web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkPolitiek-Elite

Bayer krijgt een boete van $ 6,9 miljoen voor leugens over glyfosaat

Glyfosaat, het belangrijkste ingrediënt in de Roundup-onkruidverdelger van Bayer en Monsanto, is al lang een bron van controverse en rechtszaken, vooral vanwege gezondheids- en milieuoverwegingen. Het conglomeraat Bayer en Monsanto, dat in 2018 fuseerde in een deal van $ 63 miljard, staat nu opnieuw in de schijnwerpers. De twee hebben een boete van $ 6,9 miljoen gekregen voor het schenden van een overeenkomst die ze met de regering van de staat New York hebben gesloten om te stoppen met het maken van misleidende beweringen over de veiligheid van hun op glyfosaat gebaseerde herbiciden.

De Roundup-controverse heeft een geschiedenis van meerdere decennia. Monsanto introduceerde het herbicide Roundup halverwege de jaren zeventig en het werd al snel wereldwijd het meest gebruikte herbicide. Glyfosaat, het actieve ingrediënt, doodt onkruid door een cruciaal plantenenzym te remmen.

De veiligheid van glyfosaat is echter fel bediscussieerd, met studies die het in verband brengen met een breed scala aan nadelige effecten op bestuivers, proefdieren en mensen. Een baanbrekende studie in maart bracht Roundup in verband met lever- en stofwisselingsziekten bij kinderen, waarbij potentiële risico’s voor de menselijke gezondheid werden benadrukt.

Glyfosaat is een antimicrobieel middel dat organismen onpartijdig vernietigt. Monsanto verkoopt nu zelfs “Roundup-ready” zaden die genetisch gemanipuleerd zijn om resistent te zijn tegen glyfosaat. De chemische stof doodt alles behalve deze zaden. En hoewel dat geweldig is voor het genereren van een hoge opbrengst voor boeren, is het schadelijk voor onze gezondheid. Het vernietigt gezonde darmbacteriën die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem. Schade aan het immuunsysteem maakt ons kwetsbaar voor tal van ziekten, waaronder kanker.

Ondanks het opkomende onderzoek bleven Bayer en Monsanto reclame maken voor hun Roundup-producten als veilig en niet-toxisch zonder substantieel bewijs om deze beweringen te staven. Deze verkeerde voorstelling van zaken leidde tot een drie jaar durend onderzoek dat was gestart door de procureur-generaal van New York, Letitia James, waarbij meerdere gevallen van misleidende veiligheidsclaims op verschillende platforms en zelfs onder Bayer-medewerkers aan het licht kwamen.

Lees ook eens:  Van die klimaatgekkies!

Deze advertentiestrategie was niet alleen in strijd met de staatswetten met betrekking tot valse en misleidende reclame, maar was ook in strijd met een eerdere schikking die in 1996 met het kantoor van de procureur-generaal was bereikt. stop met het maken van ongegronde veiligheidsclaims over hun Roundup-producten en betaal $ 50.000 aan kosten aan de staat.

Snel vooruit naar 2020, het kantoor van de procureur-generaal startte een nieuwe beoordeling van het advertentiemateriaal van Bayer en Monsanto en vroeg de bedrijven om bewijs te leveren dat hun beweringen over productveiligheid onderbouwt. Dit onderzoek bracht verschillende misleidende veiligheidsbeweringen aan het licht, zoals beweringen dat de ingrediënten van Roundup minder giftig zijn dan afwasmiddel en zeep. Deze overtredingen hebben geleid tot de recente boete van $ 6,9 miljoen.

Deze zaak is bijzonder opmerkelijk omdat het kantoor van de procureur-generaal verschillende keren op online video’s wees waarin werd beweerd dat onkruid- en grasverdelgers van Roundup “niets anders schaden dan onkruid”. Zelfs de website van Bayer beweerde dat op glyfosaat gebaseerde Roundup-producten geen bedreiging vormen voor dieren in het wild of leiden tot nadelige effecten op honingbijen.

Ondanks het toenemende bewijs, drong Bayer aan op de voordelen van glyfosaat en noemde het zelfs een “belangrijk hulpmiddel” voor milieubehoud en biodiversiteit. Ze suggereerden dat het herbicide, door de behoefte aan grondbewerkingspraktijken, waarbij broeikasgassen vrijkomen, te verminderen, het milieu beschermt voor insecten, vogels en dieren in het wild, inclusief bestuivers. Deze webpagina’s zijn inmiddels verwijderd, in overeenstemming met de voorwaarden van de overeenkomst.

Het kantoor van de procureur-generaal noemde deze misleidende beweringen een schending van de staatswetten inzake bedrijfsfraude, valse reclame en de verplichtingen van Monsanto onder de overeenkomst van 1996. In een verklaring benadrukte procureur-generaal James hoe belangrijk het is dat pesticidenbedrijven, vooral de machtigste, eerlijk zijn over de gevaren van hun producten.

Lees ook eens:  Minister Ratte

Hoewel Bayer geen wangedrag toegaf, leek het bedrijf verheugd een oplossing te bereiken en verklaarde het dat het kantoor van de procureur-generaal “geen bevindingen heeft gedaan met betrekking tot de veiligheid van Roundup-producten en geen wetenschappelijke conclusie dat ze schade hebben toegebracht aan bestuivers of in het water levende soorten”. .

Het is echter opmerkelijk dat het onderzoek verwijst naar verschillende wetenschappelijke studies die de schadelijke effecten van glyfosaat op bestuivers benadrukken, waarvan het aantal is afgenomen vanwege meerdere mogelijke redenen, waaronder het wijdverbreide gebruik van herbiciden zoals glyfosaat en klimaatverandering.

Maar de wetenschap is overweldigend. Het bereik en de impact van glyfosaat is enorm en wereldwijd. Glyfosaat ontdoet planten en bodem van voedingsstoffen, en in de afgelopen 40 jaar zijn tientallen miljoenen hectares verzadigd en vernietigd door glyfosaat en Roundup. Sinds de introductie in 1974 is er wereldwijd meer dan 9 miljoen ton Roundup op velden gespoten.

Uit gegevens van de US Geological Survey blijkt dat glyfosaat aanwezig is in meer dan de helft van al het oppervlaktewater, de bodem en het sediment.

Aminomethylfosfonzuur (AMPA), het afbraakproduct ervan, wordt nog vaker gedetecteerd en komt voor in meer dan 80% van de afvalwatermonsters die worden verzameld bij gemeentelijke zuiveringsinstallaties. Monsanto geeft zelf toe dat er wat glyfosaat achterblijft op en in voedselgewassen zoals canola, katoen en maïs, wat betekent dat we regelmatig onbekende hoeveelheden glyfosaat consumeren.

Alles, van hormoonontregeling en zwaarlijvigheid tot diabetes en hartaandoeningen – en natuurlijk kanker – heeft een wetenschappelijk verband met blootstelling aan glyfosaat. 

Studies hebben glyfosaat in verband gebracht met kanker, nierfalen, chromosomale schade en schade aan het immuunsysteem. En gecombineerd zijn de chemicaliën in Roundup 1000 keer giftiger dan alleen glyfosaat.

De overeenkomst komt tot stand met Bayer en Monsanto die overeenkomen om “op te houden met” het publiceren of uitzenden van advertenties in New York waarin wordt beweerd dat Roundup-producten veilig, niet-toxisch en onschadelijk zijn voor bestuivers en in het water levende organismen. De boete van $ 6,9 miljoen zal worden gebruikt voor onderzoek naar bestuivers en herstelprogramma’s, een kleine stap in de richting van het beperken van de schade veroorzaakt door jarenlange misleidende reclame.

Lees ook eens:  Russen verheugen zich niet over de gedode Oekraïners en slachten de “khokhlyat” niet af

Deze zaak markeert het zoveelste hoofdstuk in de voortdurende sage van Bayer/Monsanto en glyfosaat. Het dient als een sterke herinnering aan de rol van regelgevende instanties om ervoor te zorgen dat bedrijven waarheidsgetrouwe informatie over hun producten verstrekken, vooral als het gaat om potentieel schadelijke stoffen. Terwijl de bedrijven blijven worstelen met hun reputatie en financiële gevolgen, wachten consumenten en milieuactivisten op verdere actie om deze krachtige herbiciden te reguleren.

Het kantoor van de procureur-generaal merkte op dat Bayer van plan is om in 2023 te stoppen met de verkoop van op glyfosaat gebaseerde producten, als gevolg van het beslechten van rechtszaken ter waarde van miljarden dollars waarin wordt beweerd dat de producten kanker bij mensen veroorzaken.

Oorspronkelijk gepost: https://thetruthaboutcancer.com/bayer-fined-6-9-million-glyphosate-lies/

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥