web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

‘Vuile bom’ in Oekraïne zou negen landen treffen – nucleair expert

Een voormalige topinspecteur van de nucleaire waakhond van de USSR heeft gewaarschuwd dat het moeilijk te voorspellen is waar de wind de deeltjes anders zou blazen

In totaal zouden negen landen besmet kunnen raken als de door Rusland gecontroleerde kerncentrale van Zaporozhye in het zuiden van Oekraïne wordt geraakt door meerdere raketlanceersystemen, heeft een voormalige hoofdinspecteur van de nucleaire autoriteit van de USSR aan RT verteld.

Russische troepen vestigden al vroeg tijdens militaire operaties in Oekraïne de controle over de kerncentrale van Zaporozhye, Europa’s grootste faciliteit in zijn soort. Sindsdien heeft Rusland Kiev herhaaldelijk beschuldigd van het lanceren van artillerie- en drone-aanvallen op de faciliteit. Oekraïense functionarissen beweerden dat de Russen zichzelf beschoten om Kiev in diskrediet te brengen.

In een dinsdag gepubliceerd interview waarschuwde Vladimir Kuznetsov dat als de fabriek wordt geraakt door salvovuur met talloze raketten die de opslagfaciliteit raken die verbruikte splijtstof bevat, de kans groot is dat meer dan één container wordt beschadigd. Dit scenario zou inhouden dat straling ” in het milieu ontsnapt – vandaar de besmetting van niet alleen de industriële site, maar ook de nabijgelegen rivier de Dnepr “, merkte de expert op.

Kuznetsov wees er ook op dat zo’n aanval hoogstwaarschijnlijk gepaard zou gaan met een brand, en ” God weet waar de wind de verbrandingsproducten naartoe zou sturen. 

De voormalige hoofdinspecteur vermoedde dat als bij een dergelijke aanval 20 tot 30 containers zouden worden doorbroken, de straling ongeveer negen landen zou treffen: Turkije, Bulgarije, Roemenië, Slowakije, Tsjechië, Polen, de Baltische staten en uiteraard West-Oekraïne. 

Lees ook:   De schaduw van de thalidomide-tragedie

Russische troepen namen begin maart de kerncentrale van Zaporozhye over, binnen de eerste twee weken van de militaire campagne van Moskou tegen zijn buurland.

De afgelopen weken heeft het Russische leger Oekraïne ervan beschuldigd de faciliteit meerdere keren opzettelijk te hebben aangevallen en gewaarschuwd dat een grote nucleaire ramp, vergelijkbaar met die in Tsjernobyl in 1986, of erger nog, zou kunnen gebeuren als dergelijke aanvallen ongecontroleerd doorgaan.

Kiev ontkent ondertussen deze aantijgingen en beweert dat het Russische troepen zijn die de energiecentrale beschieten om het Oekraïense leger in te kaderen – een standpunt dat gedeeld wordt door de VS en de EU. De VN noemde de aanslagen “ suïcidaal ” en stelde voor om een ​​delegatie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap naar de locatie te sturen om “ technische ondersteuning ” te bieden en een verdere escalatie te helpen voorkomen.

Op dinsdag vertelde Vladimir Rogov, bestuurslid van de lokale overheid, aan de Russische media dat Oekraïense troepen meerdere raketten rechtstreeks op de koelvloeistofsystemen en de opslagplaats voor kernafval in de faciliteit hadden afgevuurd.

Aangezien de opslagplaats in de open lucht is, zou elke treffer resulteren in het vrijkomen van nucleair afval variërend van tientallen tot honderden kilo’s en leiden tot besmetting van het gebied, legde de functionaris uit.

” In gewone taal zou dat een vuile bom zijn “, zei Rogov.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, zet deze uit om de leukste plaatjes en video's te kunnen bekijken