web analytics
...

Dodelijk nieuw door teken overgedragen virus dat zich over de VS verspreidt

Het potentieel dodelijke door teken overgedragen Heartland-virus verspreidt zich over de Verenigde Staten en is nu gevonden in Georgië, melden onderzoekers van Emory University.

Het virus werd voor het eerst geïdentificeerd in Missouri in 2009 en wordt aangetroffen in het zuidoosten en middenwesten en wordt verspreid door de eenzame sterteek. De genetische vingerafdruk van het virus die in Georgië wordt gevonden, verschilt van die in andere staten. Dit suggereert dat het virus mogelijk snel muteert, zeggen onderzoekers.

“Het Heartland-virus is een opkomend virus dat inheems is in de VS”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Gonzalo Vazquez-Prokopec. Hij is universitair hoofddocent milieuwetenschappen aan de Emory University in Atlanta.

“Er is geen formele test of behandeling voor het virus, en het niveau van overdracht naar mensen is onbekend”, zei Vazquez-Prokopec. “Onze bevindingen dragen bij aan het begrip van een ziekteverwekker die slecht bekend is en die een probleem voor de volksgezondheid zou kunnen worden naarmate mensen meer tijd buitenshuis doorbrengen, zowel recreatief als beroepsmatig.”

In 2009 werden twee mannen in Missouri in het ziekenhuis opgenomen met hoge koorts , diarree , spierpijn, lage aantallen witte bloedcellen en bloedplaatjes en andere symptomen van door teken overgedragen ziekten. Onderzoekers noemden deze voorheen ongeziene ziekte Heartland en ontdekten dat het veel voorkwam bij lone star ticks . Ze vonden ook antilichamen tegen het virus in bloed van herten en andere wilde zoogdieren.

Sinds de ontdekking zijn er volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention meer dan 50 gevallen van het Heartland-virus waargenomen in 11 staten .

Veel van deze infecties waren zo ernstig dat patiënten in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. In enkele gevallen stierven patiënten met andere chronische ziekten aan de infectie.

In 2005 stierf één patiënt in Georgië aan een toen nog onbekende ziekte, later geïdentificeerd als Heartland-virus. Het team van Vazquez-Prokopec ontdekte dat het virus al sinds minstens 2001 in herten in Georgië zat.

Vorig jaar was het Heartland-virus gevonden in Arkansas, Georgia, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Missouri, North Carolina, Oklahoma en Tennessee, meldt de CDC.

De eenzame sterteek, die een veelbetekenende witte stip op zijn rug heeft, is zo klein dat hij onopgemerkt kan blijven op de huid, en je weet misschien niet eens of je bent gebeten.

Om een ​​idee te krijgen hoe wijdverbreid het virus in Georgië is, heeft het onderzoeksteam bijna 10.000 teken verzameld . Ongeveer één op de 2.000 droeg het Heartland-virus, ontdekten de onderzoekers.

Lees ook:   AstraZeneca stopte eerder deze week haar Fase 3 coronavirusvaccinonderzoek na een ernstige reactie die al dan niet door het vaccin was geïnduceerd.

De eenzame sterteek en het Heartland-virus dat hij draagt, kunnen zich verspreiden omdat klimaatverandering leidt tot warmere winters, waardoor de teek zijn bereik kan uitbreiden. En naarmate meer mensen in de buurt van beboste gebieden wonen, is de kans groter dat ze in contact komen met herten en andere dieren die het virus bij zich dragen.

Deze aandoeningen hebben bijgedragen aan de verspreiding van de ziekte van Lyme , een andere door teken overgedragen infectie. Maar in tegenstelling tot Lyme, een bacterie die met antibiotica kan worden behandeld, is Heartland een virus waarvoor geen behandeling bekend is.

Heartland-virus kan koorts , vermoeidheid , verminderde eetlust , hoofdpijn , misselijkheid , diarree en spier- of gewrichtspijn veroorzaken . Het virus kan ook het bloedbeeld en de leverfunctie beïnvloeden .

Symptomen en tekenen van Heartland zijn vaak vergelijkbaar met die van andere door teken overgedragen ziekten, zoals ehrlichiose of anaplasmose (ziekte veroorzaakt door bacteriën), en het kan tot twee weken na infectie duren voordat symptomen verschijnen, waarschuwde de CDC.

Vazquez-Prokopec betwijfelt of Heartland net zo gewoon zal worden als Lyme.

“Dit is een virus dat waarschijnlijk een kortere infectieperiode heeft dan Lyme,” zei hij. “Bovendien zijn de reservoirs onbekend. Andere virussen die door teken ( Powassan ) worden overgedragen, zijn nooit in verband gebracht met het aantal gevallen bij de mens, zoals Lyme.”

Hij voegde er echter aan toe dat het niet mogelijk is om te zeggen hoeveel mensen besmet zijn met het virus omdat er geen landelijk onderzoek is gedaan.

Het rapport is op 16 maart online gepubliceerd in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases .

Infectieziekte-expert Dr. Marc Siegel is een klinische professor in de geneeskunde aan het NYU Langone Medical Center in New York City.

Hij adviseert artsen die een door teken overgedragen ziekte behandelen die niet reageert op antibiotica om Heartland te vermoeden.

“We hebben geen behandeling en Heartland kan worden verward met iets dat beter te behandelen is”, zei Siegel. “Dus als ik denk dat iemand ehrlichiose of Lyme heeft, behandel ik ze met doxycycline , en als ze niet beter worden, zou ik dit misschien als een mogelijkheid beschouwen.”

Hij voorspelt dat Heartland op meer plaatsen te zien zal zijn naarmate de tekenpopulatie toeneemt, maar hij verwacht dat het vrij zeldzaam zal blijven.

Lees ook:   Coronavirus ja soms is het nabij

“De hertenteek, die de ziekte van Lyme draagt , is degene waar ik me het meest zorgen over maak,” zei Siegel. “Maar we moeten ons bewust zijn van deze teek omdat het een groeiend probleem is.”

Om jezelf te beschermen tegen tekenbeten, beveelt de CDC aan:

Weet waar teken zijn. Ze leven meestal in met gras begroeide, borstelige of beboste gebieden en zelfs op dieren.
Behandel je kleding en uitrusting met producten die 0,5% permethrin bevatten.
Gebruik insectenwerend middel dat DEET, picaridine, IR3535, Oil of Lemon Eucalyptus (OLE), para-menthane-diol (PMD) of 2-undecanon bevat.

Controleer uw kleding nadat u in het bos of in het veld bent geweest.
Om teken op droge kleding te doden, droogt u het gedurende 10 minuten op hoog vuur.
Controleer uw huisdieren en uitrusting op teken.
Douche na buiten te zijn geweest.
Controleer je hele lichaam op teken.
Meer informatie

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention heeft meer over het Heartland-virus .

BRONNEN: Gonzalo Vazquez-Prokopec, PhD, MSc, universitair hoofddocent, milieuwetenschappen, Emory University, Atlanta; Marc Siegel, MD, klinisch professor, geneeskunde, NYU Langone Medical Center, New York City; Opkomende infectieziekten , 16 maart 2022, online

https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=273451

Is het niet het 1 dat angstig is, dan wel het andere…

Symptomen

  • De meeste mensen die besmet zijn met het Heartland-virus ervaren koorts, vermoeidheid (vermoeidheid), verminderde eetlust, hoofdpijn, misselijkheid, diarree en spier- of gewrichtspijn. Velen zijn vanwege hun symptomen in het ziekenhuis opgenomen. (komt overeen met ene griep…corona of vaccins?)
  • Sommige mensen hebben ook een lager dan normaal aantal witte bloedcellen (cellen die infecties helpen bestrijden) en een lager dan normaal aantal bloedplaatjes (die helpen bij de bloedstolling). Soms kunnen tests om te controleren hoe goed de lever werkt (leverfunctietesten) verhoogde niveaus van leverenzymen aantonen.
  • Symptomen en tekenen van Heartland-virusziekte (Heartland) zijn vaak vergelijkbaar met die van andere door teken overgedragen ziekten, zoals ehrlichiose of anaplasmose.
  • Het kan tot twee weken duren voordat de symptomen verschijnen na een geïnfecteerde tekenbeet.

https://www.cdc.gov/heartland-virus/symptoms-treatment/index.html

Vanaf januari 2021 zijn er meer dan 50 gevallen van Heartland-virusziekte gemeld uit staten in het Midwesten en het zuiden van de Verenigde Staten. De meeste mensen bij wie de ziekte werd vastgesteld, werden van mei tot september ziek.

Het virus is ontdekt in 2009…
Maar qua symptomen is het een mooi onderhettafelkleedverhaal.

Mysterieus Heartland-virus verschijnt in Georgische teken

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

Whitelist deze website aub, want van de advertenties betalen wij het onderhoud en de server voor deze website. Dank hiervoor!