25 april 2021

 

Verstopte neus

https://www.salusi.nl/altijd-verstopte-neus-verhelpen-tips-bij-chronisch-verstopte-neus/

Best goede tips op die website.

Side view of noses- Profile tutorial:

Nog wat andere bekende neusdruppel middelen!

Verkoudheid
Verschijnselen
Bij een verkoudheid raakt het slijmvlies in de neus en keel ontstoken en zwelt het op. Het slijmvlies gaat veel meer slijm aanmaken. Door de zwelling en de hoeveelheid slijm kan uw neus verstopt raken, waardoor u slecht door uw neus kan ademen. Het snot kan uit uw neus lopen (loopneus) of naar achteren naar de keel lopen. Door het geïrriteerde slijmvlies in neus en keel kunt u gaan niezen of hoesten en keelpijn krijgen. Omdat de keel via een smal buisje (buis van Eustachius) is verbonden met de oren, kunt u ook oorpijn krijgen. Dit laatste komt vooral bij kinderen voor, omdat bij hen deze verbinding smal is en snel verstopt kan raken.

Oorzaken
Verkoudheid is het gevolg van een infectie met een virus. Er zijn veel verschillende soorten virussen die verkoudheid kunnen geven. Als mensen dicht op elkaar zitten, zoals in de bus, op school of kantoor, kan het virus zich makkelijk verspreiden.

Een loopneus kan ook het gevolg zijn van allergie, bijvoorbeeld voor pollen, huisstofmijt of voor huisdieren. Vaak heeft u dan steeds terugkerende klachten zonder dat er een verkoudheidsvirus rondgaat.

Zwangere vrouwen kunnen last hebben van een verstopte neus, omdat door de hormonen de slijmvliezen ook opzwellen.

Ook zijn er medicijnen die als bijwerking een verstopte neus kunnen geven, zoals medicijnen tegen hoge bloeddruk en medicijnen tegen plasproblemen. In dit geval kunt u het best met uw arts overleggen.

Een verstopte neus is een zeer vervelend symptoom van allergieën of problemen met het ademhalingssysteem. Wanneer je neus verstopt is, raakt de slijmlaag aan de binnenkant van je neus ontstoken, waardoor het moeilijk wordt om te ademen, aangezien de luchtwegen verstopt raken. Een snel toenemend virus of een verzwakt immuunsysteem kunnen dit probleem erger maken …:

Behandeling
Een verkoudheid gaat vanzelf over. Voorkom dat u anderen besmet: hou bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje voor uw neus en mond en was regelmatig uw handen. Neusklachten genezen sneller als u niet rookt.

Bij een verstopte neus kunnen neusdruppels met zout water verlichting geven. Dit kunt u zelf maken door een afgestreken theelepel zout in een glas lauw water op te lossen. U kunt ook kant-en-klare zoute neusdruppels of neusspray kopen. Zwangere vrouwen kunnen zout water veilig gebruiken. Ook stomen boven een bak met heet water kan tijdelijk verlichting geven.

Als dit onvoldoende helpt en als u veel klachten heeft, kunt u kortdurend neusdruppels of neusspray met xylometazoline gebruiken. Gebruik het niet langer dan 7 dagen, omdat anders de slijmvliezen beschadigd raken.

Werking
Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen.

Binnen 5 tot 10 minuten na gebruik merkt u dat u door uw neus kan ademen. De werking houdt 5 tot 6 uur aan.

Vaak voorkomende bloedneuzen
Een enkele keer schrijft de arts xylometazoline in neusdruppels of -spray voor bij mensen die vaak bloedneuzen hebben. Zij kunnen het gebruiken bij een bloedneus. Doordat dit medicijn de bloedvaatjes vernauwt, stopt het de bloeding.

Meer informatie over Verkoudheid

Langdurig ontstoken neusslijmvlies
Verschijnselen
Bij een ontstoken neusslijmvlies raakt het neusslijmvlies gezwollen en heeft u last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, bijvoorbeeld een allergie of gebruik van bepaalde medicijnen.

Behandeling
Artsen schrijven neussprays met bijnierschorshormonen (corticosteroïden) voor als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken. Ook als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft.

Verstopte #neus?:

Als allergie de oorzaak is van de loopneus of verstopte neus, is het beter een medicijn tegen allergie te gebruiken. Overleg hierover met uw apotheek.

Als u vooral last heeft van een verstopte neus, kunt u ook tijdelijk xylometazoline gebruiken. Gebruik het niet langer dan 7 dagen, omdat anders de slijmvliezen beschadigd raken.

Meer informatie over Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Verstopte neus...:

Aandachtspunten bij het gebruik van xylometazoline voor de neus

Wisselwerkingen met andere medicijnen
Er zijn van medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Eten en drinken, autorijden
Mag ik autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Zwangerschap, borstvoeding
Zwangerschap
In de normale dosering en gedurende maximaal 7 dagen achtereen kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Op die manier wordt het al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Bij langdurige klachten van verstopte neus door de zwangerschap is het beter om zoutoplossing te gebruiken. Dit kunt u zonder bezwaar langdurig gebruiken.
Borstvoeding
In de normale dosering en gedurende maximaal 7 dagen achtereen kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Het is dan veilig voor de baby. Bij langdurige klachten van verstopte neus is het beter om zoutoplossing te gebruiken. Dit kunt u zonder bezwaar langdurig gebruiken.

naar boven

Het gebruik van xylometazoline voor de neus

Gebruik en dosering
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Gebruik altijd uw eigen flesje. Zo voorkomt u dat u een ander besmet of zelf besmet wordt door een ander.

Snuit voor gebruik de neus. Doe dit niet te krachtig, anders perst u het slijm in de voorhoofdsholte of neusbijholte, waardoor deze ontstoken kunnen raken.

Druppels: houd uw hoofd achterover en druppel 1 tot 2 druppels in het verstopte neusgat. Breng dan uw hoofd ver voorover en laat de druppels een paar tellen inwerken.
Heeft u moeite met het achterover en voorover buigen van uw hoofd, dan kunt u de druppels ook op de rug liggend inbrengen en laten inwerken. Leg daarvoor uw hoofd achterover over de rand van het bed. Spoel de pipet na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.
Spray (met pompje): als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal voor gebruik indrukken. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig. Houd uw hoofd rechtop, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in de neus komt. Spoel de tuit na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.
Verstuiver (knijpflesje): houd uw hoofd rechtop, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en knijp eenmaal in het flesje. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in de neus komt. Spoel de tuit na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.
Bewaar het flesje zoals op de verpakking is aangegeven. Onaangebroken is het flesje houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op de verpakking staat. De meeste flesjes zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken en door wie het toen is gebruikt.

Wanneer?

Wacht na elke toepassing ten minste 8 uur voordat u het weer gebruikt. Gebruik het maximaal 3 keer per dag.
Wilt u tijdens het slapen minder last hebben? Gebruik het dan vlak voor het slapengaan.
Hoelang?
Gebruik dit medicijn maximaal 7 dagen achtereen. Als u het langer gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen. Hierdoor kunt u continu een verstopte neus hebben. Een gewone verkoudheid is binnen 2 weken over. Zijn uw klachten na 2 weken nog aanwezig? Raadpleeg dan uw arts.

Als u een dosis vergeten bent
Heeft u het medicijn nog nodig, gebruik het dan alsnog. Gebruik een eventuele volgende dosis minstens 8 uur later.

Als u wilt stoppen
U kunt in één keer stoppen.

Als u dit medicijn langer dan 7 dagen heeft gebruikt kunt u na stoppen last krijgen van een continu verstopte neus. Gebruik dan geen neusdruppels of neusspray met xylometazoline om het slijmvlies te laten slinken, want deze beschadigen bij langer gebruik het slijmvlies. Eventueel kunt u met een zoutoplossing neusspray proberen uw klachten te verhelpen. Lukt het u niet te stoppen met xylometazoline, overleg dan met uw arts.
naar boven

Mogelijke bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

Baby’s en peuters jonger dan 2 jaar zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen. Voor hen zijn zoute neusdruppels meer geschikt. Een enkele keer schrijft de arts xylometazoline neusdruppels aan hen voor, maar dan in een aangepaste sterkte, die de helft is van de sterkte voor kinderen van 2 tot 6 jaar.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

Prikkelend gevoel in neus en keel, niezen en een droge neus. Deze verschijnselen gaan vanzelf over.
Hoofdpijn, misselijkheid.
Zeer zelden
Hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, slapeloosheid, duizeligheid, trillende handen. Stop met het gebruik als u last krijgt van deze verschijnselen.
Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk of een verergering van de klachten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een enkele keer ontstaat een ernstige overgevoeligheid met zwelling van gezicht, mond, lippen of keel of benauwdheid. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
Bij gebruik langer dan 1 week

Lees ook:   Tips voor je haar

Voortdurend verstopte neus. Dit komt omdat xylometazoline uw neusslijmvlies beschadigt als u het langer dan 1 week gebruikt. Hierdoor blijft het slijmvlies gezwollen en heeft u steeds opnieuw xylometazoline of andere neusdruppels tegen verstopte neus nodig. U raakt dan gewend aan dit medicijn en kunt niet makkelijk meer stoppen. Gebruik deze neusdruppels daarom nooit langer dan 7 dagen achtereen. Gebruik het bovendien alleen als de neus echt is verstopt en niet om een neusverstopping te voorkomen.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.


 

Flixonase 50 microgram per dosis, neusspray suspensie

Waarvoor wordt dit middel gebruikt?

Flixonase neusspray wordt gebruikt voor het voorkòmen en voor het behandelen van de symptomen van allergische en niet-seizoensgebonden ontstekingen van het neusslijmvlies bij volwassenen en bij kinderen van 4 jaar en ouder. Deze symptomen betreffen onder andere een verstopte neus, een loopneus of een jeukende neus, niezen of jeukende of rode ogen.

Symptomen kunnen in bepaalde perioden van het jaar voorkomen en worden dan veroorzaakt door een allergie voor graspollen of pollen van bomen (hooikoorts). De symptomen kunnen ook het hele jaar voorkomen; ze worden dan veroorzaakt door een allergie voor dieren, huisstofmijten of schimmels. Flixonase behoort tot een groep geneesmiddelen die corticosteroïden genoemd worden. Flixonase heeft een anti-allergische werking. Flixonase werkt door de ontsteking en de symptomen, veroorzaakt door de allergie, af te remmen.

Wordt uw klacht na drie tot vier dagen niet minder, of wordt hij zelfs erger? Neem dan contact op met uw arts.
Wanneer mag u dit middel niet gebruiken of moet u er extra voorzichtig mee zijn?

Wanneer mag u dit middel niet gebruiken? U bent allergisch voor één van de stoffen die in dit geneesmiddel zitten. Deze stoffen kunt u vinden onder rubriek 6.

Neem contact op met uw arts of apotheker of verpleegkundige voordat u dit middel gebruikt.

Langdurige behandeling met corticosteroïden voor de neus (zoals Flixonase) kan vertraagde groei bij kinderen veroorzaken. De arts zal regelmatig de lichaamslengte van uw kind controleren en ervoor zorgen dat hij of zij de laagst mogelijke effectieve dosis krijgt.
var1B versie 1.0 CSP update

Als u corticosteroïden gebruikt in tabletvorm, mag u alleen na overleg met uw arts overschakelen op Flixonase. Dit dient geleidelijk te gebeuren, volgens voorschrift van uw arts. Stop nooit ineens met het oude geneesmiddel.
Vertel uw arts of apotheker als u andere geneesmiddelen gebruikt of kort geleden heeft gebruikt of als u bent gestart met gebruik van nieuwe medicijnen. Dit geldt ook voor geneesmiddelen die u zonder voorschrift kunt krijgen.

In het bijzonder is het belangrijk om uw arts te vertellen als u een van de volgende geneesmiddelen gebruikt of kort geleden heeft gebruikt:

geïnjecteerde of orale steroïden
steroïd bevattende crèmes
geneesmiddelen tegen astma
ritonavir, een antiviraal geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van HIV
ketoconazol, antischimmelgeneesmiddel
Uw arts zal uitzoeken of u Flixonase samen met deze geneesmiddelen kunt gebruiken.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger, denkt u zwanger te zijn, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Neem dan contact op met uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel gebruikt.

Rijvaardigheid en het gebruik van machines

Het is onwaarschijnlijk dat het gebruik van Flixonase het vermogen om auto te rijden en machines te bedienen beïnvloedt.

Flixonase bevat benzalkoniumchloride.

Benzalkoniumchloride kan bronchospasmen veroorzaken.Vertel uw arts of apotheker als u ongemak ondervindt van het gebruik van de neusspray.
Hoe gebruikt u dit middel?

Wanneer en hoe gebruiken

Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Flixonase wordt in de neus toegediend als een fijne nevel. Het heeft een hyacintengeur. Contact met de ogen moet worden vermeden.

De eerste keer dat u de neusspray gebruikt, moet u eerst testen of deze goed werkt.

Volg nauwkeurig de stap voor stap instructie op in rubriek 7.

Wanneer moet u Flixonase gebruiken

Gebruik het eenmaal per dag, bij voorkeur ’s morgens.
Gebruik het iedere dag op dezelfde tijd.
Op deze manier zullen uw symptomen gedurende de hele dag en de nacht behandeld worden.

De gebruikelijke dosering is:

Volwassenen en kinderen (12 jaar en ouder):

De gebruikelijke startdosis is eenmaal daags 2 verstuivingen in elk neusgat.
Indien noodzakelijk kan uw arts besluiten de dosis te verhogen naar maximaal tweemaal daags 2 verstuivingen in elk neusgat.
var1B versie 1.0 CSP update

Kinderen van 4 tot 12 jaar:

De gebruikelijke startdosis is eenmaal daags 1 verstuiving in elk neusgat.
Indien noodzakelijk kan de arts besluiten de dosis te verhogen tot maximaal tweemaal daags 1 verstuiving in elk neusgat.
Kinderen jonger dan 4 jaar:

Van kinderen onder de 4 jaar zijn onvoldoende gegevens bekend over het gebruik van Flixonase.
Het is belangrijk dat u de dosis gebruikt zoals aangegeven op de sticker van de apotheek of zoals uw arts heeft geadviseerd. U mag niet meer gebruiken dan uw arts heeft verteld; meer of minder gebruiken kan uw klachten verergeren. Neem voor advies contact op met uw arts of apotheker.

Wat u moet doen wanneer u bent vergeten Flixonase te gebruiken

Als u een dosis heeft gemist, neem dan een volgende dosis wanneer u het zich herinnert.
Als het bijna tijd is voor uw volgende dosis, wacht dan tot dat tijdstip. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.
Als u stopt met het gebruik van dit middel

Voor een goede therapeutische werking wordt regelmatig gebruik aangeraden. De symptomen zullen verbeteren bij regelmatig gebruik. Het kan echter drie tot vier dagen duren voordat de behandeling het maximale effect heeft bereikt. Gebruik Flixonase zo lang als door uw arts is aanbevolen. Stop niet met het gebruik tenzij uw arts dit heeft geadviseerd.

Heeft u nog andere vragen over het gebruik van dit geneesmiddel? Neem dan contact op met uw arts of apotheker of verpleegkundige.
Mogelijke bijwerkingen?

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Mogelijke bijwerkingen zijn hieronder beschreven:

Zeer vaak (bij meer dan 1 op de 10 patiënten):

bloedneus (epistaxis)
Vaak (bij meer dan 1 op de 100, maar bij minder dan 1 op de 10 patiënten):

hoofdpijn
onaangename smaak, onaangename reuk
droge neus, geïrriteerde neus, droge keel, geïrriteerde keel
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 10.000 patiënten)

allergische reacties, overgevoeligheidsreacties die levensbedreigend kunnen zijn, benauwdheid door kramp van spieren van de luchtwegen (bronchospasmen), vochtophoping (oedeemvorming) in het gezicht of op de tong
huiduitslag
verhoogde oogboldruk (glaucoom), toegenomen intra-oculaire (in het oog) druk, grijze staar (cataract)
doorboring (perforatie) van het neustussenschot (septum)
Aantal onbekend

er is groeiachterstand gemeld bij kinderen en adolescenten die via de neus corticosteroïden toegediend kregen. Fluticasonpropionaat bevat ook corticosteroïden (zie ook rubriek 2)
hoge dosering en langdurig gebruik kunnen klachten veroorzaken (systemische klachten: var1B versie 1.0 CSP update
systemische klachten zijn klachten waarbij heel het lichaam is aangetast)

Krijgt u veel last van een van de bijwerkingen? Of krijgt u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker of verpleegkundige.
Hoe bewaart u dit middel?

Buiten het zicht en bereik van kinderen houden.

Bewaren beneden 30˚C. Niet in de koelkast of in de vriezer bewaren.

Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op de doos en het flesje na EXP. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum. Ook na openen is Flixonase houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum.

Spoel geneesmiddelen niet door de gootsteen of de WC en gooi ze niet in de vuilnisbak. Vraag uw apotheker wat u met geneesmiddelen moet doen die u niet meer gebruikt. Ze worden dan op een verantwoorde manier vernietigd en komen niet in het milieu terecht.
Anvullende Informatie

De werkzame stof in dit middel is fluticasonpropionaat. Elke dosis levert 50 microgram fluticasonpropionaat.
De andere stoffen in dit middel zijn: dextrose (watervrij), microkristallijn cellulose (E 460 i), natriumcarboxymethylcellulose (E466) (Avicel RC591), fenylethylalcohol (0,25% g/g), benzalkoniumchloride (0,02% g/g), polysorbaat 80 (E433), verdund zoutzuur (E507) en gezuiverd water.

https://medikamio.com/nl-nl/geneesmiddelen/flixonase-50-microgram-per-dosis-neusspray-suspensie/pil

Gerelateerde berichten