...
Geschiedenis

Nieuw blootgelegd document onthult hoe Henry VIII elk detail van Anne Boleyns onthoofding plande

Koning Henry VIII was ofwel overtuigd van de overspelige, incestueuze, verraderlijke manieren van zijn vrouw of had opzettelijk redenen bedacht om haar te vermoorden.

HANS HOLBEIN (the Younger): Portrait of Henry VIII of England, c.1540s, London, oil on wood panel, 65.0 x 57.5 cm. Art Gallery of South Australia, Adelaide. Portraiture was the most popular genre in 16th century England, and one of the few available to artists following the schism between the Church of Rome and the Church of England. This likeness of the famous Tudor king is an example of Holbein’s  style, characterized by monumental rendering of figures endowed with psychological depth.

‘Wat het laat zien, is Henry’s voorbedachten rade, berekenende manier. Hij wist precies hoe en waar hij wilde dat het gebeurde.’

Op 19 mei 1536 werd de tweede vrouw van koning Hendrik VIII, Anne Boleyn , geëxecuteerd met een enkele zwaai van het zwaard. Beschuldigd van overspel, incest, hekserij en verraad, prees ze haar man voordat het mes viel als een “zachtaardige en soevereine heer”. Nieuw ontdekte historische gegevens tonen aan dat hij dat allesbehalve was.

Volgens The Smithsonian hebben experts lang betwist of Boleyn überhaupt schuldig was. De meeste hedendaagse historici zijn het erover eens dat haar aanklachten volkomen gekunsteld waren. Boleyns laatste momenten waren ondertussen zorgvuldig tot in de puntjes gepland – door haar eigen echtgenoot. (In feite was meneer gewoon een moordenaar!!!!!!)

Ontdekt door Tudor-historicus Tracy Borman en archivaris Sean Cunningham, onthulde een 16e-eeuws warrantsboek met strafregisters en straffen dat het Henry VIII was, in plaats van zijn adviseur, die besloot hoe en wanneer Anne Boleyn zou sterven.

“Als een voorheen onbekend document over een van de beroemdste gebeurtenissen in de geschiedenis, is het echt goudstof, een van de meest opwindende vondsten van de afgelopen jaren”, aldus Borman. ‘Wat het laat zien, is Henry’s met voorbedachte rade, berekenende manier. Hij weet precies hoe en waar hij wil dat het gebeurt. ”

Detail of Execution of Anne Boleyn | Print depicting the exe… | Flickr

De eerder over het hoofd geziene passage toonde aan dat de koning, ondanks het feit dat de koningin was “ter dood veroordeeld … door verbranding van vuur … of onthoofding”, bedingde dat hij “bewogen was door medelijden” om haar de meer onmenselijke dood te besparen door te worden “verbrand door brand.”

“We bevelen echter dat … het hoofd van dezelfde Anne zal … worden afgesneden,” voegde hij eraan toe, voordat hij deze instructies herhaalde, beschouwde de “overleden koningin van Engeland, onlangs onze vrouw, onlangs verworven en veroordeeld wegens hoogverraad.”

Deze instructies waren speciaal opgesteld voor Sir William Kingston, agent van de Tower. Met de hoogst mogelijke positie bij de Tower of London had hij de directe leiding over eventuele opsluitingen of daaropvolgende executies. Boleyn zelf was daarin op 2 mei 1536 opgesloten wegens overspel.

Lees ook:   Was Heer Krishna werkelijk een incarnatie van God of behoorde hij tot een buitenaardse beschaving?

Een twijfelachtig proces had Boleyn afgeschilderd als buitengewoon promiscue, en niet in staat haar ‘vleselijke lusten’ te beheersen. Ondanks haar heftige ontkenning werd ze schuldig bevonden en ter dood veroordeeld door op de brandstapel te branden of te onthoofden – ‘op genoegen van de koning’.

Anne Boleyn in de Tower Of London
Wikimedia Commons
Anne Boleyn van Edouard Cibot in de toren (1835), waar ze gevangen zat wegens overspel.

Tudor-historici geloven nu dat de enige “misdaad” van de koningin was dat ze haar man geen zoon had gegeven. Bovendien, met moderne kennis van reproductie, lijkt het erop dat koning Hendrik VIII hier zelf de belangrijkste boosdoener was, aangezien hij beroemd zes keer trouwde maar slechts één mannelijke erfgenaam voortbracht.

Hij scheidde van zijn eerste vrouw, Catharina van Aragon, om met Boleyn te trouwen. Hun verbintenis was zeer controversieel en bracht Henry VIII ertoe de banden met de katholieke kerk te verbreken, waarmee de Engelse Reformatie werd ingeluid. Boleyn baarde hem een ​​kind, een dochter tot zijn ergernis, die later koningin Elizabeth I werd.

Historicus Hilary Mantel stelde dat Henry VIII opzettelijk de juridische procedure van Boleyn had aangespannen nadat ze hun relatie moe waren geworden. Sommigen geloven dat de topadviseur van de koning, Thomas Cromwell, een samenzwering had gepleegd om de ‘plooibare koning’ te overtuigen zijn vrouw te verlaten voor Jane Seymour.

Kort na de executie van Boleyn werd Seymour de derde vrouw van Henry VIII.

Een BBC- documentaire over de laatste dagen van Anne Boleyn.
Het warrant-boek onthulde ook dat de koning specifieke details had uitgewerkt met betrekking tot de locatie van Boleyns dood, “on the Green in onze Tower of London.” Hij voegde eraan toe dat Kingston “niets weglaat” uit zijn instructies.

Uiteindelijk was de historische vondst toevallig en ongepland. Borman, die werkt als hoofdconservator voor Historic Royal Palaces, die de Tower of London liefdadig beheerde, bezocht het Nationaal Archief om de proefpapieren van Boleyn te bestuderen. Dat is toen archivaris Sean Cunningham haar aandacht ergens anders vestigde.

“[De proefpapieren] zijn behoorlijk saai,” zei Borman. “De Tudors waren geweldige bureaucraten, en er zijn ontzettend veel van deze warrant books en account books binnen de National Archives … Het is dankzij Seans oog voor detail dat het werd ontdekt.”

Lees ook:   7 Oermoeders

Hoewel Henry VIII beslist meedogenloos en egoïstisch was in zijn relaties met vrouwen, vertoonden zijn bevelen aantoonbaar enige schijn van genade. Borman voerde aan dat Henry toestond dat Boleyn door het zwaard werd onthoofd in plaats van door een bijl – of verbrand te worden – een enorme vriendelijkheid was voor die tijd.

Historicus Tracy Borman verkent de Tower of London.
Onthoofding met het zwaard was zo ongebruikelijk in Engeland dat Cromwell naar Calais, Frankrijk moest sturen voor een zwaardvechter. Ondanks de stevige, koninklijke instructies bleek dat niet aan elk detail werd voldaan.

“De executie vond niet plaats op Tower of Green, waar we het vandaag de dag nog steeds markeren bij de Tower”, zei Borman. “Meer recent onderzoek heeft aangetoond dat … het werd verplaatst naar het tegenovergestelde van wat het nu is, het Waterloo Block, de thuisbasis van de kroonjuwelen.”

Uiteindelijk is het ongedekte warrantboek nog steeds een opmerkelijke vondst. Het geeft niet alleen een glimp van hoe deze middeleeuwse executies plaatsvonden, maar bewijst eens en voor altijd dat het koning Hendrik VIII zelf was die toezicht hield op Boleyns laatste momenten. Of het nu vriendelijk of buitengewoon wreed is, het debat blijft voortduren.

‘Omdat we het verhaal zo goed kennen, vergeten we hoe erg schokkend het was om een ​​koningin te executeren’, zei Borman. ‘Ze hadden best wel eens de collywobbles kunnen krijgen en dachten dat we dit niet gingen doen. Dus dit is Henry die er echt zeker van is. ”

“Jarenlang heeft zijn trouwe adviseur Thomas Cromwell de schuld gekregen. Maar dit toont eigenlijk aan dat het Henry is die aan de touwtjes trekt. ”

Nadat hij hoorde over de verontrustende inspanningen die Henry VIII deed voor de onthoofding van Anne Boleyn, las u over koning Henry V die bijna Frankrijk overnam. Leer dan over Catherine Howard , de andere onthoofde vrouw van koning Hendrik VIII.

Bron

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button