web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

CDA-plan voor militaire dienstplicht oogst kritiek

CDA-plan voor militaire dienstplicht oogst kritiek

Het plan van CDA-leider Sybrand Buma de militaire dienstplicht twintig jaar na de afschaffing weer in te voeren, heeft geen warm onthaal gekregen. Zowel de militaire vakbonden als een meerderheid in de Tweede Kamer voelen er niets voor.
Het klinkt lekker makkelijk, maar is totaal onrealiseerbaar
VVD-Kamerlid Fred Teeven
De twee regeringspartijen VVD en PvdA serveren het idee van Buma af. ,,Dat kost miljarden”, zegt VVD-Kamerlid Fred Teeven. ,,Het klinkt lekker makkelijk, maar is totaal onrealiseerbaar. In ons beroepsleger moeten we geld stoppen en het op orde brengen.”

Ook PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink voelt er niet voor. ,,Dit voorstel is eigenlijk een belediging voor het beroepsleger. Stenengooiende jongeren zijn niet geschikt om op missie te worden gestuurd. Ze moeten gemotiveerd zijn.”

Raddraaiers
De oproep van Buma afgelopen zaterdag in het AD moet leiden tot het stapsgewijs herinvoeren van de militaire dienstplicht. Eerst moeten de ‘raddraaiers’, daarna andere jongeren. Van Buma mogen ze ook een jaar of een half jaar werken in de zorg of bij de politie. De CDA’er hoopt op een verbindend effect van jongeren in de samenleving door de invoering van deze dienstplicht. ,,Defensie heeft geen opvoedende taak”, vindt Anne Marie Snels van de militaire vakbond AFMP. ,,Zowel de veiligheid en de defensie-organisatie zijn daar niet bij gebaat.”
Haar collega Jean Debie van de VBM stelt dat Defensie niet aan jeugdzorg doet. ,,Dit kost vijf tot zeven miljard euro. Een half jaar duurt de opleiding, daarna moet je jongeren nog inzetten.” Christen-Unie-Kamerlid Joël Voordewind vindt het een ‘slecht plan’ van Buma. Hij wil gemotiveerde professionals die naar moeilijke missies in Irak en Mali gaan. ,,Defensie is geen proeftuin voor heropvoeding.”

Lees ook:   Oh SH*T, er gebeurt iets GROOTS in Duitsland, het WEF is bang

Component
Het Kamerlid dat zaterdag van zijn stoel viel, was Joram van Klaveren van de Groep Bontes/Van Klaveren. ,,Dit was gewoon ons plan! Het CDA wees dit een jaar geleden af. Het was ‘uit den boze’ een militaire component in te voeren met jongeren. Ik noem dit maar voortschrijdend inzicht.”

Bij een invoering van de militaire diensplicht komt het leger niet meer aan zijn eigenlijke taak toe, vreest SGP-Kamerlid Eldert Dijkgraaf. ,,Onze defensie heeft zulke grote tekorten dat het erbij nemen van de dienstplicht teveel vraagt van de organisatie.”

https://www.ad.nl/nieuws/cda-plan-voor-militaire-dienstplicht-oogst-kritiek~a3ec24a3/

Beste Buma

Als jij instemt met oorlogen en ze mede veroorzaakt, ga je zelf maar vooraan staan als kanonnenvoer…!

Alle militairen zouden moeten stoppen met vechten…
Je leven geven voor een land is zo 1944 enzo…
Absurd, eerst afschaffen dan weer invoeren, get a life debielen…

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥