07 maart 2021

 

Waarom is flossen gevaarlijk?

Waarom is flossen gevaarlijk?

Is floss giftig?

Afhankelijk van het merk dat je gebruikt, kan deze zogenaamd gezonde gewoonte je blootstellen aan schadelijke chemicaliën .

We beschouwen flossen als een gezonde gewoonte, maar volgens een nieuwe studie bevat een bepaald type floss schadelijke chemicaliën die de bloedbaan kunnen binnendringen.

Vrouwen die Oral-B Glide-tandzijde gebruikten, hadden een hoger gehalte aan perfluoralkylsubstanties (ook bekend als PFAS) in hun bloed dan degenen die dat niet deden. Wetenschappers kwamen tot deze conclusies als resultaat van een nieuwe studie van het non-profit Silent Spring Institute en het Institute of Public Health. Proeven hebben ook bevestigd dat Glide Floss, samen met een aantal van zijn concurrenten, fluoride, de chemische marker van PFAS, gebruikt.

Volgens de onderzoekers komt dit doordat dezelfde stoffen geassocieerd waren met ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker, vruchtbaarheidsproblemen en gewichtstoename. Maar hoeveel moeten we ons zorgen maken over onze dagelijkse tandheelkundige zorg?

Wat is PFAS?

PFAS is een veel voorkomende klasse van chemicaliën die stoffen water- en vetbestendig kunnen maken. Hierdoor zijn ze aanwezig in veel consumentenproducten, zoals fastfoodverpakkingen, teflon en ander antikleef kookgerei, vuurvaste stoffen, water- en vuilafstotende kleding en vele andere. Mensen worden blootgesteld aan PFAS door het voedsel dat we gebruiken en het voedsel dat we eten, maar ook door huisstof en besmet drinkwater.

Het is voor het eerst dat chemicaliën in verband worden gebracht met flosdraad. De auteurs van de studie zeggen dat hun resultaten, gepubliceerd in het tijdschrift Exposure Science & Environmental Epidemiology, licht werpen op hoe deze chemicaliën ons lichaam binnenkomen en hoe we hun effecten kunnen beperken door ons gedrag te veranderen en slimmere keuzes te maken.

Onderzoeksresultaten

In een nieuwe studie namen wetenschappers bloedmonsters af van 178 vrouwen van middelbare leeftijd. Ze interviewden ook vrouwen over negen gedragingen waarvan zij dachten dat ze verband hielden met een verhoogde blootstelling aan PFAS, waaronder regelmatig flossen en fastfood.

Lees ook:   Uitzondering mondkapjes kaart uitprinten

Wetenschappers hebben ontdekt dat vrouwen die het Oral-B Glide-garen gebruikten, dat ‘in strakke omstandigheden 50% lichter glijdt’ (volgens de website van het bedrijf), hogere niveaus van PFAS vonden, perfluorhexaansulfonzuur genoemd, of PFHxS. Dieper graven, testten de onderzoekers 18 verschillende flosdraden en ontdekten dat alle drie de geteste Glide-producten fluoride bevatten, een PFAS-marker.

Twee gebrande flosdraadproducten met het label “Vergelijk met Oral-B Glide” en een ander merk testten ook positief voor fluoride.

Het is niet verwonderlijk dat het leven in een stad met met PFAS besmet drinkwater en in een huis met vlekbestendige tapijten of meubels ook wordt geassocieerd met een hoger niveau van PFAS in het bloed.

Waarom PFAS een zorg is

Eerdere studies hebben aangetoond dat volwassenen met hogere bloedspiegels van deze verbindingen een groter risico lopen op nier- en zaadbalkanker, hoog cholesterolgehalte, vruchtbaarheidsproblemen en colitis ulcerosa. Verhoogde PFAS-niveaus worden geassocieerd met een lager geboortegewicht en schildklieraandoeningen, verminderde immuniteit en verminderde geslachtshormonen en groeihormonen bij kinderen.

Vorig jaar ontdekte een studie van de Harvard University dat vrouwen met een hoger PFAS-gehalte een tragere stofwisseling hebben en zelfs zwaarder worden, zelfs als ze op dieet zijn, dan vrouwen met een lager niveau. Dit geldt echter niet voor de mensen, en onderzoekers vermoeden dat de oorzaak een chemisch effect op het vrouwelijk geslacht kunnen zijn hormonen .

Wetenschappers wordt sterk aangeraden om alleen flosdraad te gebruiken als dat nodig is, en geven de voorkeur aan veilige merken.

Читайте больше на https://www.medpulse.ru/health/stomatology/380418.html

Gerelateerde berichten