web analytics
...
TipsGezondheid & UiterlijkMaatschappij & Psyche

Koel je huis zonder airconditioning: tips & tricks

Koel je huis zonder airconditioning: tips & tricks


U kunt uw huis in de zomer zelfs zonder airconditioning koelen: Hier zijn een paar tips die de temperatuur in elk appartement een paar graden verlagen als de hitte in de zomer ondraaglijk wordt

Aircosystemen zijn duur, tijdrovend om te installeren en, ecologisch gezien, onzin. Zelfs een klein koelsysteem met bijvoorbeeld 880 watt verbruikt meer elektriciteit dan 100 spaarlampen . Tegelijkertijd duwen airconditioningsystemen de warme lucht alleen van de ene plaats naar de andere, meestal van binnen naar buiten – en daarmee verwarmen ze de hele wereld nog meer.

Er zijn meer milieuvriendelijke en goedkopere alternatieven.

Koel je huis: met vochtige handdoeken of lakens

De bekendste methode is om vochtige handdoeken of katoenen lakens op te hangen. Je drenkt de stof met koud water en wringt hem een ​​beetje uit. Vervolgens hang je de handdoek direct voor het raam of boven een droogrek in het midden van de kamer.

De truc hier: bij het drogen wordt warmte aan de lucht onttrokken. Deze warmte koelt niet alleen de vochtige handdoek, maar ook de omgevingslucht – u kunt de zogenaamde “verdampingskoeling” gebruiken om het appartement te koelen.

Koel je huis: vochtige doeken helpen

Let op: In huizen die kampen met schimmel dient de handdoek natuurlijk met zorg gebruikt te worden, omdat de luchtvochtigheid stijgt als je veel handdoeken ophangt. Bovendien helpt dan veel niet altijd. Als u zoveel handdoeken ophangt dat de luchtvochtigheid aanzienlijk toeneemt, kunt u de vochtige lucht als warmer ervaren dan droge lucht .

Ergo: zorg altijd voor een goede ventilatie !

Tip: verplaats tapijten in de zomer naar de kelder – ze voorkomen dat de vloer warmte opneemt.

zwembad

Wat te doen in de hitte De beste tips om de hittegolf te doorstaan
Zomer, zon, zweet en hitte – in de zomer dreigen hete temperaturen opnieuw. Utopia laat zien wat u moet doen als …

Koele kamers zonder airconditioning? Doe het raam dicht!

Koele kamers zonder airconditioning? Dat werkt niet echt – maar wat werkt: laat de hitte in de eerste plaats niet binnen.
Dus als je je afvraagt ​​hoe je het appartement het beste kunt koelen (en ook zonder ventilator), dan vind je het antwoord in de ramen:

Sluit overdag alle ramen en deuren om het appartement af te sluiten van warme lucht. Kantel ook geen raam!

Vuistregel: als de zon uiterlijk op de ramen schijnt, is het tijd om ze te sluiten.

Open ramen en deuren pas ’s avonds om te profiteren van de natuurlijke verkoeling.

Vuistregel: ramen en deuren alleen openen als het binnen echt merkbaar koeler is.

Zorg ervoor dat alles ’s nachts in beweging is als het donker is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ramen zo zijn bevestigd dat ze niet ongecontroleerd open of dicht klappen en vervolgens beschadigd raken.
Op deze manier kamers en kamers koelen werkt pas echt als je het compromisloos doet. Je moet echter accepteren dat het overdag een beetje ruikt. En: Bij langdurige warmte koelt het metselwerk niet meer af, afhankelijk van de woonsituatie. Dan is deze methode ook niet meer zo effectief.Maar je kunt het zeker proberen!

Lees ook:   De onzin van de QR code!

 

Koele kamers – met duisternis

Een stap verder: doe overdag de lichten uit, in ieder geval aan de zonnige kanten.

Rolluiken en jaloezieën die buiten het raam aanvoelen zijn ideaal. Ze zorgen ervoor dat de warmte een barrière vindt voor het raam.
Gordijnen aan de binnenkant van het appartement zijn niet perfect, maar beter dan niets.
Met een stang voor douchegordijnen (telescopische stang, persstang) en een oude handdoek kun je ook een geïmproviseerd buitengordijn maken voor de buitenramen en balkondeuren. Dat levert verrassend veel op op zonovergoten plekken!

Meer tips hierover:

Omdat de zon ’s ochtends in de zomer erg warm het appartement binnen schijnt, moeten de ramen aan de oostkant van het appartement’ s ochtends worden verduisterd.
Omdat de zon rond het middaguur het sterkst is, dienen met name de ramen aan de zuid- en westzijde goed verduisterd te worden.
Jaloezieën aan de buitenkant van het raam zijn ideaal omdat ze de best mogelijke bescherming tegen zonlicht bieden. Bij rolgordijnen binnenshuis moet u ervoor zorgen dat ze een reflecterende zonne- en thermische coating hebben, anders verwarmen ze de lucht aan deze kant van het raam.

Koele lucht zonder airconditioning – met een ventilator

Fans zijn de eerste keuze als de hitte ondraaglijk wordt. Ja, ze verbruiken ook elektriciteit, maar dit is slechts een fractie van het elektriciteitsverbruik van een airconditioning en komt overeen met ongeveer één tot tien spaarlampen. De ventilator is daarmee een duurzamer alternatief voor airconditioning en kan – zeker in combinatie met de bovengenoemde vochtige doeken – ook meer dan alleen de lucht wervelen.

 

Koele kamers: met een energiebesparende ventilator

In theorie zijn ventilatoren met zonnepanelen nog beter. Ze verbruiken slechts zoveel elektriciteit als door de zon zelf wordt opgewekt en werken alleen automatisch als dat nodig is. In de praktijk zijn ze echter meestal alleen verkrijgbaar als sets voor plaatsing in zolderkamers of dergelijke.

Maar pas op: bij hitte boven de 35 graden is een ventilator alleen niet meer aan te raden  . En natuurlijk geeft een ventilator ook warmte af – het koeleffect is vooral subjectief.

Fan trucs voor meer verkoeling
Koele kamers zonder airconditioning? Je kunt het een beetje beter doen met de volgende fan-trucs:

Zet de ventilator uit als je de kamer verlaat. Omdat: De ventilator koelt niet de lucht of objecten, maar alleen mensen – door de kou die ontstaat als zweet verdampt.

Ook al lijkt het verleidelijk: laat de ventilator je niet direct met lucht blazen, dit kan namelijk droge ogen of spierpijn veroorzaken. Laat de ventilator in plaats daarvan indirect blazen, bijvoorbeeld door de luchtstroom naar de vloer te richten.

Lees ook:   Krachtstations sporten thuis!!!

Niet gebruik maken van het hoogste niveau van de ventilator: Ja, het beweegt meer lucht, maar je hebt ook aanzienlijk meer geluid, dat is ook niet gezond en irriteert u zonder dat u zich daarvan bewust bent. Je verbruikt op deze manier ook meer energie – ook dat verwarmt de kamer.

Als je ’s avonds koele lucht de kamer in wilt blazen, kijk dan precies hoe de natuurlijke luchtstroom werkt (maak je vingers nat).

Afhankelijk van de natuurlijke luchtstroom kan het soms beter zijn om warme lucht uit het ene raam te blazen of koele lucht in het andere raam aan te voeren. Het heeft weinig zin om met de ventilator tegen de natuurlijke luchtstroom in te blazen.
Een ventilator samen met een vochtige handdoek kan ook de temperatuur verlagen – maar ook hier moet rekening worden gehouden met de luchtvochtigheid.

Zorg ervoor dat u energiebesparende ventilatoren (3–17 watt) gebruikt om het appartement te koelen.

Nog 7 kleine tips voor een koeler appartement

Open kastdeuren tijdens de afkoelfase – want ze slaan ook warmte op binnenin.

Voor appartementen in de stad kunt u proberen koele lucht door de gangdeur binnen te laten. Het werkt natuurlijk alleen als de gang koel genoeg is.

Kamerkoeling werkt niet? Kleed je dan tenminste lichter aan.

Elektrische apparaten die in stand-by staan, zijn beslist een warmtebron. Ze voegen extra warmte toe die u kunt vermijden.

Lees onze tips over wat je voor jezelf kunt doen om jezelf af te koelen: Wat te doen in de hitte – 10 duurzame tips tegen hitte .

Ook belangrijk: veel drinken!

Neem geen koude douche als het warm is.

Voor de open koelkast staan zorgt niet voor lage temperaturen. Want als de koelkast lang open staat, duurt het ook lang voordat hij afgekoeld is. Hiervoor is veel energie nodig – en de koelkast geeft dan meer warmte af op zijn rug.

Met andere woorden: de koelkast koelt alleen binnen, maar niet buiten. In onze appartementen (en trouwens ook in het globale klimaat) werkt het altijd als verwarming. Lees ook: Stel de optimale koelkasttemperatuur in en bewaar voedsel correct .

Aircosystemen: genereren meer warmte dan koude

Coole appartementen op de bovenste verdieping: alleen isolatie helpt
In appartementen op de bovenste verdieping kan slechte isolatie de kamertemperatuur in de zomer snel verhogen tot meer dan 30 graden. Helaas helpen zelfs de beste trucs niet veel tegen slechte isolatie en is het erg moeilijk om vooral een zolderappartement te koelen. Maar in veel oude huizen kan isolatie ook later nog worden gedaan.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button