web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Oekraïne bombardeert opslagplaats voor kernafval – officieel

Raketten waren ook gericht op de koelsystemen van de kerncentrale van Zaporozhye

Kerncentrale Zaporozhye aangevallen door Oekraïense drones – RT Rusland en de voormalige Sovjet-Unie

https://dernieres-nouvelles.com/la-centrale-nucleaire-de-zaporozhye-attaquee-par-des-drones-ukrainiens-rt-russie-et-ex-union-sovietique/

Een Oekraïense kerncentrale in de stad Energodar werd aangevallen door drie “kamikadze-drones” van de Oekraïense strijdkrachten, melden Russische media, daarbij verwijzend naar lokale functionarissen.

Volgens hen is de kerncentrale van Zaporozhye, gelegen in het zuidoosten van Oekraïne, niet beschadigd.

De reactor werd ook niet getroffen door de aanval.

Het is niet de eerste keer dat de NPP het doelwit is van het Oekraïense leger. Op 12 juli lieten Oekraïense drones verschillende 120 mm granaten vallen op een gebouw naast de energiecentrale, waarbij het dak en raam beschadigd raakten, vertelde de persdienst van het stadsbestuur van Energodar aan RIA Novosti.Het Oekraïense leger heeft meerdere raketten rechtstreeks afgevuurd op koelvloeistofsystemen en opslagplaats voor nucleair afval in de kerncentrale van Zaporozhye in Energodar, zei Vladimir Rogov, lid van de lokale overheid, dinsdag tegen Russische media. Hij waarschuwde dat een succesvolle aanval kan resulteren in het vrijkomen van straling gelijk aan een “vuile bom”.

“Een van de geleide raketten raakte slechts tien meter” van de vaten met verbruikte nucleaire brandstof”, vertelde Rogov aan Soloviev Live . “Anderen slaan wat verder weg, 50 tot 200 meter.”

Aangezien de opslagplaats in de open lucht is, zal elke treffer resulteren in het vrijkomen van nucleair afval variërend van tientallen tot honderden kilo’s en besmetting van het gebied, legde de functionaris uit. “In gewone taal zou dat een vuile bom zijn”, zei Rogov.

Lees ook eens:   Begrijp jij Prinsjesdag?

Hoewel de reactor zelf alleen kan worden vernietigd met een tactisch kernwapen, zijn de koelvloeistofsystemen en de afvalopslag veel kwetsbaarder en kan schade daaraan gemakkelijk een ramp veroorzaken, zei de functionaris. Oekraïense troepen hebben al “enkele tientallen” zware projectielen op de koelsystemen afgevuurd, voegde Rogov eraan toe. Als ze erin slagen een dergelijk systeem uit te schakelen, kan het een kernsmelting veroorzaken die groter is dan de ramp van 1986 in Tsjernobyl.

Russische troepen hebben al vroeg tijdens militaire operaties in Oekraïne de controle over de kerncentrale van Zaporozhye, Europa’s grootste faciliteit in zijn soort, in handen gekregen. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van het beschieten van de faciliteit en waarschuwen dat gevechten in het gebied een nucleaire ramp kunnen veroorzaken. Rusland beschuldigde Oekraïne van het lanceren van artillerie- en drone-aanvallen op de faciliteit en hekelde de operaties als  ‘nucleair terrorisme’.  Oekraïense troepen beweerden dat de Russen zichzelf beschoten om Kiev in diskrediet te brengen.

Russische verzoeken aan de VN en de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) om de locatie uit de eerste hand te inspecteren , zijn beantwoord met excuses dat inspecteurs het station alleen via Kiev kunnen bereiken en Oekraïne hun veilige doorgang niet kan garanderen.

Maandag beschuldigde Rogov de VN ervan het bezoek van de IAEA te hebben geblokkeerd omdat het Kiev dekte. Als de inspecteurs daadwerkelijk zouden komen opdagen, zei hij, zouden ze gedwongen worden te concluderen dat Oekraïne en niet Rusland de energiecentrale beschoten.

Lees ook eens:   Twitterdraadje volgen van Marion Koopmans

“Het is duidelijk, het is allemaal gedocumenteerd, en niet alleen dat, het is ook bekend wie voorzien wordt van Amerikaanse geleide raketten. Uiteraard niet Rusland, maar het Zelensky-regime’ , zei hij.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥