web analytics

‘Lekker eten voor 3 euro? Onmogelijk’

I love to see elderly couples in love.:

‘Lekker eten voor 3 euro? Onmogelijk’
‘Voeding is één van de zaken waar je op je oude dag nog naar kunt uitkijken. Maar doordat we voortdurend moeten beknibbelen, is dat niet mogelijk.’ Foto: Marc Herremans
Negen chef-koks uit de zorgsector vinden dat bejaarden te vaak industriële maaltijden voorgeschoteld krijgen, met als oogpunt winst in plaats van smaak. ‘Wortels, erwtjes en varkensvlees uit de diepvries: als je met 3 euro per dag moet koken, kun je geen lekker eten serveren.’
‘Het is niet vijf voor twaalf, maar ver voorbij twaalf. Wat zich in de keukens van rusthuizen afspeelt, is schrijnend’, zegt Andy Verroeye (46), sinds elf jaar chef in woon-zorgcentrum Sint Vincentius in Kaprijke.

Hij spreekt niet alleen uit eigen ervaring. Samen met vier Vlaamse en vier Nederlandse collega’s heeft hij zich verenigd in de groep New Chefs in Healthcare, die een smaakvolle zorgmaaltijd wil promoten.

Hoe is het gesteld met de maaltijden in rusthuizen?

Andy Verroeye: ‘Zorgwekkend. Door ons beperkt budget moeten we met een zeer beperkt assortiment werken. Er staan vaak dezelfde gerechten op het menu. Vers vlees of vis is meestal te duur. We kiezen vaak voor gehaktproducten of kip.’

‘De voedingswaarde stelt niks voor. Ondervoeding is een onderschat probleem in rusthuizen, dat we zouden kunnen voorkomen door een lekkere maaltijd. Bovendien zit er een diëtist op onze vingers te kijken die een heleboel regeltjes voorschrijft. Over zout en het maximum aantal calorieën. Dan vraag ik mij af: heeft dit nog zin als iemand zeventig jaar is?’

Uit een bewonersenquête van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat ouderen redelijk tevreden zijn over hun eten.

Lees ook:   Kinderen van tegenwoordig en diagnoses

‘Met cijfers kun je alles bewijzen. Ik zou wel eens willen weten hoe die vragen zijn opgesteld, want in de praktijk hoor ik toch heel andere dingen. Sommige collega’s vertellen me dat ze iedere dag eten terugkrijgen. Bij ons valt dat mee, maar ik moet ook regelmatig mensen teleurstellen. Bewoners die me komen vragen of we eens mosselen kunnen eten bijvoorbeeld. Dat lukt niet, want het past niet in ons budget. Jammer toch? Voeding is één van de zaken waar je op je oude dag nog naar kunt uitkijken. Maar doordat we voortdurend moeten beknibbelen, is dat niet mogelijk. Wortels, erwtjes en varkensvlees uit de diepvries: als je met 3 euro per dag moet koken, kun je geen lekker eten serveren.’

Wat is het gemiddelde voedingsbudget per bewoner?

‘Veel chefs moeten het stellen met 3 euro per dag per bewoner, en daarop wil men liefst nog winst maken. Ik daag mensen uit om dat thuis eens te proberen: een hele dag eten met 3 euro. Omdat ik er bij ons in Kaprijke heel erg achter zit, werd mijn budget geïndexeerd. Ik krijg 5 euro per bewoner per dag. Zelfs daarmee moet je heel creatief zijn.’

Wat is het ideale budget volgens u?

‘Acht tot tien euro per persoon zou werkbaar zijn, om een smaakvolle maaltijd aan te bieden. Met vijf euro is het behelpen, en drie euro is bijna onmogelijk. Dan zijn rusthuismaaltijden soms niet meer dan gekleurd water.’

https://www.standaard.be/cnt/dmf20160823_02436586

Triest te bedenken dat ik zalig kan koken, godzijdankjewelaanmijselfie!
En tzt ooit in een bejaardenhuis oid rommel te vreten krijg?
Ik moet er niet aan denken zeg…merk je dat dan nog wel?
Vermoedelijk wel… wat er nu zit, zijn meestal nog de mensen die vers gekookte maaltijden kregen elke dag, dus niet eens groot geworden zijn op die gore maaltijdenzooi!
Helaas heeft men tuig opgevoed blijkbaar, die enkel aan geld denkt en hun ouder(s)en vergeten en vergiftigen met rommel.
Wat een maatschappij is dit geworden, het wordt er dus niet leuker op.

Lees ook:   Baby wordt tot leven gewekt in Syrië

Hier moet toezicht op komen en snel ook!
Schandalig gewoon, heb het ook gezien in het ziekenhuis wat een zooi!

Gatver…hoe kunnen mensen daar nu beter van worden? Gaat hem niet worden natuurlijk!

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button