web analytics

Alvast voor de winter: Hoe Blijf Je Huis Warm Zonder Verwarming?

6ff6bca76ced410a6c4fa1daa2cfe44f AnGel-WinGs.nlHoe warm moet een huis zijn?

Ten eerste, hoe warm is warm? Hoewel je misschien ruzie hebt met je huisgenoot of partner over de thermostaat, is de aanbevolen optimale temperatuur 21°C , dus alles tussen 18 en 22°C zou voldoende moeten zijn.

Sluit al uw vensters goed.  Dit houdt in dat u ervoor zorgt dat stormramen zijn geïnstalleerd en op hun plaats worden gesloten als u die heeft. Ramen moeten vergrendeld zijn. Open ze overdag als de buitentemperatuur hoger is dan de binnentemperatuur.

  • Houd uw ramen tochtvrij. Misschien wilt u verwijderbare raamkit of plastic kopen om ze beter af te sluiten. Stop op zijn minst een handdoek of shirt voor eventuele merkbare lekken.

Gebruik goedkope plastic douchegordijnen over de ramen die zonlicht ontvangen.  Dit houdt de koude lucht buiten en de warmte van de zon verwarmt je huis zonder dat koude lucht naar binnen komt. Je kunt ook je ramen afdekken met doorzichtige plastic platen en het luchtdicht maken. Ook de voordeur kun je bv met een douchegordijn afdekken tegen tocht e.d. en het kan best leuk staan als je een leuke print uitkiest…bv zwart wit geblokt oid…

Gordijnen ophangen.  Een set zware gordijnen kan zware luchtstromen blokkeren. Open ze als de zon schijnt en sluit ze als de zon niet schijnt.

Bv. bij een trappengat kun je er een gordijn voorhangen mits je dat niet eng vindt 😉

 1. Verzegel uw deuren.  Controleer rond het deurkozijn en ook onder de deur. Misschien wilt u tochtstrippen of een deurveger kopen. Nogmaals, maak minimaal een tochtontduiker of stop een handdoek onder aan de deur.

Laat zoveel mogelijk zon op je huis schijnen.  Controleer op obstakels (bijv. planten, schuren) die ervoor kunnen zorgen dat de zonnestralen uw huis niet kunnen bereiken. Verwijder items die tegen muren aan de zonkant van uw huis leunen. (Bij voorkeur ’s nachts weer terugleggen voor extra isolatie).

Sluit alle ongebruikte kamers af.  De gesloten deur maakt van die kamer een nieuwe barrière tussen jou en de ijskoude buitenlucht. Het zorgt er ook voor dat de lucht niet zo veel circuleert, wat het warmteverlies vermindert.

  • Bouwmarkten verkopen magnetische registerafdekkingen om registers voor geforceerde luchtovens in ongebruikte kamers ‘af te sluiten’. Op die manier, wanneer de kachel aanklikt, zullen alleen de registers in de kamers die u gebruikt warmte wegpompen. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van de kachel.
  • Controleer of alle warmteregisters open zijn afgesteld, vooral daar waar leidingen kunnen bevriezen. Deblokkeer koude luchtretouren in verwarmde kamers (ze kunnen worden geblokkeerd met meubels of tapijt), zodat de warmte efficiënt kan circuleren.
Lees ook:   Zelf energie opwekken door sport?

Leg een vloerkleed  neer.  Vloerkleden en tapijt helpen warmteverlies door de vloer te voorkomen. Ze voelen over het algemeen warmer aan dan hout of steen en bieden dus een warmer oppervlak om op te lopen.

Voeg isolatie toe op de zolder en de kruipruimte.  Veel warmte ontsnapt via de zolder, warme lucht stijgt op en koude lucht zakt. Zorg ervoor dat uw zolder voldoende isoleert.

Kook.

  • Bak koekjes of een taart. Uw oven helpt de lucht te drogen en de keuken te verwarmen. De keuken is warm terwijl u aan het koken bent, en dan kunt u ook een geweldige huisgemaakte maaltijd hebben!
  • Open de oven als het gebruikt is en laat de warmte nog even door je huis gaan.
   • Beperk koken waarbij stoom afgeeft, want hierdoor stijgt de luchtvochtigheid en wordt je huis vochtig. Door de luchtvochtigheid in de winter te verlagen, voelt u zich warmer. Waterdamp (vochtigheid) heeft een grotere warmtecapaciteit (vermogen om warmte op te nemen) dan droge lucht. Hierdoor voelt vochtige lucht in de winter kouder aan dan droge lucht en is er meer warmte nodig om vochtige lucht comfortabel te maken.
  • Steek een kaars aan.  Een kaars/kaarsen kunnen veel warmte produceren, let alleen op waar ze worden geplaatst en laat ze niet onbeheerd achter. Een reis naar bijna elke supermarkt of discountwinkel kan u een aantal goedkope kaarsen opleveren!
   • Gebruik een kaarsverwarmer. Het creëert niet zoveel warmte als een open haard of een echte kachel, maar creëert wel heel goedkoop warmte.

Maak uw radiatoren efficiënter

Er zijn een paar verschillende manieren waarop u ervoor kunt zorgen dat uw verwarming zo efficiënt en effectief mogelijk is. Ten eerste kun je ervoor zorgen dat je het goedkoopste energietarief hebt en overstappen als er een goedkopere optie is. Ten tweede kunt u uw radiator ontluchten. Dit houdt in dat alle lucht die aan de bovenkant van de radiator vastzit, wordt afgevoerd, zodat warm water het hele ding kan vullen, zodat de hele radiator heet wordt.

Ten slotte kunt u investeren in een radiatorreflector die achter uw radiator wordt gemonteerd, zodat er geen warmte verloren gaat via de buitenmuur. In plaats daarvan wordt de warmte in de kamer gereflecteerd. Radfans werken ook volgens een soortgelijk principe om de warme lucht door de kamer te blazen, waardoor de kamer sneller opwarmt.

Zet een plank boven een radiator

Het ophangen van een plank net boven een radiator is eigenlijk een geweldige aanvulling op de radiator, omdat het helpt de warmte van de radiator gelijkmatiger te verdelen. “Door een plank net boven een radiator te hangen, werkt de plank bijna als een schild, waardoor de warmte van de radiator naar buiten wordt verplaatst, in plaats van de warmte naar het plafond te laten stijgen”

Lees ook:   Aha eitjes zijn te goedkoop?

Het ophangen van een plank net boven een radiator is eigenlijk een geweldige aanvulling op de radiator, omdat het helpt de warmte van de radiator gelijkmatiger te verdelen. “Door een plank net boven een radiator te hangen, werkt de plank bijna als een schild, waardoor de warmte van de radiator naar buiten wordt verplaatst, in plaats van de warmte naar het plafond te laten stijgen”

Investeer in warme kleding

 

Vrij vanzelfsprekend, maar u hoeft niet zoveel geld uit te geven aan centrale verwarming als u warm ingepakt bent! Investeren in de juiste materialen die je lichaamswarmte vasthouden, zal een lange weg gaan. Denk aan merino-basislagen, skisokken, wollen pantoffels en dikke, goed geïsoleerde leggings en jacks. Je hoeft niet zo veel uit te geven aan verwarming en je kunt je kleding ook buiten dragen.

Gebruik folie

Als je een radiator aan een buitenmuur hebt bevestigd, gebruik dan wat aluminiumfolie achter de radiator. Het reflecterende karakter van de folie voorkomt dat warmte door de muur verdwijnt en reflecteert deze in plaats daarvan terug in de kamer.

Pak een warmwaterkruik

Ben je het beu om ’s nachts in een koud bed te kruipen? Vul een warmwaterkruik (uiteraard met warm water!) en plaats deze aan het voeteneinde van je bed, onder de deken.

Douchestoom gebruiken

Laat indien mogelijk de deur openstaan ​​tijdens het douchen. Hierdoor kan al die hete stoom door het huis reizen. Het kan ook helpen om de droge winterlucht te verminderen.

Maak een terracotta kachel. Zet een terracotta bloempot gewoon ondersteboven boven kaarsen. Je moet de pot een beetje ondersteunen met een paar kleine stenen of iets dergelijks, zodat er lucht onder kan komen. Houd de kachel buiten het bereik van kinderen en huisdieren en laat kaarsen nooit onbeheerd achter.

 

Gebruik een terracotta kachel

Een terracotta kachel is een geweldige manier om warm te blijven zonder energie te verbruiken. Het idee achter een terracotta kachel is dat deze langzaam opwarmt en de warmte goed vasthoudt, wat betekent dat er tot drie terracotta potten kunnen worden aangedreven door slechts één kaars.

“Een terracotta kachel kan een geweldig doe-het-zelf-alternatief zijn om de verwarming aan te zetten, want je hebt alleen een paar aarden potten en kaarsen nodig”

 

Kook een pot water

Of je nu een waterkoker of een open pan gebruikt, kokend water helpt je om je keuken op te warmen. En als je dat gloeiend hete water hebt, maak dan je favoriete thee en warm jezelf van binnenuit op.

Lees ook:   Klein Duimpje in het echt

Probeer een plank

Als je voldoende open muurruimte hebt, plaats dan een zwevende plank boven een radiator om te voorkomen dat de warme lucht te snel omhoog stijgt. Pas op dat u niets op de plank legt dat door de hitte kan worden beschadigd.

-Het lijkt te voor de hand liggend, maar een geweldige manier om op koude nachten thuis te blijven en te voorkomen dat je te veel energie gebruikt, is gewoon laagjes opbouwen. Door extra stoffering bij de hand te houden, kunt u het verschil maken om geld te besparen op uw verwarming. Denk aan dekens , spreien, elektrische dekens en zelfs verzwaringsdekens.

Radiatoren ontluchten

Zorg ervoor dat uw radiatoren optimaal werken door ze te ontluchten, om ervoor te zorgen dat er geen lucht ingesloten zit – waardoor de verwarmingsprestaties worden belemmerd.

Bedek de sleutelgaten

U kunt een speciaal daarvoor bestemde hoes monteren die een metalen schijf over het sleutelgat laat vallen om te voorkomen dat er wind door fluit – eenvoudig maar effectief. Ducttape werkt heel goed..of gewoon plakband op het gat plakken.

Dicht de plinten af

Het lijkt misschien een kleine verandering, maar het gebruik van kit om de openingen tussen de boven- en onderkant van je plinten op te vullen, kan echt een verschil maken’

Voor het leggen van een tapijt een ondertapijt aanbrengen

Het tapijt en de ondervloer die u kiest, kunnen ook een groot verschil maken voor de isolatie van uw huis. Volgens de experts van Carpetright kan het kopen van de juiste ondervloer voor vloeren je tot 15 procent besparen  op je energierekening.

Vernieuw je meubels

Nadenken over de positie van uw meubels is een eenvoudige manier die u geld kan besparen op energie en uw huis warmer kan houden. “Elk meubel dat radiatoren afdekt, voorkomt dat warmte door de kamer gaat

Bovendien is het aan te raden om in de winter uw meubels uit de buurt van buitenmuren te plaatsen. “Je zult de koudere lucht meer opmerken als je tegen een buitenmuur zit, dus probeer meubels tegen de binnenmuren te houden. Je voelt je comfortabeler en minder verplicht om de verwarming aan te zetten.”

De haarfohn gebruiken als je het echt te koud krijgt in huis wil ook nog wel wat helpen…zorg dat jij altijd warm blijft in huis dus kleedt je warm aan, mn voeten zijn heel belangrijk bij afkoelen…

1555f7bf7b9b6703f6b8e100f9625c20 AnGel-WinGs.nl

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button