17 januari 2021

 

Huidkanker begon sinds 1950 wat was de reden voor…

Happy sun

 

 

Opvallend hoe erg het is geworden na 1950.  Wat kan een reden zijn.
In 1939 vond men de eerste zonnebrand crème uit… opvallend dat tien jaar daarna ineens mensen huidkanker begonnen te krijgen en steeds meer en vaker…
Willen ze mensen doden door de verkoop van zonnebrandcreme ?
Onvoorstelbaar. Men zegt wel vaker dat er stoffen in die crèmes zitten die inbranden op de huid,

nogal logisch natuurlijk.

 

 

 

 

 

 

Is daar wel voldoende onderzoek naar gedaan?
Het lijkt me dat het plaatje meer dan genoeg zegt.

-Eerste zonnebrandcrème: Piz Buin

In 1948 kwam pas het eerste product op de markt dat echt als zonnebrandcrème kan worden aangemerkt. Het werd ontwikkeld door de chemicus Franz Greiter, die er sinds 1938 aan gewerkt had. Toen verbrandde hij namelijk behoorlijk ernstig tijdens zijn klim naar de Piz Buin(link is external), een hoge berg in Oostenrijk. Dit inspireerde hem tot het ontwikkelen van een product tegen zonneschade. In de jaren ’60 ontwikkelde Greiter ook de zogenaamde Sun Protection Factor (SPF) , die inmiddels wereldwijd de standaard is om de effectiviteit van zonnebrandcrème aan te geven.

https://isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-zonnen-en-zonnebrandcreme

-Zonnebrandcrème met factor 15 zorgt ervoor dat de aanmaak van vitamine D in de huid bijna volledig geremd wordt.

-Al jaren waarschuwen medici en gerenommeerde gezondheidsorganisaties zoals het Kankerinstituut voor de gevaren van in de zon zitten, en zij raden aan om royaal zonnebrandcrème te gebruiken als je van de zon gaat genieten. Langdurige blootstelling aan zonlicht kan inderdaad huidkanker veroorzaken, maar wat veel mensen niet weten is dat veel zonnebrandcrèmes stoffen bevatten die niet goed zijn voor ons lichaam en het risico op huidkanker juist verhogen. Wat kun je dan wél nog doen als je jezelf wil beschermen tegen de zon?

-De mens kan niet zonder zonlicht, omdat het lichaam de zon nodig heeft om vitamine D aan te maken. Vitamine D versterkt het immuunsysteem en beschermt ons tegen hart- en vaatziekten, zwakke botten, multiple sclerosis, depressies en sommige vormen van kanker. Toch kan zonlicht ook gevaarlijk zijn, want als je te lang onbeschermd gaat zonnen raakt je huid verbrand. In feite is dit niet meer dan een ontstekingsreactie van de huid omdat het een overdosis aan UV-stralen heeft gekregen. De huid ziet er in dat geval rood uit en voelt warm aan, en als je een door de zon verbrande huid aanraakt kan dat erg pijnlijk zijn. Een milde huidverbranding geneest binnen een paar dagen, maar mensen met een ernstig verbrande huid kunnen er heel ziek van worden.

93 Spring Quotes Youre Going To Love Immediately 39

-Al lijkt een zonverbrande huid iets tijdelijks en wordt een mooi gebruinde huid zelfs als gezond gezien, toch is er zowel bij een door de zon verbrande als bij een gebruinde huid sprake van directe DNA schade, en deze schade kan op de lange termijn ernstige gevolgen hebben. Als het DNA in de huidcellen is beschadigd worden dode cellen vervangen door nieuwe cellen. Meestal gaat dit proces goed en is er niets aan de hand. Echter, in sommige gevallen is het lichaam niet goed in staat de schade te herstellen waardoor er tumoren ontstaan, zoals de goedaardige basaalcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom, die het gevolg zijn van directe DNA-schade, of de kwaadaardigere melanoom die het gevolg is van indirecte DNA-schade.

-Men vermoedt dat dit vooral komt doordat sinds de jaren ’70 een zongebruinde huid lange tijd zo populair was en de meeste mensen tegenwoordig meer in de buitenlucht recreëren. Behalve dat veelvuldige blootstelling aan zonlicht het risico op huidkanker vergroot is het ook een van de belangrijkste veroorzakers van een versnelde veroudering van de huid.

( Vergeet niet dat bouwvakkers en boeren op het land ook blootgesteld waren aan zonnestralen (armen en nek en gezicht) en zga geen problemen kregen, ze smeerden dit ook niet in.
Dat hoorde bij het werk nml. Maar dat mensen gingen zonnen sinds de jaren 70, incl. zonnebrandcremes en zonnebanken = dus overdadig, dat zal eerder een reden zijn geweest in combinatie met elkaar. Incl minder gezond voedsel snacks etc die in de jaren 70 ook steeds meer genuttigd werden)

 • Waarom zijn zonnebrandcrèmes meestal niet zo veilig?

In het algemeen wordt gedacht dat huidkanker kan worden voorkomen door zonnebrandcrème te gebruiken, maar aan de hand van talloze wetenschappelijke onderzoeken is vastgesteld dat dit niet altijd het geval is. Zonnebrandcrèmes zorgen ervoor dat UV stralen je huid niet kunnen beschadigen waardoor het risico op de niet-kwaadaardige kankersoorten basaalcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom sterk wordt verkleind. Echter, als de UV-beschermende stoffen die in zonnebrandcrème zitten geabsorbeerd worden door de huid neemt het aantal vrije radicalen in het lichaam toe, en die vrije radicalen verhogen het risico op de meest kwaadaardige vorm van huidkanker: melanomen. De kans dat je deze vorm van huidkanker krijgt is erg klein, maar dit type kanker is wel verantwoordelijk voor 75% van alle sterfgevallen gerelateerd aan huidkanker (o.a. Westerdahl et al., 2000; Garland et al., 1992; Doré et al., 1995; Weinstock et al., 1999, Vainio et al., 2000).

Er zijn een aantal stoffen die vaak in zonnebrandcrèmes zitten en die kunnen leiden tot huidkanker of andere toxische reacties en disbalansen in het lichaam. Je doet er daarom goed aan zonnebrandcrèmes met een of meer van de volgende ingrediënten te mijden:

 • Octinoxate (octylmethoxycinnamaat): wordt veel gebruikt in zonnebrandcrèmes omdat het weinig allergische reacties geeft, ook in combinatie met zonlicht. Aan de hand van dierproeven is echter aangetoond dat deze stof de oestrogeenbalans, schildklierfunctie en signaalfunctie in de hersenen kan verstoren. Bij blootstelling aan zonlicht zorgt dit ingrediënt voor een sterke toename van vrije radicalen, die op hun beurt het risico op kanker vergroten.
 • Oxybenzone (benzofenon-3): wordt veel in verband gebracht met allergische reacties als gevolg van blootstelling aan zonlicht (fotoallergische reacties) en wordt in zeer grote mate door het lichaam geabsorbeerd. Zorgt bij blootstelling aan zonlicht voor een sterke toename van vrije radicalen welke leiden tot DNA-beschadiging en kanker, en kan leiden tot een verstoring van de hormoonbalans. De disbalans in de hormonen kan leiden tot endometriose.
 • Octisalaat: absorbeert in geringe mate UVB en is op zichzelf niet schadelijk, maar het versterkt de absorptie van andere ingrediënten die wel kunnen leiden tot huidkanker.
 • Avobenzone (Parsol 1789): absorbeert UVA maar is een instabiele stof die makkelijk kan worden afgebroken door zonlicht. De onbekende chemicaliën die vervolgens vrijkomen kunnen schadelijk zijn, met name in combinatie met de stof Octonoxate (zie eerder in deze lijst)
 • Octocrylene: produceert zuurstofradicalen wanneer het blootgesteld wordt aan UV-licht, en deze kunnen leiden tot DNA-beschadiging en kanker
 • Homosalate: vormt toxische metabolieten, kan de hormoonbalans licht verstoren en kan het binnendringen van bepaalde giftige stoffen in het lichaam bevorderen
 • Ensulizole (Phenylbenzimidazole sulfonzuur): een UVB-beschermer die vrije radicalen produceert wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, en dit leidt tot DNA-beschadiging en kanker.
 • Gemicroniseerde  of Nano Zinkoxide en Nano Titaniumdioxide: wordt tegenwoordig veel gebruikt in zonnebrandcrème omdat het een grotere bescherming tegen de zon biedt dan grotere deeltjes zink. Echter, er is nog maar weinig bekend over mogelijke gezondheidseffecten van nanodeeltjes. Ze worden niet door de huid geabsorbeerd en lijken dus geen risico voor de gezondheid te zijn, toch wordt aanbevolen om de stof niet in te ademen via bv. zonnesprays.
 • Padimaat O (Octyl Dimethyl PABA / PABA Ester): een afgeleide van het inmiddels verboden ingrediënt PABA die het vrijkomen van vrije radicalen stimuleert, het DNA beschadigt en daarmee het risico op kanker vergroot, de oestrogeenbalans verstoort en allergische reacties kan veroorzaken
 • Menthyl anthranilaat: kan bij blootstelling aan zonlicht mogelijk schadelijke zuurstofradicalen produceren die leiden tot DNA-beschadiging en kanker.
 • Sulisobenzone (benzofenon-4): kan huid-en oogirritaties veroorzaken. Wordt zelf niet geabsorbeerd door de huid maar kan de absorptie van andere stoffen bevorderen.

Parabenen
Dit goedje stoppen ze in het product om het langer houdbaar te maken. Helaas heeft het ook een oestrogene werking waardoor het je natuurlijke hormoonbalans kan verstoren.

Benzofenon
Beter bekend als oxybenzone. Ook dit is een conserveermiddel, maar naast de oestrogene werking staat het ook te boek als kankerverwekkend. Volgens onderzoek zit dit in 56% van de zonnebrandcrèmes.

Titaniumdioxide
Dit zijn hele kleine deeltjes die de opname van UV licht remmen. Het probleem is dat de deeltjes zo klein zijn dat ze gemakkelijk binnendringen in het lichaam en niet via natuurlijke weg uitgescheiden kunnen worden omdat het menselijk lichaam niet is ingesteld op de verwerking van microscopisch kleine nanodeeltjes. Al snel rijst dan de vraag op wat de nanodeeltjes in het lichaam doen als ze hierin blijven hangen.

PABA
Het staat voor para-aminobenzoëzuur. Dit kan ook onder de namen octyl-dimetyl of padimate-O op de verpakking staan. Volgens de geruchten kan dit voor DNA schade zorgen.

Minerale olie
Ook bekend onder de namen paraffine of petroleum. Aardig chemisch. Dit ‘kit” je huid dicht waardoor het niet meer kan ademen en afvalstoffen dus in het lichaam blijven. Zit in zeer veel cosmeticaproducten.

Retinyl palmitaat
Bestanddeel van vitamine A. Door de zeer hoge doseringen en het feit dat de stof uit z’n verband is gerukt hebben dierproeven aangetoond dat het kanker kan aanjagen. Zwaar toxisch en dient vermeden te worden!
Wat je niet kunt uitspreken dat zou je ook nooit op je huid moeten smeren. Als vuistregel kun je stellen dat wat je niet kunt eten, ook niet thuis hoort op je huid. De huid is poreus en laat door wat erop gesmeerd wordt. Op die manier werken nicotinepleisters ook.

 https://jessevandervelde.com/zonnebrandcreme-wat-ze-je-niet-vertellen/

Lees ook:   Flakka drugs

https://www.ahealthylife.nl/10-natuurlijke-zonnebrandcreme-alternatieven/

Een aantal oliën voor de huid in de zon

Olijfolie net kruiden

https://gezonderleven.com/natuurlijke-olien-om-huid-beschermen-zon/

https://gezonderleven.com/beste-middelen-zonnebrand/

Heb zelf notenolie gebruikt, Marokkaanse vriendin zei dit ooit en daar werd je mega bruin van ook.
Zga zwart…. hehe!
Maar dat was best goed, en nu gebruik ik olijfolie maar laat me niet verbranden dus af en aan…even de tuin in dan eruit dan erin etc etc…
De huid laat ik niet uitdrogen, als ik zou verbranden zou ik de huid laten rusten tot het verbrand zijn weg is maar zover komt het gelukkig nog niet.
Succes en wijsheid met de keus wat wel of niet te gebruiken.
Mijn oma gebruikte ook geen echte zonnebrandcrème oid…ze werd oud zonder huidproblemen…

Ik herinnerde mij wat zij altijd gebruikte als ze wel een olie insmeerde dat was haarlemmer bruin….10 euro bijde Tuinen, de rest van zonnebrandcremes is inmiddels ook weer 5 euro duurder dan vorig jaar… 20 euro voor een klein flesje man man… 🙁
Ik hou van je warmte op mijn gezicht, ik hou van de koperen kleur van je licht. ( je kan niet houden van de zon)

Ben je verbrand gebruik dan karnemelk of yoghurt.

Je huid ook niet te vaak scrubben omdat de huid daar gevoeliger door wordt in de zon!!!

Het blad van de rabarberplant kneuzen en het vocht daarvan op de pijnlijke plekken smeren

Geraspte rauwe aardappels

Bij hevige zonnebrand kun je na het zonnen met een verse tomaat het branderig gevoel verhelpen. Snij een tomaat in twee, wrijf de sappen over de letsels. Voelt heerlijk aan en verlicht het branderig gevoel
-BerberS RECEPT

Met kamillethee deppen

of komkommersap

Onderstaande link bevat ook informatie hierover, maar om dat recept op te volgen heb ik zelfs mijn twijfels bij, etherische olie brand net zo goed in op de huid

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/143814-zonnebrandmiddelen-veroorzaken-kanker.html

Olijfolie dus…

https://hallosunny.blogspot.com/2015/06/sneller-mooier-en-langer-bruin.html

 

 

 

 

Gerelateerde berichten