web analytics

Kan een kind spraakvertraging hebben en niet autistisch zijn?

Kan een kind spraakvertraging hebben en niet autistisch zijn?

Terwijl kinderen met autisme spraakvertragingen kunnen ervaren, kunnen zelfs kinderen zonder autisme vertraagde spraak hebben. Een peuter kan spraakvertragingen hebben die zijn oorsprong vinden in gehoorstoornissen, mondproblemen, gebrek aan stimulatie en vele andere problemen buiten autisme.

Autistische spraakvertragingen zijn echter meer reden tot bezorgdheid dan andere. In dit scenario kan uw kind immers ook andere problemen ontwikkelen.

Autistische spraakvertragingen versus vertragingen veroorzaakt door andere problemen
Een kind van slechts twee maanden oud weet al dat communicatie de sleutel is om zijn ouders ertoe te brengen zijn biedingen te doen. Het onophoudelijke gekoer, gebabbel en gehuil vertellen je dat je baby iets wil en het meteen krijgt. Ze kunnen ook wijzen, aan je mouwen trekken en oogcontact maken om hun punt over te brengen.

Typische kinderen slagen uiteindelijk voor deze methoden en passen gesproken taal toe om de gewenste resultaten te krijgen. Bovendien worden ze ook gemotiveerd door knuffels en glimlachen, imiteren ze wat er tegen hen wordt gezegd, observeren ze mensen in hun omgeving en vervelen ze zich snel wanneer ze aan hun lot worden overgelaten.

Hetzelfde kan echter niet gezegd worden voor kinderen met autisme. Deze jongeren ervaren sociale communicatieproblemen die de normale spraakontwikkeling en daarmee elke betekenisvolle sociale interactie in de weg staan. Hoewel de kwaliteit van sociale verbindingen varieert over het hele spectrum van autisme, met diegenen met hoogfunctionerend autisme die meer bevredigende interacties kunnen creëren, gelden dezelfde uitdagingen voor de meerderheid van autistische kinderen.

Het resultaat is dat, in plaats van sociale reacties, eigenbelang deze individuen drijft en motiveert. Het is ook onwaarschijnlijk dat ze de acties van een ander imiteren, objecten fascinerender vinden dan mensen, en het is prima dat ze alleen gelaten worden door hun ouders of kindermeisjes. Het zijn deze verschillen die de uitkomsten, verlangens en gedragingen van kinderen met autisme vormen.

Lees ook:   Gezondheid door edgar cayce

Een duidelijk beeld schetsen van autistische spraakvertraging
Het is vrij eenvoudig om het verschil te zien tussen spraakvertragingen veroorzaakt door autisme en mensen die zijn geboren uit andere problemen. In eerste instantie zullen we vertraagde spraak bespreken die is geworteld in Autism Spectrum Disorder (ASD) en, in de tweede, spraakvertraging als gevolg van andere problemen.

Scenario 1
Emma is twee jaar oud. Ze gebruikt woorden, maar niet voor communicatie. In plaats daarvan blijft ze ze keer op keer tegen zichzelf zeggen. Of het nu via verbale of non-verbale communicatie is, Emma weet niet hoe ze iets moet vragen wat ze wil. Ze heeft ook een zeer beperkte aandachtsspanne en observeert liever objecten dan interactie met haar ouders.

Scenario 2
Net als Emma is Sam twee jaar oud. Ze praat misschien niet, maar ze gebruikt gebaren en geluiden om te communiceren. Ze trekt aan de mouwen van haar ouders, wijst naar een voorwerp en maakt oogcontact om te krijgen wat ze wil. Ze houdt ook van interactie met haar ouders, broers en zussen en vrienden en vindt het niet leuk als ze alleen wordt gelaten.

Hoewel het waar is dat Emma een of andere vorm van spraak gebruikt, betekent haar onvermogen om haar woorden te gebruiken om te communiceren, evenals haar afkeer van sociale interacties, dat ze vroege symptomen van autisme vertoont.

Sam, aan de andere kant, heeft mogelijk een spraakvertraging die interventie vereist. Uit haar verlangen om met andere mensen in contact te komen, blijkt echter duidelijk dat haar toestand niet voortkomt uit autisme. Een van de mogelijke uitdagingen die ze zou kunnen doorstaan, zijn cognitieve uitdagingen, gehoorstoornissen en apraxie van spraak.

Lees ook:   Hoe overleefden wij al die virussen miljoenen jaren lang?

Tekenen dat spraakvertragingen voortkomen uit autisme
Late spraak is slechts een van de vele communicatiegerelateerde tekenen dat uw kleintje autisme kan hebben. Hier zijn enkele van de andere belangrijke indicaties om op te letten:

1. Trage reacties
Dit heeft betrekking op een kind dat traag is of niet op zijn naam reageert en niet reageert op andere pogingen om zijn aandacht te trekken via de gesproken taal.

2. Langzame gebaren
Dit is wanneer een peuter naar iets heel langzaam wijst of er helemaal niet in gebaart, waardoor het voor de volwassenen om hem heen moeilijk wordt om te weten wat hij wil.

3. Stopt koeren en brabbelen
Er kan reden tot bezorgdheid zijn wanneer een baby die tijdens zijn eerste jaar onophoudelijk koerende en babbelende geluiden maakt, stopt zodra hij 12 maanden voorbij is.

4. Vertraagde taal
Je moet ook oppassen voor jongeren die op latere leeftijd verbale en non-verbale taal ontwikkelen. Het kan ook zijn dat hun progressie niet zo snel is als die van een typisch kind.

5. Herhaalt woorden en zinnen
Een kind kan autisme hebben als hij de neiging heeft om in losse woorden te spreken en voortdurend zinnen te herhalen. Hij heeft ook ongelooflijk veel moeite om woorden te combineren om begrijpelijke zinnen te vormen.

Gevolgtrekking
Verschillen en vertragingen in de spraak behoren tot de kenmerken van autisme. Zelfs mensen die in hun eerste levensjaren normale spraak ontwikkelen, kunnen het nog steeds moeilijk vinden om effectief woorden te spreken naarmate ze ouder worden.

Autisme-gewortelde spraakvertragingen worden gekenmerkt door verschillende stempatronen, problemen bij het verbinden met mensen door verbale en non-verbale taal en constante herhaling van geluiden als een manier van zelfstimulatie.

Lees ook:   Vitamine D tekort veroorzaakt overgewicht en andere voordelen van deze vitamine

Spraakvertragingen betekenen niet automatisch dat uw kind autistisch is. Als u echter niet helemaal zeker weet wat u van de situatie moet denken, laat uw kind dan zo snel mogelijk evalueren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button