web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkVitaminen & Kruiden

Vitamine D helpt tegen de ziekenhuisbacterie

Vitamine D helpt tegen de ziekenhuisbacterie

Uit verschillende studies komt naar voren dat bij oudere inwoners van België, Nederland, Engeland, Denemarken en Ierland het vitamine D-niveau laag is. Van de mannen had daar 36 procent, en van de vrouwen 47% een vitamine-D niveau lager dan 30 nmol/l. Een 70-jarige maakt bij dezelfde hoeveelheid zonlicht slechts 25% vitamine-D aan van een 20 jarige.

Een ander onderzoek uit 2006 laat een duidelijke beter slaappatroon bij ouderen in bejaardenhuizen zien wanneer deze overdag voldoende zonlicht krijgen.

 

Vitamine-D bestrijdt de ziekenhuisbacterie

De gevreesde ziekenhuisbacterie of MRSA (methicilline resistente Staphylococcus aureus) is al lang niet meer de enige antibioticaresistente bacterie die de medische wereld teistert. Het lijstje van resistente bacteriën wordt alsmaar langer. In het weekend van 10 en 11 april waarschuwden gezondheidsexperts op een congres rond infectieziekten in Wenen voor de opmars van een nieuwe superbacterie.

Deze zogenaamde esbl-vormende bacterie, die stoffen aanmaakt die antibiotica inactiveren, zou in 2007 al enkele duizenden Europeanen het leven gekost hebben, volgens het Europese centrum voor ziektebestrijding. Toch is er ook goed nieuws.

Uit een studie die begin maart in het tijdschrift Scandinavian Journal of Infectious Diseases gepubliceerd werd blijkt dat vitamine- D wel eens dé sleutel zou kunnen zijn in de strijd tegen de gevaarlijke ziekenhuisbacteriën. Het is al langer bekend dat vitamine-D de weerstand verhoogt en beschermt tegen infecties.

Vitamine-D activeert specifieke genen die op hun beurt meer dan 200 antimicrobiële peptiden (eiwitten) produceren die alle soorten bacteriële en virale infecties helpen bestrijden.

Risicofactoren voor een vitamine-D tekort

 • Leeftijd: Als je ouder bent is het moeilijker vitamine-D uit zonlicht te maken.
 • Levensstijl: Als je veel binnen bent krijg je minder zonlicht en wordt minder vitamine-D aangemaakt.
 • Geografische locatie: Als je leeft op een plek met lange winters (noordelijk halfrond) krijg je het hele jaar te weinig zonlicht.
 • Ras: Voor mensen met een donkere huid, in het bijzonder van Afrikaanse afkomst, is het lastiger vitamine-D aan te maken wanneer ze niet rond de evenaar wonen. (hun voorouders leefden rond de evenaar waar het hele jaar door de zon schijnt).
 • Cultuur: Bepaalde culturen willen dat vrouwen hun lichaam in het geheel bedekken met kleding, waardoor de zonne¬stralen de huid niet bereiken.
 • Mensen met overgewicht. Vitamine-D verbergt zich in het vet.
 • Vet malabsorptie syndromen: Bij deze mensen is de vetopname gestoord. Bijbehorende ziekten zijn o.a.: ziekte van Crohn, alvleesklierenzym tekort, mucoviscidose of taaislijmziekte (Cystic fibrose), leverziekten,.
 • Nierziekten: Ernstige nierziekten kunnen de omzetting van calcidiol naar calcitriol tegengaan.
 • Leverziekte: Vermindert de productie van calcidiol
 • Epilepsie: langdurig gebruik van medicatie tegen epilepsie als fenytoine en fenobarbital kunnen de productie van calcidiol in de lever tegengaan.
 • Andere medicatie: vooral corticosteroïden atrofieëren de huid waarbij het huidweefsel krimpt als gevolg van het afsterven van cellen waardoor uiteindelijk minder huid overblijft.
 • Ook stressfactoren kunnen een negatieve invloed hebben op de opname van vitamine-D.
Lees ook:   Een Japanse massage van 5 minuten om je gezichtsspieren te versterken

Bron

De ziekenhuis bacterie komt eigenlijk serieus van het niet goed schoonmaken in ziekenhuizen!
Dus dat mag je een ziekenhuis zeker wel aanrekenen.

Recente studies hebben intussen aangetoond dat een tekort aan vitamine D een belangrijke factor kan zijn bij de ontwikkeling van hartziektes bij volwassenen, hartaanvallen, hypertensie, ziektes aan het afweersysteem van het lichaam, diabetes, depressie, chronische ziektes, osteoartrose, osteoporose, verzwakking van de spieren, afbraak van de spieren, afwijkingen bij de geboorte, de periodontale ziekte, en ten minste 17 verschillende variaties van kanker en nog tal van andere ziekten.

 

De zonneschijnziekte

Jaren geleden werd verkeerdelijk verondersteld dat de zon onze vijand was en dat het zonlicht huidkanker kan veroorzaken. Maar wat waren ze toen verkeerd! Het omgekeerde is waar, en het te vaak afweren van de zon staat duidelijk ook in verband met het groeiende aantal mensen die lijden aan een andere vorm van huidkanker.

De huid maakt zelf de beste vorm van vitamine D aan door blootstelling aan het zonlicht en ze produceert ongeveer 10.000 IU aan vitamine D door enkel maar het volledige lichaam gedurende een periode van 20 tot ongeveer 30 minuten aan het zonlicht bloot te stellen.

Blootstelling aan zonlicht is de beste manier om vitamine D op te doen, omdat het lichaam automatisch regelt hoeveel vitamine D het uit het zonlicht zal halen. Het lichaam kan deze vitamine D tot zes maanden lang opslaan en gebruiken wanneer nodig.

Vermijd ‘fake’ vitamine D

Morgen wordt vaak gegoocheld met de term vitamine D omdat de voedingsindustrie intussen ook heeft ontdekt dat steeds meer mensen daar naar op zoek zijn. Kijk steeds goed op de etiketten van de producten die je koopt en vermijd de farmaceutische versie die de naam calcitrol vitamine D meegekregen heeft.

Lees ook:   Ketting griep iets nieuws!

Als je teveel van deze synthetische vitamine D inneemt kan dit leiden tot een verzwakking van je spieren, apathie, hoofdpijn, anorexie, braakneigingen, en pijn aan je beendergestel.

Als je blijft te veel vitamine D van synthetische aard innemen, dan kan dit leiden tot constipatie, ernstige anorexie, krampen in de maag,polydipsie, problemen met de urinewegen, rugpijn,hyperlipidemia en hypercalcemia.

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥