web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Tea Tree olie voor wratten en koortslippen

3a516218e7cb2605751d337726eb3daa AnGel-WinGs.nl

Tea tree olie wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige etherische oliën. Hoewel het al lang wordt gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen en wonden, zult u deze doordringende olie misschien het meest waarderen als u een lelijke koortslip of een vervelende wrat heeft. Gezien de vele toepassingen voor gezondheid en thuis, raad ik theeboomolie ten zeerste aan.

Wat is tea tree-olie?

Tea tree olie, ook bekend als melaleuca-olie, wordt gewonnen uit de bladeren van de theeboomplant (Melaleuca alternifolia), een lid van de mirteboomfamilie, die inheems is in Australië en Nieuw-Zeeland. De naam werd bedacht door de Britse ontdekkingsreiziger Capt. James Cook in de jaren 1770 toen hij inheemse Australiërs thee zag zetten met bladeren van de boom. 1

De theeboom werd zeer gewaardeerd door primitieve Australische gemeenschappen vanwege zijn unieke genezende vermogen. Met betrekking tot sommige toepassingen van theeboom stelt de Australian Tea Tree Industry Association: 2

“De inheemse Bundjalung-bevolking in Oost-Australië zou theebomen jarenlang op verschillende manieren als traditioneel medicijn hebben gebruikt, waaronder het inademen van de olie van de geplette bladeren om hoest en verkoudheid te behandelen en het aanbrengen van de bladeren op wonden als een kompres. , evenals het brouwen van een aftreksel van de bladeren om thee te zetten voor [de] behandeling van keelpijn, of het op de huid aanbrengen voor kleine wonden, schaafwonden en insectenbeten en -steken.”

Pas in de jaren 1920 en 1930 kregen de geneeskrachtige eigenschappen van theeboomolie meer bekendheid, dankzij de inspanningen van onderzoeker Arthur Penfold, een chemicus van de Australische deelstaatregering, die een reeks artikelen publiceerde over de antimicrobiële eigenschappen van de olie. 3  Hij beoordeelde het als 11 keer actiever dan fenol. De auteur van een recensie uit 2012 over theeboomolie verklaarde: 4

“De commerciële theeboomolie-industrie werd geboren nadat de geneeskrachtige eigenschappen van de olie voor het eerst werden gemeld door Penfold. Na de Tweede Wereldoorlog ebde de productie weg doordat de vraag naar de olie afnam, vermoedelijk door de ontwikkeling van effectieve antibiotica en het tanende imago van natuurlijke producten.

De belangstelling voor de olie werd in de jaren zeventig weer aangewakkerd als onderdeel van de algemene heropleving van de belangstelling voor natuurlijke producten. In de jaren 70 en 80 werden commerciële plantages aangelegd, wat leidde tot mechanisatie en grootschalige productie van een consistent etherische olieproduct.”

Tea tree olie bevat meer dan 100 componenten, maar bestaat voornamelijk uit terpeen-koolwaterstoffen: monoterpenen, sesquiterpenen en hun alcoholen. 5  Door middel van moderne destillatiemethoden zijn fabrikanten in staat theeboomolie te produceren met een heldere tot zeer bleke gouden of gele kleur en een kamferachtige geur. 6

Tea Tree Oil doet wonderen bij koortslippen

Auteurs van laboratoriumexperimenten, uitgevoerd door een onderzoeksafdeling van de Australische overheid, ontdekten dat theeboomolie effectief is bij de behandeling van koortslippen. Zij concludeerden: 7

“TTO (tea tree oil) kan een mogelijk nuttige alternatieve behandeling zijn voor koortsblaasjes die relatief goedkoop is, acceptabel is voor patiënten en die niet in staat is om resistentie tegen systemische antivirale middelen op te wekken. Er is een grotere studie nodig om TTO verder te evalueren als een actuele behandeling voor RHL [terugkerende herpes labialis, ook wel bekend als koortslippen].”

Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Antimicrobial Chemotherapy 8  geeft aan dat theeboomolie in vitro breedspectrum antimicrobiële activiteit heeft aangetoond, waaronder activiteit tegen het herpes simplex-virus (HSV), het etiologische agens van RHL. In dit onderzoek namen patiënten van 18 tot 70 jaar deel aan een gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie.

Lees ook eens:   Genoeg is genoeg

Deelnemers meldden zich zo snel mogelijk na het begin van een uitbraak van een koortslip en werden gerandomiseerd om ofwel 6% tea tree-olie in een waterige gelbasis of een placebo-gel te krijgen, die beide vijf keer per dag werden aangebracht. De mediane tijd tot re-epithelisatie na behandeling met tea tree-olie was negen dagen, vergeleken met 12,5 dagen voor de placebogroep.

De auteurs van het onderzoek verklaarden: “Tea tree-olie kan een potentieel nuttig, goedkoper alternatief zijn, acceptabel voor patiënten en dat weinig risico vormt voor het opwekken van resistentie tegen systemische antivirale middelen.” 9

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Microbiology and Immunology 10  evalueerde de impact van 12 essentiële oliën, waaronder theeboomolie, op HSV type-1 (HSV-1) in vitro. De onderzoekers merkten op dat eerder was aangetoond dat tea tree-olie antivirale activiteit heeft tegen HSV-1 en HSV-2, samen met etherische olie van eucalyptus. Ze zeiden: 11

“Het is algemeen bekend dat TTO een sterke antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking heeft. De antivirale activiteit van tea tree tegen HSV-1 en -2 is gemeld; de resultaten in de huidige studie toonden echter aan dat, omdat tea tree antivirale activiteit bezat tegen HSV-1 bij een concentratie van 1%, maar niet bij een concentratie van 0,1%, citroengras de sterkere antivirale activiteit vertoonde dan tea tree.

Zoals je kunt zien, heb je bij de behandeling van koortsblaasjes meer dan één optie bij het aanbrengen van essentiële oliën. Het goede nieuws is dat als je gevoelig bent voor theeboomolie, je ook etherische olie van eucalyptus of etherische olie van citroengras kunt proberen. De video hierboven geeft een aantal aanvullende ideeën over hoe je een koortslip op een natuurlijke manier kunt behandelen.

Gebruik Tea Tree Oil om wratten te verwijderen

Wratten zijn er in alle soorten en maten en het is aangetoond dat tea tree-olie effectief is bij de behandeling van wratten op de geslachtsorganen, handen en voeten. De behandeling voor elk type wrat is vergelijkbaar: breng gewoon een druppel theeboomolie aan op een wattenbolletje en druk het over de wrat.

Desgewenst kunt u een verband of een stukje tape over het wattenbolletje aanbrengen om het op zijn plaats te houden. Reinig het gebied goed en herhaal de oliebehandeling dagelijks totdat de wrat verdwijnt – meestal binnen één tot vier weken. Als alternatief kunt u eenmaal per dag een druppel tea tree-olie rechtstreeks op het aangetaste gebied aanbrengen totdat de toestand verbetert.

Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Complementary Therapies in Clinical Practice 12  benadrukt de succesvolle lokale behandeling van handwratten bij pediatrische patiënten met tea tree-olie.

De olie werd gedurende 12 dagen één keer per dag rechtstreeks op de laesies aangebracht. De auteurs van het onderzoek merkten op: “De casus benadrukt het mogelijke gebruik van tea tree-olie bij de behandeling van gewone wratten als gevolg van het humaan papillomavirus.” 13

Lees ook eens:   Tennisarm

25 andere toepassingen voor teatreeolie

Tea tree olie wordt al lang gewaardeerd om zijn schimmelwerende, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Het werd voor het eerst gebruikt in de tandheelkunde en chirurgie om wonden schoon te maken en infecties te voorkomen in de jaren 1920 en tijdens de Tweede Wereldoorlog om huidletsel te behandelen dat werd opgelopen door mensen die in munitiefabrieken werkten. 14

Meer recentelijk is theeboomolie toegevoegd aan lotions, shampoos en zeep. Hieronder staan ​​25 anekdotische toepassingen van deze veelzijdige olie: 15 , 16

Acnebehandeling –  Voeg een druppel van deze olie toe aan uw normale reinigingsroutine of dep een zeer kleine hoeveelheid op acne-uitbarstingen om het gebied te kalmeren en te desinfecteren
Allesreiniger en desinfectiemiddel —  Voeg een druppel van deze olie toe aan een kopje water en doe het in een spuitfles voor gebruik als allesreiniger in je badkamer en keuken; werkt goed op de meeste oppervlakken, waaronder keramiek, linoleum, porselein en steen
Slechte adem –  Voeg een druppel olie toe aan 1 ons water en gebruik als gorgeldrank; niet doorslikken!
Blaasontsteking –  Meng 10 tot 15 druppels tea tree-olie in 1 kopje Epsom-zout en voeg toe aan een ondiep bad; laat het 10 minuten weken en was het gebied daarna goed met water en zeep
Kookt –  Maak een paar minuten nat en breng een warm washandje aan en breng dan een druppel of twee tea tree-olie aan op het gebied, waardoor de infectie naar de oppervlakte zou moeten komen en zou moeten worden vrijgegeven
Bronchitis –  Gebruik voor stoominhalatie door 1 tot 2 druppels tea tree-olie toe te voegen aan een pan met gekookt water of masseer de olie direct over uw borst
Roos —  Voeg 20 tot 30 druppels theeboomolie toe aan je gewone shampoo of masseer een paar druppels direct in je hoofdhuid na het wassen
Dermatitis –  Voeg 10 druppels olie toe aan 1 eetlepel dragerolie en masseer twee tot drie keer per dag in de aangetaste gebieden totdat de toestand verbetert
Jicht –  Voeg 10 druppels tea tree-olie toe aan 2 eetlepels dragerolie en masseer het getroffen gebied twee tot drie keer per dag in
Hoofdluis –  Voeg 20 druppels olie toe aan 2 eetlepels shampoo en masseer in je hoofdhuid en haar; 10 minuten laten inwerken en daarna uitspoelen. Herhaal dit drie tot vier keer per dag totdat de eieren op zijn
Immuunversterker –  Voeg een paar druppels tea tree-olie toe aan een diffuser en verspreid het in de lucht of breng 1 tot 2 druppels aan op de onderkant van je voeten en masseer in de huid
Ontsteking –  Masseer over alle ontstoken gebieden met zachte, glijdende bewegingen richting uw hart
Wasverfrisser —  Door tijdens het wasprogramma een paar druppels tea tree-olie toe te voegen, gaat je wasgoed niet alleen frisser ruiken, maar worden ook organismen gedood die op de loer liggen in je wasmachine
Muggenbeten –  Breng een druppel olie rechtstreeks op de beten aan en herhaal dit indien nodig dagelijks
Spierpijn –  Voeg 10 tot 15 druppels olie toe aan een half kopje  Epsom-zout en los op in bad. Voeg 10 druppels olie toe aan 2 eetlepels draagolie. Masseer goed
Natuurlijke ongediertebestrijding –  De sterke geur van theeboomolie stoot van nature mieren en andere insecten af, evenals motten. Maak een natuurlijk insectenwerend middel door een paar druppels tea tree-olie te mengen met kokosolie of doe wattenbolletjes gedrenkt in tea tree-olie in bakken met opgeborgen kleding
Sinusitis –  Gebruik zoals voorgeschreven voor bronchitis of gebruik als sinusspoeling door twee druppels toe te voegen aan een netipot
Deodorant voor sportuitrusting –  Verwijder funky geuren en bacteriën uit sportuitrusting door deze te besproeien met dezelfde sprayformulering als hierboven vermeld voor universele reiniging en desinfectie
Vlekkenverwijderaar —  Meng een paar druppels tea tree-olie met zout of zuiveringszout om een ​​zacht schurend reinigingsmiddel te creëren dat geweldig is voor het verwijderen van hardnekkige vlekken
Zonnebrand —  Meng een druppel theeboomolie met 1 eetlepel kokosolie en een druppel lavendel; voorzichtig minstens twee keer per dag aanbrengen op door de zon verbrande gebieden
Tatoeages —  Breng een paar druppels tea tree-olie rechtstreeks aan op nieuw aangebrachte tatoeages om infectie te voorkomen, of meng eerst met een dragerolie en breng dan aan
Teennagelschimmel –  Voeg een tot twee druppels tea tree-olie rechtstreeks toe aan de aangetaste nagel en het omliggende weefsel; herhaal ’s ochtends en’ s avonds totdat de toestand verbetert
Tandenborstelreiniger —  Gebruik één druppel om je tandenborstel, een bekende broedplaats voor schimmels en bacteriën, te desinfecteren
Wondverzorging –  Voor kleine snijwonden en schaafwonden, maak het gebied goed schoon en breng dan een paar druppels olie rechtstreeks op het aangetaste gebied aan; gebruik dezelfde behandeling voor blaren
Lees ook eens:   Dikke mannen door kraanwater?

Bijwerkingen op Tea Tree Oil komen relatief weinig voor

Het is bekend dat onverdunde tea tree-olie bij sommige mensen huidirritatie veroorzaakt, maar het risico wordt als laag beschouwd.

Auteurs van een studie uit 2003, waarbij  311 deelnemers betrokken waren die werden behandeld met onverdunde en verdunde formuleringen van tea tree-olie, zeiden: “Topische toepassing van tea tree-olie wordt geassocieerd met verwaarloosbare huidirritatie. In de groep bestudeerde proefpersonen bleek het risico op het ontwikkelen van een allergische dermatitis door plaatselijk gebruik van theeboomolie minder dan 1% te zijn. 18

Dat gezegd hebbende, merkten ze ook op dat drie proefpersonen een huidreactie van graad 3 ontwikkelden wanneer tea tree-olie werd aangebracht, wat wijst op een allergische reactie. Zoals met alle essentiële oliën, raad ik u aan een patch-test uit te voeren als eerste stap om te bepalen of uw lichaam mogelijk gevoelig is voor tea tree-olie.

Breng gewoon één druppel aan op de onderkant van uw onderarm en wacht 24 uur. Als je huid uitbarst of je hebt andere onverklaarbare symptomen, gebruik de olie dan niet. Houd er rekening mee dat theeboomolie giftig kan zijn bij inname in grotere hoeveelheden, dus gebruik deze olie nooit oraal en slik geen zelfgemaakte preparaten die theeboomolie bevatten.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥