web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Tarwegebruik oorzaak (brood)buik?

De Amerikaans cardioloog William Davis stelt in zijn boek Wheatbelly (Broodbuik) dat tarwe de eetlust stimuleert, doordat het tot een behoorlijke stijging van het bloedglucose leidt en het leidt tot blootstelling aan schadelijke gluten waardoor er nog meer mensen een glutenovergevoeligheid ontwikkelen. Kortom tarwe is dé oorzaak van de (broodbuik)obesitasepidemie. Waar of niet waar?

De aanleiding voor zijn onderzoek naar tarwe

abb63f8f3e40accf189e323ee2784b3e AnGel-WinGs.nl

Davis ziet (de overmaat van) tarwe als dé oorzaak van obesitas en hart- en vaatziekten. Omdat hij zelf fors overgewicht heeft, te hoge concentraties van bloedvetten en bloedglucose, terwijl hij dagelijks jogt, gaat hij op zoek naar de oorzaak.

Omdat hij zich lusteloos voelt na een maaltijd met brood en ontbijtgranen en zich helder voelt na het eten van een eiwitrijk ontbijt komt hij al snel op het idee om de tarwe als oorzaak te zien en nadat hij merkt dat het mijden van tarwe bij zichzelf leidt tot een gewichtsverlaging past hij deze methode ook op zijn patiënten toe. Ondertussen probeert hij te achterhalen waarom tarwe tot overgewicht leidt en al gauw neemt hij ook andere eindpunten/ziekten in zijn onderzoek mee. Het verslag ervan is te lezen in Wheatbelly en in de Nederlandse vertaling Broodbuik.

Brood als eetlustopwekker?

Davis suggereert dat brood een eetlustopwekkende eigenschappen heeft omdat het een hoge glycemische index (GI) heeft. Zo heeft volkorenbrood een GI van 72. Wanneer de GI hoger is dan 50 wordt er gesproken van een hoge waarde. De GI is een maat om de snelheid aan te geven waarmee het glucosepeil in het bloed stijgt na het eten van een voedingsmiddel. De hoge GI zou leiden tot een insuline-uitstoot die daarna leidt tot enorm hongergevoel.

Het probleem met de GI van een voedingsmiddel is echter dat deze kan variëren tussen verschillende personen en de GI wisselt ook binnen dezelfde persoon. Het is verleidelijk om aan te nemen dat een laag-GI-dieet leidt tot minder obesitas, maar er is meer onderzoek nodig om deze veronderstelling te bevestigen.
Bovendien gaat de GI uit van één geïsoleerd levensmiddel, terwijl de meeste voedingsmiddelen nooit alleen worden gegeten. In het geval van “brood” geldt dat er meestal ook beleg op wordt gedaan…

Lees ook eens:  Hoe haarverlies te genezen, volgens Edgar Cayce

Tarwe rijker aan gluten dan vroeger?

Door veredelingstechnieken zouden de huidige tarwegewassen meer gluten bevatten die coeliakie kunnen veroorzaken en volgens Davis zijn deze stoffen verantwoordelijk voor meer aandoeningen. Gluten bestaat uit twee verschillende fracties, namelijk de glutenines en de gliadines. De gliadinefracties kunnen bij wie daar gevoelig voor is de klachten veroorzaken die kenmerkend zijn voor coeliakie (spreek uit als seuliakie). Gregorini en zijn onderzoeksgroep toonden echter aan dat de oude tarwevarianten evenveel gliadines bevatten als de moderne tarwesoorten.

Meer mensen overgevoelig voor gluten?

Tegenwoordig zijn er wel steeds meer mensen die aangeven dat ze gevoelig zijn voor gluten, maar bij hen kan geen coeliakie worden aangetoond. Er wordt wel een verband gelegd tussen glutenovergevoeligheid en het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), maar ook dit kon niet bij alle PDS-patiënten worden aangetoond. Bij een andere groep patiënten verdwenen de klachten van glutenovergevoeligheid nadat koolhydraten met een korte keten uit het dieet waren verwijderd. Dit dieet is ook wel bekend als het FODMAP-dieet. Kortom er is nog veel onderzoek nodig om deze fenomenen op te helderen en goed te kunnen behandelen.

Minder tarwe en meer andere granen

Doordat er gewezen wordt op de schadelijke effecten voor glutenovergevoelige personen en mensen met coeliakie wordt de consument zich meer bewust van de overmaat van tarwe en andere glutenbevattende granen zoals rogge, gerst, spelt, kamut en de mengvormen in allerlei producten waar hij/zij het niet verwacht. Kijk voor de aardigheid maar eens op etiketten van allerlei levensmiddelen die je in de keukenkastjes hebt. Een term als “gemodificeerd zetmeel” kan hierbij ook wijzen op de aanwezigheid van gluten.
Meer diversiteit in granen kan bijdragen tot een eerlijker economie doordat ook andere (glutenvrije) granen hun weg vinden naar de consument.

Lees ook eens:  Betekenis van Fysieke pijn

Coeliakie komt vaker voor dan je denkt

De meeste mensen kunnen met een gerust hart producten gebruiken die tarwe en andere bronnen van gluten kunnen gebruiken. Voor coeliakiepatiënten is het van levensbelang om gluten te vermijden. Coeliakie komt voor bij 1 op de 150 mensen, maar er zijn ook mensen die wel coeliakie hebben, maar waarbij de diagnose nog niet is gesteld. Voor elke bekende coeliakiepatiënt zijn er zeker zes patiënten bij wie de diagnose nog niet is gesteld. Meer informatie over coeliakie vind je hier.

Leidt tarwe tot een broodbuik?

Davies lijkt bewijs bij elkaar te zoeken om te laten zien dat tarwe schadelijke bijwerkingen heeft. Een voorbeeld van zo’n gezocht bewijs is de opmerking op pagina 52 (Nederlandse versie: Broodbuik) dat glutenvrij eten leidt tot gewichtsverlies. Wie het onderzoek van Murray goed naleest ziet onder het kopje resultaten dat het er 25 mensen gewichtsverlies rapporteren en 91 personen die aankwamen op het glutenvrije dieet. Het gewichtsverlies trad vooral op bij de obesen doordat ze zichzelf behoorlijk beperkingen oplegden in het dieet. Met andere woorden: het glutenvrije dieet leidt niet tot gewichtsverlies.

https://sportvoedingsadvies.eu/blog/tarwegebruik-oorzaak-broodbuik/

Bizar hoe mensen tegenwoordig en van alle leeftijden een opgezette dikke buik hebben, kijk maar eens om je heen dit is epidemisch!
Mijn gedachte is idem dat het brood moet zijn, want z.g.a iedereen eet wel brood.
En als je niet veel eet en je sport, zou je af moeten vallen immers!?
Als dat niet gebeurd, zit er iets in het voedsel of drinkwater dat echt niet oké is!
Nu kan dit komen door medicatie dat in ons drinkwater terecht komt, de pil, antibiotica(heel slecht voor de darmen) etc, maar ik dacht ook aan genetisch gemodificeerde gewassen.

Lees ook eens:  Vitamine A en de mysterieuze longontsteking

Men zegt wel, wij doen dat niet… maar het komt niet uit ons land en je moet ze maar geloven op wat ze beweren, en geloven doen we ook al bijna niet meer in de kerk!
Ik vertrouw dit alles niet erg,
En welke effecten kan zoiets wel niet hebben op ons aardbewoners dat wij iets eten waar men  genetisch mee heeft zitten prutsen!
Levensgevaarlijk gewoon!

Hoe dikker de mens, hoe ongezonder, zegt men…

Als ik zie wat wij in onze jongere jaren wel niet naar binnen konden mikken zonder problemen, dat is niet voor te stellen!
Twee liter cola op een dag, 2 snickers of mars van die grote ja… een zak chips, dan nog je eten, ontbijt met nutella op je boterham, hagelslag etc, etc…  no problem en zo slank als een den…
Hoe minder je eet, of kun je niets meer eten omdat het zo bewerkt is?, hoe dikker men schijnt te worden, ik hoor er zoveel mensen over tegenwoordig. Als je nu verteld over wat je kon eten vroeger vallen mensen van hun stoel!

Probeer het eens uit.
Ik eet nu als ontbijt yoghurt en geen  brood meer en opvallend is, mijn buik is niet langer meer zo opgezet…
Ik ga het aanzien.
Ook aardappels en pasta’s enzo neem ik even niet, gewoon testen.
Ik zal het updaten tzt…

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥