web analytics

Gebruik daarom liever geen ventilator

Gebruik daarom liever geen ventilator


Met de ondraaglijke hitte is elke koele bries prima. De ventilator is hiervoor echter niet de beste keuze – en daar zijn verschillende redenen voor.

We hebben tot nu toe zelden zoiets gezien als de huidige hittegolf in Duitsland. Zeer weinig appartementen en huizen zijn uitgerust met airconditioningsystemen – de apparaten zijn ook nogal ongebruikelijk in kantoren.

Ventilatoren lijken daarom een ​​goede oplossing: ze zorgen ook voor koele lucht, zijn goedkoop in aanschaf en ecologischer dan airconditioning. Maar er zijn ook goede redenen die tegen een fan spreken.

1. We zweten gemakkelijker
Een ventilator koelt af door de lucht te laten wervelen en langs het lichaam te blazen. We zweten gemakkelijker en geven gemakkelijker warmte via de huid af aan de lucht. Hoewel dit een verkoelend effect heeft, betekent het ook dat we nog meer vocht verliezen – en een probleem wordt als we niet genoeg drinken.

2. We raken oververhit
Bij hoge temperaturen boven de 35 graden Celsius is de door de ventilator opgeblazen lucht niet meer koeler dan de omgevingslucht. Hierdoor kan ons lichaam oververhit raken. Vooral ouderen worden getroffen omdat ze door zweten minder warmte kunnen afgeven.

Koel appartement
Vanaf 35 graden kan ons lichaam oververhit raken. (Foto: © Paolese – Fotolia.com)
3. We krijgen gespannen spieren
Thermoreceptoren zorgen ervoor dat ons lichaam temperatuurveranderingen waarneemt en maatregelen neemt om deze te compenseren. De thermoreceptoren reageren niet op tocht en de bloedtoevoer naar onze huid wordt niet verhoogd. De spieren in de getroffen gebieden koelen af ​​- en kunnen gespannen raken.

Lees ook:   Nieuws over het weer zucht

4. Fans veroorzaken allergische aanvallen

De lucht die door de ventilator wordt geblazen, verspreidt ook pollen en stofdeeltjes. Dit kan aanvallen uitlokken, vooral bij astmapatiënten en mensen met allergieën. De pollen en stofdeeltjes die worden opgeblazen, kunnen ook geïrriteerde sinussen veroorzaken.

Fans kunnen dus allergische aanvallen veroorzaken.

5. Onze ogen drogen uit
De tocht veroorzaakt droge ogen. Deze zijn bijzonder prikkelbaar, jeuken en bijten – en dit is niet alleen ongemakkelijk voor dragers van contactlenzen. Door droge ogen voelen we ons ook moe – ook al zijn we dat niet.

Gebruik fans verstandig
Om de huidige hitte te kunnen verdragen is de ventilator in gesloten ruimtes nog een duurzamere oplossing dan de airconditioning. Maar veel mensen zijn ook gevoelig voor tocht. Gebruik een ventilator daarom spaarzaam en verstandig – dan is hij niet schadelijk voor de gezondheid. Het is belangrijk dat het apparaat maar kort en met voldoende afstand loopt.

Bron

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button