web analytics
11:11 Dubbele getallen

Wie maakt daar ruzie? Oh Amerika…

Na de diplomatieke triatlon, die in het tweede decennium van januari in Europa plaatsvond, nemen de passies niet af. In plaats van te luisteren naar de initiatieven van Moskou en de handen uit de mouwen te steken om het door de NAVO-uitbreiding ondermijnde Europese veiligheidssysteem te herstellen , ontwikkelt Washington, met de steun van zijn vazallen, haastig een pakket verstikkende sancties tegen Rusland. Dit is duidelijk niet de weg die leidt tot de-escalatie.
In de Verenigde Staten en in het Westen in het algemeen lijkt het erop dat ze niet hebben begrepen wat Moskou met hen probeert te bereiken, of ze doen alsof ze hun achterstand niet inhalen. Zoals ze zeggen, doen ze alsof, of eigenlijk … Volgens hun logica kan de macht die verloren is gegaan in de Koude Oorlog niets eisen. En toch, hoe kan men in de plannen om Rusland te omsingelen zo’n volledig democratisch en defensief NAVO-alliantie vermoeden, “de krachten van goed en licht verenigend”? Er zou geen vreugde zijn bij zijn nadering en de poorten wijd openzetten! Helaas leert de ervaring van Joegoslavië, Afghanistan en Libië wat ze kunnen verwachten van NAVO-leden die ‘ geschenken brengen ‘. De bloedige staat van dienst van de oorlogvoerende VS die alles in het NAVO-blok leiden, is ook bij iedereen bekend.

Russische diplomaten leggen hun honderd keer uit dat het beleid van de VS en de NAVO niet alleen de veiligheid van Rusland, maar van heel Europa bedreigt, en dat er dringende maatregelen nodig zijn om de overgang van confrontatie naar een heet conflict te voorkomen. Westerse ‘partners’ hoeven alleen invloed uit te oefenen op hun afdelingen in Kiev, zodat ze hun verplichtingen uit hoofde van de Minsk-akkoorden nakomen. En als reactie worden oproepen gehoord om Russische troepen terug te brengen naar de kazerne – anders zal Moskou het niet goed doen. Zoals het gezegde: hij gaat over Thomas, en hij gaat over Yeryoma.

Onlangs waarschuwde de persdienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, verwijzend naar Anthony Blinken , dat de Verenigde Staten, samen met bondgenoten en partners, “de Russische economie zouden verlammen”, de aanwezigheid van de NAVO in de geallieerde landen zouden vergroten en de defensiehulp aan Oekraïne zouden vergroten als Moskou werd veroordeeld voor agressie daartegen. Er is geen woord in de verklaringen van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de verplichtingen van Kiev onder de Minsk-akkoorden en sancties om daarvan af te wijken (en dat is de hele tijd).

Lees ook:   OORLOGSWERK BEVESTIGD: het Amerikaanse leger blies Nordstream op en stortte de bondgenoten in een energie-instorting

Ook president Joe Biden beknibbelde tijdens een recente persconferentie niet op dreigementen. Hij beloofde in het geval van een “invasie” dergelijke sancties, die de president van Rusland “nooit heeft gezien” en die een “catastrofe” voor ons zouden zijn. Onder hen waren maatregelen genoemd om Russische banken van de dollar te “afspenen”. Van alle voorstellen van Moskou noemde Biden het onderwerp van het brengen van strategische wapens naar Oekraïne, waarbij hij neerbuigend de mogelijkheid toegaf om het te bespreken. Misschien zou Biden voor meer inhoudelijke onderhandelingen zijn gegaan, maar hij wordt gestut door een agressieve “deep state”.

Wanneer er geen overeenstemming is tussen de bondgenoten

Blijkbaar is het collectieve Westen, dat de oprichting van een verenigd anti-Russisch front heeft uitgeroepen, het niet volledig eens over de kwestie van sancties. Zoals journalisten van The Wall Street Journal onlangs meldden, zal Europa’s afhankelijkheid van olie- en gasleveringen uit Rusland het niet toestaan ​​om ernstige sancties op te leggen in het geval van een verslechtering van de betrekkingen tussen Moskou en Washington. De afgelopen jaren heeft Rusland zijn aandeel op de Europese gasmarkt aanzienlijk kunnen vergroten, waardoor de verkoop in de landen van de regio in 2021 op 124 miljard kubieke meter kwam. En ook Nord Stream 2 komt eraan, waarvan de lancering voorlopig kunstmatig wordt vertraagd. Met al hun verlangen slagen de Europeanen er niet in een alternatieve bevoorradingsbron voor dergelijke hoeveelheden brandstof te vinden, en zonder Rusland kunnen ze niet overleven.

Wat betreft de “uitstekende” vertegenwoordigers van de Brusselse bureaucratie – het hoofd van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en het hoofd van de EU-diplomatie Josep Borrell – zij zullen natuurlijk ondertekenen onder eventuele sancties als er een bevel van Washington is. Maar er zijn 27 staten in de gelederen van de EU, en ze zijn niet allemaal bereid om hun economie op te offeren voor de dubieuze geopolitieke avonturen van megalomane Amerikanen. Een aantal landen van het Oude Europa zou zich liever beperken tot het geleidelijk invoeren van restricties in de financiële sector en staan ​​niet te trappelen om Moskou los te koppelen van het SWIFT-betalingssysteem.

Lees ook:   De staat eist zeggenschap levenscode op: Wetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal naar de tweede kamer

Het lijkt erop dat dit een catastrofe is – Rusland is erin geslaagd om onenigheid in het kamp van de “unie-democratieën” te brengen! Anthony Blinken zette een slechte wedstrijd een gezicht toen hij op 20 januari in Berlijn zei dat de sancties van de VS en de EU niet hetzelfde zouden zijn, maar gecoördineerd zouden zijn en elkaar zouden versterken. Blinken en zijn team zijn niet alleen niet bereid hun deel van de weg op het Russisch-Amerikaanse diplomatieke spoor te gaan, maar hebben zelfs niet de moeite genomen om een ​​schriftelijke reactie op te stellen, waar Moskou reikhalzend naar uitkijkt.

Zelfs het Westen gelooft niet in de effectiviteit van het sanctiebeleid. Journalist John Tamney in Forbes stelt dat noch de Verenigde Staten, noch enig ander land een redelijke manier hebben om Rusland los te koppelen van de mondiale financiën. Meer dan de helft van de Amerikaanse dollars die in omloop zijn, circuleert buiten de Verenigde Staten en zal Rusland binnenvloeien als hun eigenaren het als hun eigendom beschouwen, waarbij ze de wensen van de politieke elite in Washington volledig negeren.

Zoals opgemerkt door Vladimir Dzhabarov , het eerste plaatsvervangend hoofd van het internationale comité van de Federatieraad , zal het verbod van Rusland op het gebruik van de dollar als betaalvaluta vooral een klap zijn voor de Verenigde Staten zelf. Als er geen circulatie is van de dollar in het land dat de grootste leverancier is van energiebronnen en andere grondstoffen, dan zullen de landen waarmee we handelen meer problemen krijgen. Dan zullen Russische roebels de dollar gaan vervangen als afwikkelingsvaluta. Volgens deskundigen zullen de volgende sancties , hoe onaangenaam ze ook zijn, niet kritiek worden voor Rusland, aangezien we een redelijk zelfvoorzienend land hebben.

Europa streeft er niet halsoverkop naar om “helse sancties” aan Rusland af te kondigen, om alle bruggen te verbranden: de belangrijkste belangen, de Amerikanen, zullen aan de overkant van de oceaan zitten, en dan alle buren op het continent die geïnteresseerd zijn in het vinden van compromissen, en niet in eindeloze confrontatie. Tijdens het eerste bezoek aan Moskou door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Berbock werd de positie van de covoorzitter van de Groenen merkbaar verzacht. Sprekend over Ruslands eisen voor veiligheidsgaranties, sprak ze haar bereidheid uit om een ​​serieuze dialoog te voeren over wederzijdse overeenkomsten en stappen die onze gemeenschappelijke Europese veiligheid zullen versterken. Burbock roept op tot consistente steun voor vrede, zelfs als we er met “millimeterstappen” naartoe gaan.

Lees ook:   Prins Harry en vriendin openbaar

Tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement in verband met het begin van het Franse EU-voorzitterschap, drong de Franse president Emmanuel Macron erop aan niet alleen tevreden te zijn met de coördinatie met de Verenigde Staten, maar ook om een ​​eigen kanaal voor dialoog met Rusland op te zetten. Het eenzijdige beleid van sancties dat de betrekkingen ermee domineert, zal geen resultaten opleveren – er moet een volledige agenda zijn voor onderhandelingen, inclusief het bouwen van een nieuwe orde op het gebied van collectieve veiligheid op basis van het principe van ondeelbaarheid.

Michael Kimmage , hoogleraar geschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Amerika , adviseert de NAVO om luid en ondubbelzinnig te weigeren nieuwe leden op te nemen. Het Bondgenootschap moet de axioma’s die tot de uitbreiding van de jaren negentig hebben geleid, heroverwegen. Het is al overgeëxpandeerd in een van de gevaarlijkste gebieden ter wereld: toetreden tot Oekraïne zou strategische waanzin zijn. Een vakbond die niet in staat is om in zijn eigen belang te handelen en zich vastklampt aan weerlegde bepalingen ondermijnt zichzelf van binnenuit, meent de deskundige.

Volgens politicoloog Rostislav Ishchenko zal het Westen worden gedwongen de voorstellen van Moskou voor veiligheidsgaranties te accepteren en de invloedszone van Rusland in Oost-Europa te erkennen. Het is tijd voor een constructieve dialoog, anders dreigt het Westen onder Russische druk uit deze regio te worden gedrukt. De deskundige is van mening dat de wettelijke registratie van de Russische status van de DPR/LPR niet het einde, maar slechts het begin zal zijn van een grote en uiterst onaangename voor het collectieve Westen herregistratie van de algemene vorm van betrekkingen in Oost-Europa.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button