web analytics
...
Bizar & HumorMaatschappij & PsychePolitiek-Elite

2000 euro voor jouw minimale loon!

 Stomverbaasd toen ze ontdekte dat haar werkgever voor veel van haar collega’s tweeduizend euro subsidie krijgt om ze het minimumloon te betalen. Het was begin 2018, en als lid van de FNV-delegatie zat ze bij de cao-onderhandelingen van De Bijenkorf. ‘Ik keek op de website van de werkgeversvereniging en zag opeens een berichtje over het lage-inkomensvoordeel (LIV) dat ingevoerd was. Ik sloeg steil achterover.’

Carla (64), een vriendelijke, kordate dame met grijs haar, een roze trui en een lichtroze sjaaltje keurig omgeknoopt, werkte 36 jaar bij De Bijenkorf. Zelf verdiende ze na al die jaren met haar uurloon van 11,94 euro net te veel om subsidie op te strijken.

De Rijksoverheid maakt namelijk voor iedere werknemer die minder dan 125 procent van het minimumloon verdient tussen de duizend en tweeduizend euro over op de bankrekening van de werkgever. De enige voorwaarden: de werknemer werkt minimaal 24 uur per week en moet verzekerd zijn. Flexcontract, nulurencontract, uitzendwerk; alles is toegestaan. Aan de aard van het dienstverband worden geen voorwaarden gesteld. Om voor de regeling in aanmerking te komen hoeven werkgevers niets te doen. Het UWV kijkt wie het minimumloon verdient, de Belastingdienst doet de uitbetaling. In 2018 kregen 93.500 werkgevers in totaal 486 miljoen uitgekeerd voor het in dienst hebben van 510.000 werknemers. In 2019 was dit bedrag opgelopen tot 632 miljoen, inclusief het minimumjeugdloonvoordeel.
(hahahah absurder kan het niet…dus anders hadden deze mensen een uitkering gehad en had dat 1000 pp gescheeld aan kosten…!
Dus maar niet meer klagen over mensen met een uitkering, ze schelen de maatschappij pp 1000 euri per maand! NB! Kwestie dus van banen scheppen)

Lees ook:   De gevaccineerden vallen dood, terwijl Fauci toegeeft dat de vax is mislukt

De ruimhartige subsidieregeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt roept inmiddels steeds meer verzet op. Volgens de FNV houdt de regeling honderdduizenden mensen gevangen in het minimumloon en economen twijfelen sterk aan het nut van de regeling. Want waarom moet de overheid stimuleren dat werkgevers honderdduizenden mensen het laagste salaris betalen? ( Ze willen dat je niet teveel verdiend hoe raar is dat?)

Het lage-inkomensvoordeel kwam tot stand in de nadagen van het tweede kabinet-Rutte, met Lodewijk Asscher als vice-premier. Er gingen jarenlange discussies aan vooraf, blijkt uit de regeringsstukken die we met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) verkregen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma en vice-premier Asscher begonnen vanaf 2015 druk te zetten om de regeling het liefst nog in 2017 in te voeren. De nota’s en antwoorden aan de Tweede Kamer zijn veelvuldig beschreven met handgeschreven aantekeningen en aansporingen als ‘spoedshalve’, ‘Sonderen!’ en de uiteindelijke vraag: ‘Steunt de Kamer het?’ Met dat laatste zat het al snel goed, blijkt uit de stukken. De VVD wilde graag lastenverlichting voor het bedrijfsleven en de PVDA hechtte groot belang aan het ondersteunen van de onderkant van de arbeidsmarkt. Die combinatie zorgde al snel voor een gegarandeerde Kamermeerderheid.

Het LIV was bedoeld als ‘aanvulling op al bestaande instrumenten voor werkgevers om de kans op werk aan de onderkant van de arbeidsmarkt te vergroten’. De nieuwe wet moest met name de ‘verzilveringsproblematiek’ van de al bestaande premiekortingen oplossen en de uitvoering vereenvoudigen, zo blijkt uit de stukken. Want vooral de ‘premievrijstelling voor marginale arbeid’ werd weinig gebruikt en de regeling was bovendien zeer fraudegevoelig. Met name aspergeboeren en fruittelers maakten gebruik van de premievrijstelling voor seizoenskrachten. Formeel moesten zij dan een beschikking bij de Belastingdienst aanvragen, maar dat vergaten de meesten.

Lees ook:   Transverse Myelitis en Vaccinatie

Om de regeldruk te verminderen werd daarom gekozen voor een generieke maatregel voor alle werkgevers en alle werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Er kwam een half miljard voor beschikbaar, tot teleurstelling van Asscher. Uit de handgeschreven aantekeningen blijkt dat hij veel meer geld had gewild, een miljard of zelfs 1,4 miljard. ‘Kan het ambitieuzer?’ staat op de nota.

 

Gek toch…

Lees het hele artikel via de link:

https://www.groene.nl/artikel/katsjing

Gerelateerde artikelen

Back to top button