...
Maatschappij & Psyche

5 Fysiologische oorzaken van depressie

5 Fysiologische oorzaken van depressie

235182e61172ffb45df99378f7ee6c5a via Angel-Wings

Depressie is waarschijnlijk een van de meest onbegrepen en slecht behandelde gezondheidsproblemen in onze moderne tijd. Maar dit is, net als elk ander negatief symptoom of aandoening, gebaseerd op een aantal echte oorzaken, die systematisch kunnen worden vastgesteld en opgelost.

Depressie is nog een ander veel voorkomend gevolg van een slechte hersenfunctie en de verslechtering ervan. Neurologisch gezien vermindert depressie de verbindingen in de frontale kwab, het gebied voor de hersenen, wat ons motiveert en een gevoel van welzijn geeft. Veel verschillende dingen kunnen deze slechte verbinding veroorzaken, waaronder onevenwichtigheden in chemische stoffen of hormonen in de hersenen.

We weten bijvoorbeeld dat mannen voldoende testosteron nodig hebben en vrouwen oestrogeen nodig hebben voor een goede frontale kwabfunctie en alleen al een tekort aan deze hormonen kan depressie veroorzaken. Chemische mediatoren, neurotransmitters genaamd, hebben een aanzienlijke invloed op de frontale kwab. Als ze een tekort hebben of als hun paden niet goed werken, kan dit een depressie veroorzaken. Deze kunnen niet worden opgelost met antidepressiva omdat de echte oorzaak niet wordt aangepakt.

Depressie en het gastro-intestinale systeem
De relatie tussen de hersenen en het maagdarmstelsel is tegenwoordig een interessant onderzoeksgebied. Het lijkt erop dat het maagdarmkanaal chemische boodschappers bevat – peptiden en hormonen – die een grote invloed hebben op de gezondheid van de hersenen. Peptiden in de darm beïnvloeden het immuunsysteem van de hersenen en de neurotransmitterroutes. Studies hebben darmpeptiden in verband gebracht met depressie, stemmingsstoornissen, schizofrenie, Parkinson en geheugenverlies.

Er zijn meerdere manieren van communicatie van het gastro-intestinale systeem naar de hersenen en terug. Het is je misschien opgevallen dat een bepaald voedingsmiddel je humeur aanzienlijk beïnvloedt. Heeft u bijvoorbeeld ooit iets gegeten waardoor u een opgeblazen gevoel, maagkrampen, enz. Kreeg en daarna prikkelbaar en boos werd? Uw stemmingswisselingen zijn ontwikkeld met spijsverteringssymptomen. Dit is slechts een voorbeeld van hoe een chemische stof die in het maagdarmkanaal wordt geïntroduceerd, de hersenchemie onmiddellijk kan beïnvloeden.

De onderzoekers ontdekten ook dat de darmflora, de paar kilo’s micro-organismen die we in de darm dragen, de hersenchemie beïnvloeden. Verwerkte diëten, stress, overtollige suiker en chemicaliën, genetisch gemodificeerd voedsel, herhaaldelijk gebruik van antibiotica en meer veroorzaken onevenwichtigheden in de darmflora, dus pathogene bacteriën wegen zwaarder dan de heilzame bacteriën.

Het is ook aangetoond dat het lekdarmsyndroom een ​​belangrijke rol speelt bij ernstige depressies, waardoor pathogene bacteriën in de bloedbaan kunnen komen. Deze bacteriën dragen lipopolysacchariden (LPS) in hun membranen, grote moleculen die ontstekingen veroorzaken. LPS zwelt de darmwand op en zodra ze de bloedbaan bereiken, veroorzaken ze ontstekingen door het hele lichaam, die de hersenchemie kunnen veranderen en depressie kunnen veroorzaken.

Dit mechanisme wordt het “cytokinemodel van depressie” genoemd omdat het wordt geassocieerd met ontsteking en niet met tekorten aan neurotransmitters. Leaky Gut Syndrome verhoogt de productie van inflammatoire cytokines, die het immuunsysteem van de hersenen activeren, waardoor ontstekingen en degeneratie van de hersenen ontstaan. Dit beïnvloedt de neuronale functie en communicatie, wat kan leiden tot ernstige depressie.

De bijnieren en depressie
Wij mensen zijn niet bedoeld om depressief te zijn, maar ons lichaam heeft een soort biochemische reflex ontwikkeld, een automatische reactie op gifstoffen, stress en ontstekingen die depressie kunnen veroorzaken. Met andere woorden, we zijn geprogrammeerd om depressief te zijn, omdat ons lichaam de voorraad tryptofaan (een essentieel aminozuur) opoffert wanneer we onder welke vorm dan ook staan. Onder stressvolle omstandigheden zal het lichaam gedwongen worden om het tryptofaangehalte te verlagen, zodat onze cellen een betere overlevingskans hebben. Ons lichaam is dus geprogrammeerd om te “stelen” van de tryptofaan die nodig is voor de productie van serotonine. Een laag serotoninegehalte veroorzaakt depressie, naast vele andere negatieve symptomen.

3af7ebfd1f31a3bc52a36e6a9259d577 via Angel-Wings

De fysiologische, mentale en emotionele stress waarin de meeste moderne mensen leven, veroorzaakt een sterke en oeroude reflex in onze hersenen die de activering van de bijnieren veroorzaakt. Als ze permanent worden geactiveerd, komen ze in de zogenaamde bijnierstressreactie. Deze reactie veroorzaakt dramatische veranderingen in cortisol, die alle delen van ons lichaam aantasten, maar vooral onze hersenen, energie en onze gemoedstoestand. Een hoog cortisolgehalte is een belangrijke oorzaak van een laag serotoninegehalte en een belangrijke factor bij “tryptofaan diefstal”.

Glycemische status en depressie
De meeste mensen weten dat glycemische problemen zoals diabetes gepaard gaan met een hoog niveau van insuline en bloedglucose. Maar wat minder bekend is, is dat mensen met glykemische problemen vaak te maken hebben met hypoglykemie of een lage bloedsuikerspiegel. Dit verlaagt eigenlijk insuline en glucose, maar verhoogt een ander krachtig hormoon in de alvleesklier, glucagon genaamd. Hoge glucagonspiegels kunnen onze tryptofaaninname vernietigen en leiden tot verminderde serotonine, depressie en slaap van slechte kwaliteit.

Het aanvullen van ons lichaam met tryptofaan is essentieel. Het lichaam kan geen tryptofaan produceren, wat leidt tot situaties waarin het niet voldoende wordt verdeeld waar het nodig is, waardoor het lichaam wordt gedwongen om tryptofaan te stelen van neurotransmitters om meer NAD (een van de co-enzymen van vitamine B3) te maken. Stress, glycemische onevenwichtigheden en ontstekingen verminderen de zuurstof in cellen, waardoor de behoefte aan NAD toeneemt, dat alleen afkomstig is van tryptofaan. Uiteindelijk “verkiest” het lichaam het niveau van NAD te verhogen, te overleven en celvernietiging te voorkomen, in plaats van serotonine te maken, goed te slapen en te genieten van een goed libido. Het lichaam faalt nooit!

Lees ook:   Waarom heeft een man interesse en verdwijnt dan

oorzaken van depressie
Voedingstekorten en depressie
Aminozuren
Aminozuren zijn fragmenten van vitale eiwitten die worden gebruikt om weefsels op te bouwen en te repareren en die bijdragen aan de productie van enzymen, hormonen, botten, spieren en bloed. Aminozuren zijn ook de “grondstof” voor stemmingsstabilisatie en de productie van neurotransmitters, waaronder serotonine, dopamine, GABA en endorfine.

Lage niveaus van aminozuren leiden tot lage niveaus van neurotransmitters. Het is zo simpel!

De belangrijkste redenen voor de tekorten aan aminozuren zijn een lage eiwitconsumptie, een slechte spijsvertering en het gebruik van maagzuurremmers (maagzuur is nodig om de eiwitten af ​​te breken en de essentiële aminozuren te verkrijgen).

Mineralen
Zink wordt het “nieuwe antidepressivum” genoemd. Het is een essentiële cofactor bij de omzetting van aminozuren voor de productie van belangrijke neurotransmitters voor het behoud van een goed humeur – L-tryptofaan voor serotonine en L-tyrosine voor dopamine. Zink helpt bij het reguleren van koper, wat een essentiële cofactor is voor de productie van dopamine. Op hoge niveaus kan koper depressie, angst, paniekstoornis en agitatie veroorzaken. Zink is ook essentieel voor het maken van spijsverteringsenzymen en zoutzuur, noodzakelijk voor de vertering van eiwitten.

Het is bekend dat magnesiumtekort neuropathologieën veroorzaakt. Magnesiumionen reguleren de stroom calciumionen naar de neurale calciumkanalen en dragen zo bij aan de regulering van de productie van neuronale stikstofmonoxide. Bij magnesiumtekort wordt mogelijk niet voldaan aan de neuronale vereisten voor magnesium, waardoor neuronale schade ontstaat die zich kan manifesteren als depressie.

De hersenen en zenuwen hebben ijzer hard nodig . Zonder voldoende ijzer in de hersenen en zenuwen, ontstaan ​​er problemen met neurotransmittersignalering, met de vorming van zenuwisolatie genaamd myeline, en met het energiemetabolisme van de hersenen. IJzer is essentieel voor een aantal enzymen die betrokken zijn bij de synthese van neurotransmitters, waaronder tryptofaanhydroxylase (serotonine) en tyrosinehydroxylase (norepinefrine). Bovendien is ijzer gekoppeld aan de activiteit van monoamineoxidase, een enzym dat cruciaal is voor de juiste afbraaksnelheden van deze neurotransmitters.

Vitaminen
Vitamine B12 is essentieel voor de hersenfunctie. B12 ondersteunt myeline (dat betrokken is bij zenuwmanagement) en is een noodzakelijke cofactor in de methyleringscyclus. Een laag B12-gehalte kan cognitieve symptomen en mentale onbalans veroorzaken, waaronder depressie, angst, vermoeidheid en zelfs psychose.

Vitamine B6 is een van de belangrijkste vitamines voor de geestelijke gezondheid vanwege zijn rol als cofactor bij de productie van neurotransmitters – serotonine, GABA en dopamine. Een tekort kan leiden tot een breed scala aan symptomen, waaronder angst, depressie, prikkelbaarheid, verwarring, vermoeidheid en verergering van PMS-symptomen.

Vitamine D is een uniek neurosteroïde hormoon dat een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan ​​van depressie. Vitamine D-receptoren zijn aanwezig op neuronen en in veel delen van de hersenen, die betrokken zijn bij de pathofysiologie van depressie. Vitamine D is betrokken bij veel hersenprocessen, waaronder neuroimmunomodulatie, neuroprotectie, neuroplasticiteit en hersenontwikkeling.

Cholesterol

38c1a02317fc60f006c9ff2052ae3e34 via Angel-Wings
Cholesterol is essentieel voor het behouden van een goede geestelijke gezondheid. De hersenen zijn het hoogste cholesterolrijke orgaan in het lichaam en het gebrek aan essentiële vetzuren en cholesterol in de hersenen kan tot gezondheidsproblemen leiden. Een lager cholesterolgehalte in het bloed wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een ernstige depressie, evenals een verhoogd risico op overlijden door zelfmoord.

Cholesterol is een cruciale voorloper van veel essentiële fysiologische moleculen in het menselijk lichaam, die direct en indirect onze gemoedstoestand en optimale hersenfunctie beïnvloeden. Sommige onderzoekers geloven dat lage cholesterolgehaltes de hersenchemie veranderen, waardoor de productie en / of beschikbaarheid van serotonine wordt onderdrukt. Cholesterol is essentieel voor de synthese van alle steroïde- en geslachtshormonen, inclusief DHEA, testosteron en oestrogeen.

Zoals u kunt zien, zijn de oorzaken van depressie voornamelijk fysiologisch en kunnen ze grotendeels worden opgelost door het juiste dieet aan te nemen en door de biochemische en metabolische onevenwichtigheden op te lossen. Deze, samen met de veelheid aan therapieën voor een goede mentale en emotionele gezondheid, die direct beschikbaar zijn, zijn praktisch de “behandeling” voor depressie.

Bron

Denk ook aan voedselallergie.
Het drinken van (teveel) koffie. Kleur en smaakstoffen en zoetstoffen, het kan veel impact hebben op je mind.

Depressie kan ook te maken hebben met boosheid gericht naar het zelf.
Het jezelf waardeloos maken of vinden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button