web analytics
11:11 Dubbele getallen
Wetenschap & Ontwikkeling

Genetisch gemanipuleerde kippen gemaakt om hun eigen kuikens te doden

In een poging om het barbaarse ruimen van mannelijke kuikens te stoppen, zijn wetenschappers van plan om genetisch gemodificeerde kippen te creëren die dodelijke genen doorgeven aan hun mannelijke nakomelingen en ze doden voordat ze uitkomen. Maar de biotechnologie roept even verontrustende ethische en veiligheidskwesties op.

VERHAAL IN EEN OOGOPSLAG

  • Elk jaar worden wereldwijd meer dan 6 miljard mannelijke kuikens gedood, waarvan 300 miljoen in de VS, als onderdeel van de geïndustrialiseerde eierindustrie
  • Een team van Israëlische wetenschappers heeft een conceptoctrooi ingediend waarbij kippen genetisch worden gemanipuleerd om een ​​dodelijk of dodelijk gen door te geven aan mannelijke embryo’s, die hen zouden elimineren voordat ze uitkomen
  • Zodra de eieren zijn gelegd, wordt blauw licht gebruikt om het letaliteitsgen te activeren en alle mannelijke embryo’s in-ovo of in het ei te doden
  • Dit zal waarschijnlijk worden gepresenteerd als een meer “humane” benadering, maar het brengt aanzienlijke risico’s met zich mee, ook voor de kip, omdat het letaliteitsgen waarschijnlijk zeer giftige eiwitten produceert die de kip ziek kunnen maken
  • De Europese Commissie verklaarde dat dergelijke genetisch gemodificeerde kippen en hun eieren niet zouden worden geclassificeerd als genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) en daarom buiten de EU-GGO-regelgeving zouden bestaan

Een van de wreedheden van de geïndustrialiseerde landbouw is het doden van mannelijke kuikens door de eierindustrie. Elk jaar worden wereldwijd meer dan 6 miljard mannelijke kuikens gedood, waarvan 300 miljoen in de VS 1  De redenering achter deze weerzinwekkende praktijk ligt aan de basis van wat er mis is met de bedrijfslandbouw: legkippen worden gefokt om eieren te leggen , en niets meer.

Omdat mannetjes geen eieren kunnen produceren en niet genoeg vlees verbouwen om ze bruikbaar te maken voor menselijke consumptie (in tegenstelling tot vleeskuikens , gefokt om onnatuurlijk groot te worden), zouden ze meer kosten om te fokken dan ze “waard” zouden zijn. Met volledige minachting voor het leven “ruimen” eierproducenten daarom de mannetjes op, of doden ze ze kort na de geboorte, om ze te gebruiken als voer voor huisdieren, veevoer of gewoon als vulmiddel voor stortplaatsen.

Een team van Israëlische wetenschappers heeft nu een conceptoctrooi ingediend waarbij het gaat om het genetisch manipuleren van kippen om een ​​dodelijk of dodelijk gen door te geven aan mannelijke embryo’s, die ze zouden elimineren voordat ze uitkomen. 2  Hoewel het duidelijk is dat er een einde moet komen aan de praktijk van het doden van mannelijke kuikens, zou deze biotechnologische “oplossing” uiteindelijk veel meer problemen kunnen veroorzaken dan ze oplost.

GE-kippen geven dodelijk gen door aan mannelijke embryo’s

Het patent, dat is ingediend bij het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling van de staat Israël, vermeld als de aanvrager, en Yuval Cinnamon en Enbal Ben-Tal Cohen als de uitvinders, 3  maakt gebruik van de genbewerkingstool CRISPR, of Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Herhaal dit om een ​​vreemd gen – het letaliteitsgen – in het Z-chromosoom van het mannelijke geslacht in te voegen. 4

De genetisch gemanipuleerde (GE) kip zou het letaliteitsgen – dat verondersteld wordt alleen te worden geactiveerd door blauw licht – doorgeven aan alle mannelijke embryo’s. Zodra de eieren zijn gelegd, wordt blauw licht gebruikt om het letaliteitsgen te activeren en alle mannelijke embryo’s in-ovo of in het ei te doden.

Dit zal waarschijnlijk worden gepresenteerd als een meer “humane” benadering, maar het brengt aanzienlijke risico’s met zich mee, ook voor de kip, omdat het letaliteitsgen waarschijnlijk zeer giftige eiwitten produceert. Volgens GM Watch: 5

“Om ervoor te zorgen dat de mannelijke kippenembryo’s in een vroeg stadium van hun ontwikkeling betrouwbaar worden gedood, zal het letaliteitsgen dat de ontwikkelaars inbrengen zeer toxisch moeten zijn.

De verschillende letaliteit-inducerende eiwitten die in het octrooi worden genoemd en waarvan wordt verondersteld dat ze werken door remming van groei/ontwikkeling (paragrafen 0156, 0157) of essentiële signaalroutes, zoals “botmorfogenetische eiwitantagonist” of “RNA-geleide DNA-endonuclease-enzym” (paragrafen 0159, 0160), zijn mogelijk te onzeker in hun effecten.

Daarom zal de ontwikkelaar er vrijwel zeker voor kiezen om een ​​bekend zeer toxisch element te gebruiken, zoals genen die coderen voor difterietoxine of ricinetoxine, die beide specifiek worden genoemd in paragraaf 0158 als mogelijke kandidaten voor het dodelijke gen.

Het feit dat de auteurs hun concept illustreren met behulp van een difterietoxine-letaliteitsgen, zij het in de context van in vitro weefselkweekcelexperimenten (Figuur 24A), ondersteunt deze gedachtegang.”

Verder beperkt het patent het dodelijke gen niet tot de genoemde typen, wat betekent dat de wetenschappers vrijwel alles kunnen gebruiken, zoals een gen dat codeert voor choleratoxine.

Lees ook:   Binnenkort beschikbaar — mRNA-vaccins tegen kanker en griep

Het letaliteitsgen kan ‘lek’ zijn

Afgezien van de problemen die inherent zijn aan het introduceren van een dodelijk gen in een levende soort, is het onderwerp van de activering van blauw licht. Het dodelijke gen wordt verondersteld inactief te blijven tot blootstelling aan blauw licht, maar er is een kans dat het nog steeds een zekere mate van toxiciteit kan uitoefenen, zelfs in deze inactieve toestand. Dit “lekkende” dodelijke gen kan gevolgen hebben voor het dierenwelzijn en kan een risico vormen voor de moederkippen.

GM Watch legde uit: “Het is algemene ervaring en kennis dat alle transgene systemen lekken – het is slechts een kwestie van graad”, en voegt eraan toe: 6

“Dit roept de vraag op hoe “strak” en onfeilbaar de expressie van de letaliteit-gencassette is – met andere woorden, of het volledig stil is zoals gewenst tot activering door blauw licht, of dat er een lage maar significante expressie is voorafgaand aan blauw licht verlichting. In figuur 13 van het octrooi (bovenste panelen) wordt inderdaad bewijs geleverd van lekken in genexpressie van letaliteit.

… Dus het optogene (blauw licht) activeringssysteem gekoppeld aan de letaliteit-gencassette zal vrijwel zeker “lek” zijn. Dit betekent dat bij de vrouwelijke stichterkweekkippen, zelfs bij afwezigheid van blauw licht, het dodelijke gen niet stil mag zijn. Dus deze vrouwelijke oprichters-kweekkippen en hun eierleggende vrouwelijke nakomelingen konden het letaliteitsgen op een laag niveau tot expressie brengen.

Dit zou betekenen dat deze kippen een dodelijk gif in hun lichaam zouden produceren. Daardoor kunnen ze gezondheidsproblemen krijgen.

Deze mogelijkheid (die verre van onwaarschijnlijk is) roept welzijnsvragen op over de gezondheid van de vrouwelijke grondleggers en hun vrouwelijke nakomelingen. Hun gezondheidsstatus zal afhangen van de aard van het letaliteitsgen en in welke mate het tot uiting komt in hun lichaam.”

EU-staten dat de GE-kippen geen GGO’s zouden zijn

Zoals het er nu uitziet, vertegenwoordigt het octrooi slechts een proof-of-concept op basis van in vitro en in ovo proeven. Een genetisch gemodificeerde kip die een dodelijk gen doorgeeft aan zijn mannelijke nakomelingen, bestaat nog niet, en de gegevens die in het patent worden onthuld, tonen alleen afzonderlijke componenten van het plan, en dat het in theorie zou kunnen werken, maar het concept moet nog worden gebracht tot bloei komen.

Toch hopen de onderzoekers het project naar de volgende stap te brengen en hebben ze al steun gekregen van de Europese Commissie, die verklaarde dat dergelijke genetisch gemodificeerde kippen en hun eieren niet zouden worden geclassificeerd als genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) en daarom zouden bestaan ​​​​buiten de de GGO-regelgeving van de EU. 7

Lees ook:   Covid vaccinaties-je DNA bepaalt NIET je gezondheid!

Volgens de commissie verwijst de definitie van ggo’s naar organismen “waarin het genetisch materiaal is veranderd op een manier die van nature niet voorkomt door paring en/of natuurlijke recombinatie.” 8

Hoewel het concept van het patent in de natuur niet voorkomt, antwoordde de EU: “Dit lijkt niet het geval te zijn voor de leghennen in kwestie, op basis van de verstrekte informatie, volgens welke het transgen alleen wordt overgedragen aan de mannelijke embryo’s, niet aan de vrouwelijke embryo’s die uitgroeien tot deze leghennen.” 9

Vervolgens redeneerden ze dat, aangezien de genetisch gemodificeerde kippen volgens hun definitie niet als GGO’s zouden worden beschouwd, de veranderde eieren die ze leggen dat ook niet zouden zijn. “Als resultaat,” merkten ze op, “zouden de betreffende leghennen en hun eieren geen autorisatie nodig hebben …” 10  Omdat het octrooi geen bewijs biedt dat de genetisch gemodificeerde kippen vrij zijn van onnatuurlijke veranderingen, is GM Watch van mening dat de verklaring van de Commissie dat de kippen zouden niet worden geclassificeerd als GGO’s is illegaal.

De geschiedenis heeft al laten zien dat het meer dan waarschijnlijk is dat fragmenten van het letaliteitsgen op onbedoelde plaatsen terechtkomen, buiten het Z-chromosoom, op chromosomen die bijvoorbeeld in vrouwelijke kuikens terecht kunnen komen.

“Er lijkt geen gepubliceerd bewijs te zijn dat aantoont dat deze procedure geen aanleiding geeft tot onbedoelde integratie van transgenfragmenten en dat de resulterende transgene stichterkippen en hun vrouwelijke nakomelingen vrij zijn van dergelijk vreemd DNA”, merkte GM Watch op. 11

Zogenaamde ‘off-target’-effecten zijn een bekend resultaat van CRISPR-technologie, waaronder CRISPR-Cas9, dat zelfs nauwkeuriger zou zijn dan de oorspronkelijke technologie. Eén studie zocht naar onbedoelde mutaties, gebaseerd op een afzonderlijke studie waarin CRISPR-Cas9 werd gebruikt om het gezichtsvermogen van blinde muizen te herstellen door een genetische mutatie te corrigeren. De onderzoekers hebben het volledige genoom van de CRISPR-bewerkte muizen gesequenced om naar mutaties te zoeken.

Naast de beoogde genetische modificatie, vonden ze meer dan 100 extra deleties en inserties samen met meer dan 1.500 single-nucleotide mutaties, 12  waaruit blijkt dat genetische modificaties zelden geïsoleerd voorkomen.

Ethische problemen kunnen niet worden genegeerd

Biotech-onderzoekers zullen ongetwijfeld proberen om deze genetisch gemodificeerde kippen, die een dodelijk gen doorgeven aan hun mannelijke nakomelingen, te schilderen als een meer humane optie dan het doden van babykuikens nadat ze uitkomen. Het richten op genen die bedoeld zijn om dierenleed te verlichten, is een veelgebruikte tactiek geworden van biotechbedrijven, die denken dat het regelgevers en consumenten die op hun hoede zijn voor de technologie, kan verzachten. 13  Maar de daaruit voortvloeiende ethische kwesties blijven en zijn even verontrustend. Zoals GM Watch uitlegde: 14

“Dit is een belangrijke ethische kwestie, te beginnen met de genetische manipulatie van een moederkloek om een ​​killer-gen door te geven aan al haar mannelijke nakomelingen. Het dodelijke toxine-genererende gen zou in het milieu of in bacteriën kunnen ontsnappen. Als het in bacteriën terechtkomt, kan het van de bacteriën op mensen of dieren overgaan, met mogelijk ernstige gevolgen voor hun gezondheid.

Alle mannelijke embryo’s die worden gedood met behulp van een toxisch letaliteitsgen, moeten worden behandeld als giftig afval en mogen niet worden gebruikt, bijvoorbeeld als diervoeder, wat de gebruikelijke bestemming is voor afgewezen mannelijke embryo’s of kuikens in de niet-ggo-eierindustrie .”

GE Kippen en runderen zijn er al

Hoewel GG-kippen die dodelijkheidsgenen kunnen doorgeven nog geen realiteit zijn, zijn er al andere soorten GG-kippen gecreëerd. Wetenschappers hebben CRISPR gebruikt om kippen te maken die resistent zijn tegen de vogelgriep, die zich snel verspreidt onder CAFO-vogels (Concentrated Animal Feeding Operation). 15

Lees ook:   Reïncarnatie is echt, en het menselijk bewustzijn bevindt zich 'in' het universum, impliceren experts

De eenvoudigste manier om de wijdverbreide overdracht van vogelgriep te stoppen, zou zijn om de manier waarop kippen worden grootgebracht te veranderen, door ze buiten op de wei te plaatsen in plaats van ze op te ruimen in door ziekte geteisterde CAFO’s. Evenzo zou de noodzaak om genetisch gemodificeerde kippen te creëren die genen doorgeven om hun mannelijke kuikens te doden, ook teniet worden gedaan door een herziening van het geïndustrialiseerde voedselsysteem.

Sommige regeneratieve boeren gebruiken traditionele pluimveerassen om pluimvee op een andere manier te fokken. Hoewel de rassen minder eieren produceren en langzamer groter worden dan moderne rassen, zijn ze op de lange termijn gezonder en productiever. Mannelijke kuikens worden niet gedood bij het uitkomen, maar worden tot volwassenheid grootgebracht. 16

Er zijn ook andere genetisch gemodificeerde kippen gemaakt, waaronder vogels die resistent zijn tegen het aviaire leukosevirus, een andere ziekte die CAFO-pluimvee plaagt. 17 , 18  Opgemerkt moet worden dat voedingsmiddelen die zijn geproduceerd via genetische modificatie niet onderworpen zijn aan regulering door het Amerikaanse ministerie van Landbouw – hoewel een adviesraad aanbeveelt dat voedingsmiddelen met genetische manipulatie niet als biologisch kunnen worden geëtiketteerd – of andere regelgevende instanties. 19

In maart 2018 bracht de USDA zelfs een verklaring uit waarin ze opmerkte dat ze CRISPR-bewerkte gewassen niet zou reguleren, met de mededeling: “Met deze aanpak probeert USDA innovatie mogelijk te maken wanneer er geen risico aanwezig is.” 20  Verder zouden Amerikanen in slechts twee jaar tijd in hun eerste gen-bewerkte hamburgers kunnen bijten, met dank aan de regelgevende goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor gen-bewerkt vee. 21

Hoewel een langdurig goedkeuringsproces meestal nodig is voor genetisch bewerkte dieren om de voedselmarkt te betreden, stroomlijnde de FDA het proces voor genetisch aangepast vee, waardoor ze het reguliere goedkeuringsproces konden omzeilen. De dieren, gemaakt door bio-engineeringbedrijf Recombinetics, hebben genen die zijn aangepast om hun jassen korter en gladder te maken, wat bedoeld is om hen te helpen beter bestand te zijn tegen hittestress, waardoor ze meer gewicht kunnen krijgen en de efficiëntie van de vleesproductie kunnen verhogen. 22

Het is mogelijk dat “CRISPR-kip” een vergelijkbaar pad volgt en in supermarkten terechtkomt voordat er langetermijnonderzoeken naar veiligheid en toxiciteit zijn uitgevoerd. Voorlopig is de beste manier om genetisch bewerkt voedsel te vermijden, biologisch en, nog beter, biologisch-dynamisch voedsel te kopen van een lokale boer die je kent en vertrouwt.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 15 juni 2022 op Mercola.com

Bronnen en referenties

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien