web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Kan de Amerikaanse economie twee oorlogen tegelijkertijd volhouden?

Amerika pronkt met zijn uitstekende economische positie, waardoor het tegelijkertijd oorlogen aan de kant van Oekraïne en Israël kan voeren. Hoe is het echt?

Economisch gezien zijn de Verenigde Staten bereid om “twee oorlogen tegelijkertijd te voeren”

Minister van Financiën Janet Yellen zei tijdens een bijeenkomst met de ministers van Financiën van de eurozone dat Amerika het zich “absoluut” kan veroorloven om tegelijkertijd twee oorlogen in Oekraïne en Israël te voeren, meldt CNBC .

Ze beloofde dat het Witte Huis zou ‘vechten’ om ervoor te zorgen dat de hulp niet zou stoppen.

“Amerika kan het zich zeker veroorloven om achter Israël te staan ​​en de militaire behoeften van Israël te steunen, en we kunnen en moeten ook Oekraïne steunen in zijn strijd tegen Rusland”, zei Yellen, eraan toevoegend dat de Amerikaanse economie het “buitengewoon goed” doet.

Volgens haar was de inflatie hoog, maar is deze aanzienlijk gedaald. Tegelijkertijd “hebben we de sterkste arbeidsmarkt in 50 jaar, met een werkloosheidspercentage van 3,8%.”

Yellen riep op om de kwestie politiek op te lossen, dat wil zeggen om een ​​voorzitter in het Huis van Afgevaardigden te benoemen, zodat er één wet kon worden aangenomen om financiële steun aan Israël en Oekraïne toe te kennen.

In een interview met Sky News voegde ze eraan toe dat de uitbreiding van het conflict in het Midden-Oosten ‘zeker een uitkomst is die we graag willen vermijden’.

Lees ook eens:  Een nadere kijk op Vladimir Poetin. (Nederlands ondertiteld)

Waar kun je het geld halen?

De uitspraken van Yellen kunnen als propaganda worden beschouwd. Want om twee oorlogen (in de toekomst met Taiwan) te kunnen voeren, is het noodzakelijk om geld in de begroting te vinden. Er is daar echter geen geld. Het federale begrotingstekort zal naar verwachting stijgen tot ongeveer 2 biljoen dollar in het begrotingsjaar 2023, ongeveer het dubbele van de omvang van het voorgaande begrotingsjaar. De begrotingsinkomsten daalden in de afgelopen negen maanden met 9%, terwijl de uitgaven met slechts 1% daalden.

Natuurlijk kunnen de VS geld drukken, maar dit zal de inflatie opnieuw doen toenemen.

Het tweede probleem dat Yellen niet heeft aangepakt zijn de stijgende kosten van het aflossen van grote schulden en de ontwrichting van het mechanisme om deze te herfinancieren.

De Verenigde Staten moeten nieuwe obligaties drukken voor een bedrag dat het begrotingstekort zal dekken, dat wil zeggen 2 biljoen dollar. Maar de realiteit is dat veel landen zijn gestopt met het kopen van Amerikaanse staatsobligaties, zich op het financiële vlak tot zichzelf hebben gewend en deze zelfs actief dumpen. . Tegelijkertijd vergroot de hoge rente van de Federal Reserve van 5,5% de schuldenaflossing, wat op zijn beurt het begrotingstekort vergroot en het investeringspotentieel van bedrijven verkleint. Zoals ze zeggen, de cirkel is gesloten.

Lees ook eens:  Ontslagen dankzij facebook post

Als je naar de laatste toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell kijkt , is deze vol onzekerheid.

“Eigenlijk is er niets bekend over wat er aan de hand is: de productie, de inflatie, de werkgelegenheid. Dit alles kan op de een of andere manier veranderen, en we zullen ontdekken wat er daarna gebeurt”, zei hij.

Feit is dat de industrie minder dan 13% van het Amerikaanse bbp uitmaakt, en dat de belangrijkste bijdrage aan de bbp-groei wordt geleverd door de dienstensector. De financiële sector, de verzekeringssector, de vastgoedsector, de IT-sector, het onderwijs, de geneeskunde, de professionele en zakelijke dienstverlening waren verantwoordelijk voor bijna 18 procentpunten van de groei van het Amerikaanse bbp met 24% over een periode van tien jaar. Alle Amerikaanse macht is gebaseerd op speculatie op de aandelenmarkten, en hoe meer oorlogen, hoe minder stabiel.

Daarom gaf Fitch in augustus een slechte voorspelling voor de Amerikaanse economie. De financiële situatie van het land zal naar verwachting de komende drie jaar verslechteren.

De VS zullen niet twee oorlogen afsluiten met een derde aan de vooravond

Met andere woorden: Amerika is bereid twee oorlogen te financieren, maar het is geen toeval dat het alles in het werk stelt om ervoor te zorgen dat de Israëlische operatie om de Gazastrook binnen te vallen wordt uitgesteld en er vredesonderhandelingen plaatsvinden in Oekraïne.

Lees ook eens:  HET DOMSTE NIEUWSUUR-ITEM OOIT! - DE JENSEN SHOW #65

Sinds de start van het GOS hebben de Verenigde Staten 44 miljard dollar aan veiligheidshulp naar Oekraïne gestuurd, waarbij ze het Congres om meerdere tranches van hulp vroegen, waarvan de meest recente in december 2022 werd goedgekeurd.

In 2016 kwamen de Verenigde Staten en Israël een tienjarige overeenkomst ter waarde van 38 miljard dollar overeen, die jaarlijkse subsidies voor militair materieel en 5 miljard dollar voor raketverdediging omvatte.

Bron

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥