10 euro, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder.

Uit het onderzoek blijkt dat Albert Heijn met 46,01 euro de duurste supermarkt was en Jumbo de goedkoopste (41,25 euro). Het verschil tussen de duurste en goedkoopste was 4,76 euro

Supermarktdeskundige Paul Moers zegt tegen Kassa dat supermarkten hun prijzen verhogen omdat mensen meer te besteden hebben. In de crisisjaren stegen de prijzen nauwelijks. Moers verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen.

De prijs van kaas steeg fors door een grote Europese vraag naar Nederlandse kaas, de prijs van appelmoes ging omhoog door een slechte appeloogst. Aardappelen werden juist veel goedkoper, als gevolg van een goede oogst.

Gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder geworden, ongezondere producten stegen gemiddeld 13 procent in prijs. Suiker, snoep en ijs waren in 2017 zelfs goedkoper dan tien jaar eerder. Dat blijkt uit een nieuwe analyse die het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum heeft uitgevoerd.

Lees ook:   Politie en iets over Quotum behalen?

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/03/gezonder-eten-stijgt-meer-in-prijs-dan-ongezonder-eten

Gezondere keuze steeg meer in prijs

Van alle gezondere producten is vooral halfvolle en magere melk duurder geworden: de gemiddelde winkelprijs was in 2017 bijna 60 procent hoger dan in 2007. Eieren zijn in tien jaar tijd 37 procent duurder geworden, vers fruit was in 2017 gemiddeld 28 procent duurder dan in 2007. Ook gedroogd fruit en noten stegen relatief veel in prijs. Verse groente steeg juist minder sterk in prijs dan gemiddeld (9 procent).

De prijsstijging van groente en fruit is mede afhankelijk van weersinvloeden. Daardoor kunnen oogsten goed of minder goed zijn en dat is van invloed op de prijs die de consument uiteindelijk betaalt. De prijsstijging van melk in de winkels is onder meer een gevolg van gestegen prijzen bij de boeren. Daarnaast spelen handelsmarges, loonkosten en transportkosten een belangrijke rol in de ontwikkeling van de prijs die de consument voor voedingsmiddelen betaalt.

Gezondere dranken ook meer in prijs gestegen

Voor dranken geldt eenzelfde tendens als bij vaste voedingsmiddelen en zuivel. De gezondere dranken (water, koffie en thee) waren in 2017 gemiddeld 30 procent duurder dan in 2007. De prijsstijging van de overige, ongezondere dranken, was met 21 procent gemiddeld lager. Binnen deze groep was de prijsstijging van frisdranken en bier wel relatief hoog.

Uit onderzoek van het CBS en het Voedingscentrum naar stijgende voedselprijzen van de afgelopen tien jaar is gebleken dat de prijzen van gezond eten de afgelopen tien jaar maar liefst 22% duurder zijn geworden. De prijzen van ongezond eten stegen ook wel, maar veel minder: met 13%. En – dat vond ik helemaal frappant – de prijzen van suiker, snoep en ijs zelfs gedaald zijn in 10 jaar tijd. Raar.

https://www.geenbtwverhoging.nl/

https://frontpage.fok.nl/nieuws/794485/1/1/50/kassa-boodschappen-8-procent-duurder.html

https://order.perssupport.nl/file/pressrelease/9e04f1d6-c1f3-45ee-aed8-59aa3971c48a/812248af-d3a3-4b7d-acec-2952a339736c/GfKSupermarktkengetallen2017jaar.pdf

En bekijken hoe we in de maling genomen worden….(aanrader)

https://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/01-03-2018/KN_1697721?

-Pakje roomboter 2 jaar geleden, ~1.20 , nu overal 1,80 – nu2.20
-Wel verrassend, de btw omhoog en nu klagen dat alles zoveel duurder is, kom op we moeten toch een beetje aan die groot aandeelhouders denken, die hebben het al zo zwaar met hun dividend belasting

https://www.kekmama.nl/artikel/persoonlijk/van-zorgverzekering-tot-benzine-dit-wordt-duurder-2018

Gerelateerde berichten