...

04 december 2021

 

‘VS luisterde Nederland sinds 1946 af’

‘VS luisterde Nederland sinds 1946 af’

NRC publiceert zaterdag documenten waaruit blijkt dat Nederland sinds 1946 is afgeluisterd door de Verenigde Staten. Dat maakte hoofdredacteur Peter Vandermeersch vrijdag bekend in De Wereld Draait Door.
Ook komt de krant met een kaart met locaties die zouden zijn afgeluisterd. Wel is een aantal van die plekken onherkenbaar gemaakt. Vandermeersch liet weten dat de redactie elke keer als ze dit soort documenten gaat publiceren, een afweging maakt tussen verschillende belangen.

NRC en nrc.next komen met meer onthullingen uit de zogenoemde Snowden-documenten. Klokkenluider Edward Snowden beschikt over talloze documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA, waaruit hij regelmatig informatie via door hem gekozen media naar buiten brengt. Daaruit blijkt onder meer dat Amerika in veel landen het telefoonverkeer in de gaten heeft gehouden. Ook heeft de NSA jarenlang de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel afgeluisterd.

Verslaggevers van de krant en een correspondent in Brazilië werkten de afgelopen maanden aan dit dossier samen met de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die een van de drijvende krachten is achter soortgelijke publicaties in The Guardian. Dat schrijft Vandermeersch vrijdag op zijn blog.

https://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3549751/2013/11/22/VS-luisterde-Nederland-sinds-1946-af.dhtml

Deel & let's open the minds!

Lees ook:   Helft Nederlanders beknibbelt op boodschappen

Gerelateerde berichten