web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Studie toont causaal verband tussen vitamine D-tekort en dementie

Een Australisch onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan vitamine D een oorzakelijk verband heeft met de ontwikkeling van dementie , waarbij zowel ontoereikende als overmatige niveaus van de vitamine geassocieerd zijn met een kleiner hersenvolume.

“Onze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor de risico’s op dementie”, zegt professor Elina Hyppönen van de University of South Australia. “In deze Britse populatie hebben we vastgesteld dat tot 17 procent van de gevallen van dementie voorkomen had kunnen worden door de vitamine D-spiegels binnen een normaal bereik te brengen.”

De studie , gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, mat de vitamine D3-spiegels van individuen als een algemene schatting van de vitamine D-spiegels.

De bevindingen gaven aan dat personen met een tekort aan vitamine D – met een gehalte van minder dan 12 ng/ml – een 54 procent groter risico op dementie hadden in vergelijking met personen met een gehalte van ongeveer 20 ng/ml – het aanbevolen niveau door het Institute of Medicine.

Verder liepen personen met hogere vitamine D3-spiegels boven 20 ng/ml, vooral in de extremen, ook een groter risico op dementie. Hoewel mensen met een tekort nog steeds de grootste risico’s hadden.

De onderzoekers merkten op dat mensen die ontoereikend waren en degenen die teveel waren, allemaal werden geassocieerd met MRI-scans die een lager totaal hersenvolume vertoonden, evenals een lager hersenvolume in grijze en witte stof.

Verminderde volumes in deze drie maatregelen zijn allemaal markers die verband houden met hersenkrimp en een verhoogd risico op ‘cognitieve achteruitgang en dementie’.

Verder, naarmate de vitamine D3-spiegels van individuen stegen van ontoereikendheid tot de aanbevolen norm, observeerden onderzoekers ook een verminderde trend voor dementierisico’s.

Lees ook:   Autoriteiten bevestigen dat COVID-19-vaccins het immuunsysteem kunnen verzwakken – ze noemden de aandoening “long vax”

MRI-scans van verschillende personen met vitamineniveaus binnen deze toename toonden een geleidelijke toename van het totale volume van de hersenen, grijze stof en witte stof. Deze risicoverlagende trend stopt echter wanneer de concentratie boven de 20 ng/ml komt.

Als onderdeel van de studie evalueerden de onderzoekers bijna 300.000 personen in de Britse database op hun vitamine D3-spiegels en MRI-scans van de hersenen. Deelnemers aan het lopende onderzoek werden geworven van 2006 tot 2010 en waren op het moment van werving tussen de 37 en 72 jaar, terwijl de gegevensverzameling nog steeds aan de gang was.

Dementie  is een algemene toestand die vaak wordt geassocieerd met geheugenverlies en een verminderd beoordelingsvermogen. De aandoening wordt vaak in verband gebracht met hersenatrofie – het krimpen van de hersenen als gevolg van verlies van neuronen en verbindingen.

De onderzoekers zagen een niet-lineair U-vormig causaal verband tussen dementie en vitamine D3, wat aangeeft dat de sterkste associaties voor dementie en vitamine D3 bij de twee uitersten in hun concentratieniveau liggen.

De auteurs noteerden de relatie als een drempeleffect, wat betekent dat de relatie tussen dementie en vitamine D3 alleen bij bepaalde concentraties zichtbaar is.

Eerdere studies wezen ook op de aanwezigheid van drempels in de vorm van niet-lineaire relaties, wat wijst op een evenwicht in de inname van verschillende voedingsstoffen.

Vitamine D is een belangrijk molecuul in het metabolisme van ons lichaam en dient als een “hormoonvoorloper” die steeds meer wordt erkend voor wijdverbreide gezondheidseffecten, waaronder de gezondheid van de hersenen, zei Hyppönen.

Ook in de hersenen reguleert vitamine D de zenuwbanen. Bevindingen uit laboratoriumstudies suggereren dat de vitamine neuronen beschermt door calcium in het immuunsysteem in evenwicht te brengen om zenuwontsteking te verminderen. Lage vitamine D is ook in verband gebracht met cognitieve achteruitgang en geheugenverlies.

Lees ook:   Zwanger of niet...

De onderzoekers zeiden dat hun studie de belangrijke link tussen vitamine D en dementie benadrukte, wat eerdere studies versterkte die vitamine D in verband brachten met de gezondheid van de hersenen.

De auteurs suggereren grotere studies “om de causaliteit voor de voorgestelde associaties te bevestigen” tussen vitamine D-concentraties en hersenmorfologie, wat aangeeft dat de causale relatie tussen vitamines en dementierisico’s “een belangrijke mogelijkheid biedt voor preventie.”

Bron

3 x raden wie er bijna nooit meer buiten komen!
Oudere mensen…

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, zet deze uit om de leukste plaatjes en video's te kunnen bekijken